Vanredno stanje: Sana u porastu

Vanredna situacija proglašena je danas u Prijedoru, budući da je vodostaj Sane prešao kotu od 460 centimetara koja zahtijeva vanredne mjere odbrane od poplava.

Republika Srpska 14.05.2019 | 12:17
Vanredno stanje: Sana u porastu
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije, rekao je da su svim institucijama, organizacijama i jedinicama naložene mjere iz ovog stepena odbrane.

"Pogotovo su ugrožena naselja Gomjenica, Raškovac, Tukovi i Brezičani i gotovo cijeli sanski pojas na području grada", rekao je Đaković novinarima.

On kaže da zasad nema prekida u snabdijevanju strujom i vodom.

"Na teren se u punom kapacitetu pokreću vozila koja će dovoziti vreće sa pijeskom za obezbjeđivanje ulaznih dijelova individualnih stambenih objekata", rekao je Đaković i naglasio da se sve mjere preduzimaju u institucionalnom okviru.



Šef Odsjeka za civilnu zaštitu grada Prijedor Dušan Vranješ izjavio je da je u naseljima Gomjenica, Raškovac, Tukovi i Brezičani zaplavljeno 200 stambenih objekata.

"Prevashodno su aktivnosti usmjerene na maksimalno angažovanje dodatnih kapaciteta i tehničkih sredstava na postavljanju privremenih odbrambenih nasipa, vreća s pijeskom. Nije bilo zahtjeva za evakuacijom, ali smo Sportskoj dvorani 'Mladost' naložili da se stavi u funkciju za smještaj i prihvat stanovništva, za šta smo i obezbijedili sredstva", naveo je Vranješ.

Prema njegovim riječima, intenzitet padavina u visinskim zonama uzvodno uz Sanu opada, kao što je slučaj u Ribniku koja je jedna od najviših kota u tom području, tako da se očekuje da se intenzitet smanji i od izvora Sane nizvodno.

"Očekujemo da neće biti situacija kao 2014. godine, jer je tada bio daleko veći intenzitet padavina", dodao je Vranješ i izrazio očekivanje da će se situacija u Prijedoru smiriti do kraja dana i tokom noći.

Komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor Nebojša Miljuš pozvao je građane kojima je potrebna pomoć, nasipanje i sprečavanje prodora vode da se obrate vatrogascima na broj telefona 123.

"Moramo biti strpljivi i smireni. Nemojte slušati glasine da stižu plavni talasi. Treba biti oprezan i preduzeti šta je potrebno. Slušajte informacije Kriznog štaba koje su istinite", poručio je Miljuš.

Direktor prijedorskog "Vodovoda" Vlado Reljić rekao je da je sistem stabilan i da nema prekida u snabdijevanju strujom na bunarima i pumpama.

"Pod tim uslovima možemo reći da je voda za piće iz centralnog sistema vodosnabdijevanja ispravna", rekao je Reljić.

On je naveo da se redovno uzimaju uzorci vode i šalju u Banjaluku na analizu i da se zajedno sa Higijensko-epidemiološkom službom Doma zdravlja Prijedor svakodnevno prate fizičko-hemijski parametri koji služe kao indikatori za eventualno zagađenje.

Gradski štab za vanredne situacije zatražio je od Republičke inspekcije za vodoprivredu da hitno utvrdi stanje zaštitnih vodoprivrednih objekata na Ribnjaku "Saničani" i drugim zaštitnim vodoprivrednim objektima, odnosno branama na području grada, te da o tome obavijesti ovaj štab.

(Srna)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Marek

14.05.2019 10:29

Sta preduzimas djakovicu osim sto samo lazes ko pseto. Nista ne radite pet godina pola prijedora danas pod vodom a ti lafo preduzimas mjere kakve crne mjere crni djakovicu.

ODGOVORITE
Name

Direkt

14.05.2019 10:55

Ne vrijedi glasati za DNS, niti za bilo koju drugu manju stranku koja je rezimski sateli, jer glad za iste, glas je za rezim. Jedina alternativa nakaradnom rezimu je neka nerezimska stranka, pa i njih mijenjati, ako ne valjaju. U svakom pogledu nerezimska opcija je najbolja. Ako nista dosadice im situacija da malo-malo pa nisu vlast. Inace, carape treba mijenjati jer svaka vlast u kontinuitetu se usmrdi.

Name

Re

14.05.2019 11:13

Svaka stranka u RS Srbuje .Bez toga ne mogu dobit ni jedan glas .

Name

re

14.05.2019 11:54

kakav narod, takva mu i vlast

Name

Sonja

14.05.2019 13:00

A jesi pametan. Ne moze puno opstina uraditi ako Mile Dodik ne odobri sredstva sa vrha. Koliko su imali novca oni su pomogli i uradili! Treba biti realan, u svim opstinama najvecu krivicu nosi drzavna vlast i ljudi koji su na vrhu

Name

DODIK OTPISAO

14.05.2019 13:56

Dodik je davno otpisao Prijedor po sveć poznatom sistemu. Marko vladaj i sto ti. Jednostavno. Grad koji je nekad bio grad sad je zaostala selendra. Tako je i s vodom. A DNS. Pa DNS ne kupi vodu DNS zapošljava. Čuj sad poplava.

Name

Mile baja

14.05.2019 18:46

Mani se djakovica nije on narucio prolome oblaka lajes koa pas nek te Bursac nepismeni spasava ,znao je sume sasjeci pa sad bujice ruse grad ti sigurno nisi rodjeni prijedorcanin zato cu ti svi crni .

Name

Googl

14.05.2019 11:45

SAMO SJECITE SUME PA SE CUDITE STO NAS PRIRODA KUSURI......NA SVAKOJ OBALI KUCA VIKENDICA BENZISKA.......KORITA SE SUZE ZBOG DIVLJE GRADNJE SUME SJEKU ZBOG LICNOG INTERESA A SADA SE CUDIMO POPLAVI...Kad tad ce biti gore ili da se opametimo vise posumljavajmo vise i pametno da radimo sa i okolo kanala obala i svega....

ODGOVORITE
Name

Ре

14.05.2019 13:34

Шта ће друго радити , радим на жељезници, само се дрво и старо жељезо извози.

Name

prijedorčanin

14.05.2019 11:52

AJTE VI PAMETNJAKOVICI ZASUČITE RUKAVE, PA NA NASIPE, SRAM VAS I STID BILO! SADA NIJE VRIJEME DA SE BAVITE MUDROVANJE I PAMETOVANJEM PREKO FB, SADA JE NAJBITNIJE DA SE SPASAVA, STO SE MOZE SPASITI! NA IZBORIMA VI NEKOGA NAGRADITE ILI KAZNITE, SADA BAR CUTITE AKO NECETE DA POMOGNETE!!

ODGOVORITE
Name

re

14.05.2019 12:58

Pametnjakovicu,prvo raspisi tender...

Name

zdravko

14.05.2019 12:13

Za ovo su sve krivi crkva i policija tj.pederi oni vedre ioblace.Može biti da su mi ukrali patent sa Atlantide u obliku tranzistora sa antenom na njemu sijalice ko na semaforu.Stisnes dugme gr!mi ,opet stisnes sunce ,sve na daljinski .Ja prico naokolo oni to iskoristili da poplave rulju i da im izvuku pare.kazu sto se dogodi dvaput ,budite sigurni da ce itreci put.opet vidim sebe kako plivam a voda samo viri vrh konstrukcije savskog mosta a ja sjedim na njemu,a vreme sunčano znaci posle kiše dolazi sunce.Znaci uraa vraća se panonsko more neće biti suše ,biće bogata sjetva ,biće klope za gladne i u Africi .ja cu morat brisat negdje na visocije ,nisam budala da plivam po kiši kada može neko mjesto mene.

ODGOVORITE