Osuđeni za šverc narkoticima

- Banjalučani Vladimir Sumonja (29) i Luka Tomašević (26) danas su u banjalučkom Okružnom sudu osuđeni na zatvorsku kaznu od dvije godine i osam mjeseci zbog šverca marihuane, spida i ekstazija.

Republika Srpska 14.05.2019 | 18:06
Osuđeni za šverc narkoticima
Sumonja je osuđen  na dvije godine, dok je Tomašević dobio osam mjeseci zatvora, a u kaznu će im biti uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru.

Obrazlažući presudu, sudija Branimir Jukić rekao je da je Vijeće promijenilo klasifikaciju te da se u ovom slučaju radi o  osnovnom obliku krivičnog djela, jer nije dokazano da su djelovali zajedno. Kako je naveo, budući da je Sumonja ranije osuđivan, što mu je otežavajuća okolnost, dobio je višu od minimalne kazne. Kao olakšavajuću okolnost za Tomaševića, Sud je cijenio to što je ranije jedino krivično djelo počinio u saobraćaju. Takođe, Vijeće je uzelo u obzir i prigovore branioca da su neki od dokaza Tužilaštva nezakoniti i ono nisu bili uvaženi. Tužilaštvo će se najvjerovatnije, kako saznajemo, žaliti na ovu presudu.

Marko Mikeš, Sumonjin advokat, rekao je da u ovom slučaju nema zajedničkog djelovanja između njegovog klijenta i Tomaševića, već se radi isključivo o osnovnom obliku krivičnog djela koje je blaže za učinioce.

"Opet smatram da je kazna zatvora previsoko odmjerena, a prije svega da Sumonja nije učinio ni osnovni oblik krivičnog djela", kaže Mikeš.

Prema presudi, Sumonja i Tomašević su švercovali narkotike od januara do 9. novembra 2018. godine, a od njima poznatih osoba kupovali su drogu i držali  je u vikendici u banjalučkom naselju Pobrđe radi dalje prodaje.  Kada ih je policija otkrila u Ulici Franca Šuberta njih dvojica pokušali su da unište narkotike i sakriju tragove, a kada  su vidjeli da su im policajci došli pred vikendicu i pozvali ih da izađu, začulo se: "Popadaćemo, ne gine nam zatvor, bacaj prah u sudoper i puštaj vodu". Tokom njihovog hapšenja na policajce je s krova vikendice skočio tvor, za kojeg se najprije tvrdilo da je bačen pred policajce, ali je kasnije ipak utvrđeno da je ova životnija sam iskočila. Prilikom pretresa vikendice i njihovih stanova policija je tada pronašla oko 2,4 kilograma skanka, 218 grama spida te 131 gram ekstazija.

Sumonja i Tomašević pali su u akciji "Target" početkom novembra prošle godine. Tomašević je tada priznao da je droga njegova, dok je Sumonja izjavio da s tim nema veze i da se slučajno zadesio u vikendici, ali da je drogu koja je pronađena kod njega nabavio za lične potrebe. Inače, Sumonja je odranije poznat policiji po krivičnim djelima i dosad je osuđivan više puta, a između ostalog i zbog šverca narkoticima. Osuđivan je i za oštećenje tuđe stvari, napad na službeno lice, nasilničko ponašanje i nanošenje teških povreda.

Sumonji ukinut pritvor

Vladimiru Sumonji danas je ukinut pritvor, a sudija Branimir Jukić je rekao da mu je otac bolestan i potrebna mu je njegova pomoć.

Sumonja je čvrsto obećao da neće više činiti krivična djela.

"Što se pritvora tiče, za očekivati je bilo da se ukine jer je bio produžavan samo na osnovu pretpostavki tužioca", rekao je Marko Mikeš, Sumonjin advokat.

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Veteran

14.05.2019 18:14

Čuj sad sudija svoje mišljenje, ovog malo onog puno.. alo, sudijo za uzor budućim oderi im po 19 godina bez prava na pomilovanje...

ODGOVORITE
Name

Dosta

14.05.2019 19:05

Ljudi dosta je više te priče o drogama.Imamo mi prečeg posla.Upropaštena privreda,odlazak mladih,loše odrađena odbrana od poplava...

Name

Hm

14.05.2019 20:17

Ovom malo ovom puno ovom malo JE TATA ADVOKAT POZNATI A OVOM PUNO BOLESNI PEZIONER..PATI VIDI STO MALO STO PUNO..JES DA TATA ADVOKAT VOLI MLADJE ZENE I LJUTU RAKIJU..TREBA SVE TO IZDURATI

Name

Premalo,

14.05.2019 21:04

idite u ameriku ,probajte malo dilati" kada te zgrabe; tamo i iztrunes.

Name

Mup

15.05.2019 07:51

E u pravu si. Samo jedno da napomenem, Sumonji je ovo bar 5. put da pada za drogu i dobio dvije godine za 2 kg, inspektori za droge dobili 10, nije im ni gram pronadjen u citavoj akciji koja je vodjena protiv njih. Ko je ovdje lud? Dobro je ovdje stanje kako se radi, ma sta dobro, odlicno.....

Name

Oo

14.05.2019 20:05

Paako odusvi komece prodavati narkotike

ODGOVORITE
Name

O_o

14.05.2019 20:59

Ух, сунашце ти жарано, ал' си неписмен! Ето, продаваће таквима.

Name

Božo

14.05.2019 22:48

Zbog ove blage presude sudiji Jukiću treba zabraniti da radi u sudu, neka i on diluje ...

ODGOVORITE
Name

ZA DŽOO

15.05.2019 11:25

VLAST BRANI