BiH od prioriteta do začelja EU

Bosna i Hercegovina u očima Evrope djeluje neozbiljno i neodgovorno, a politički lideri u BiH se trude da to Briselu dokažu prilikom svake posjete evropskim institucijama, poručeno je u emisiji "Izazovi" BN televizije. Tako je BiH od prioriteta EU, dospjela na začelje kolone država potencijalnih članica.

Republika Srpska 10.05.2019 | 23:05
BiH od prioriteta do začelja EU
Evropska unija i BiH danas imaju mnogo zajedničkih, ako ne i istih problema, a jedan od njih je regionalizacija u smislu da jedan region želi prevlast nad drugim regionima.

„Ono što EU ima, a BiH nema jeste poseban mehanizam za prevazilaženje kriznih situacija. Zahvaljujući tom mehanizmu, EU iz svih svojih kriza izlazi ojačana, konsolidovana sa jedinstvenim političkim stavom koji se bazira na zajedničkom interesu. BiH nema takav mehanizam i iz svake krize izlazi još više oštećena, bez ikakvog okupljanja ili zajedničkog cilja, a to nije dobra preporuka viđena očima autoriteta EU“, kaže nekadašnji glavni pregovarač BiH u EU Igor Davidović.

„Ako napravimo taj prvi korak, oni će nam otvoriti vrata. Mi u Briselu izgledamo kao jedna neozbiljna ekipa koja priča različite priče, dolazi odvojeno na sastanke i djeluje neodgovorno. Mislim da smo neozbiljno pristupili tom procesu“, navodi nekadašnji ambasador BiH u Belgiji Draško Aćimović.

Od posebnog tretmana u vrijeme Dejtona, do začelja u procesu pridruživanja.

“To pokazuje da političari iz BiH nisu dovoljno dali angažmana i da je konsenzus oko integracija samo deklarativan, a ne stvaran. To zapravo BiH gura na začelje, a građane dovodi u situaciju da idu iz zemlje da budu pomoćni radnici u Evropi”, naveo je predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo.

Na posljednji sastanak - procesu Brdo-Brioni u Tirani svi lideri su donijeli svoje probleme, ali niko nije otišao sa rješenjem, dok je Evropi još jednom poručeno da sa Zapadnim Balkanom neće ići lako.

“Status kvo je njima idealan, a idealan je i evropskoj strani. Imaju komšiluk koji s vremena na vrijeme potapšu po ramenu i kažu da će sve biti u redu, vi ste zapravo Evropa i trebalo bi da se osjećate kao Evropa. To našim političarima daje ideju da građanima kažu da smo gotovo ušli u EU. Jedino što je dnevna naknada u Evropi onolika koliko kod nas zarade za dva mjeseca”, kaže novinar Elvir Bucalo.

Aćimović dodaje da će građani ostati na ovom prostoru jedino ukoliko im se omogući dostojan život.

“Moramo da dovedemo strane investitore. Sigurno će svi građani BiH ostati da rade ovdje za hiljadu evra, nego da bilo gdje idu za dvije hiljade.”

Ststus kandidata BiH je neophodan jer bi proces pregovaranja podrazumjevao i rješavanje unutrašnjih pitanjima dogovorom i konsenzusom, bez sadašnjih previranja.

“Citiraću Štefana Filea koji je rekao da `ukoliko bi sve u BiH teklo glatko, bez problema i zastoja, pregovori o članstvo potrajaće bar 17 godina`. Zvuči veoma dugo i veoma realno“, navodi Davidović.

A u tom periodu BiH mora da iskoristi šanse za ekonomsko jačanje preko stranih investicija, jer je to način da postane ravnopravan partner Evropi.



BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

BiH

11.05.2019 00:45

Bit ce bolje

ODGOVORITE
Name

grunf

11.05.2019 06:55

Nikada u formatu BiH necemo uci u EU jer je to vreca puna rogova zato za sve koji odlucuju a zele u Evropu poruka da je jedini put pojedinacan ukoliko nas uopste zele. Republika Srpska bi ispunila uslove za pet godina ako ne i prije a Federaciji BiH bi trebalo nalo vise vremena zbog kantonalnog uređenja ali bi ispunila uslove. To je realno da je nekom stalo do ulaska u EU ali ova politika danas je cista destruktiva jer se radi o pokusaju prevare onog drugog i onog treceg iz svih uglova.

Name

re grunf

11.05.2019 07:17

KAo da si politicar, nesto govoris a nemas pojma sta si rekao, ustvari imas da to sto si rekao nista ne znaci

Name

3x3

11.05.2019 05:17

Gospoda koji su sinoć pokazali kako se razmišlja i odgovorno promišlja o državi kao sto vidimo nikome nisu zanimljivi da budu ministri,poslanici,ambasadori i zato im dajem podršku da u RS pokrenu nešto kao Pokret za evropsku Srpsku sto bi puno ljudi podržalo

ODGOVORITE
Name

spielberg

11.05.2019 05:57

Ne razumijem kako vam i nam nije više jasan plan vladajućih stranaka? Oni koji ostanu u BH će biti članovi vladajućih, kao i članovi njihovih porodica. Vladaće troumlje. Svi ostali se "humano preseljavaju" u zemlje EU, tako da BH članstvo u EU je samo varka vladajućih. Od čega će živjeti od BH, već od nameta koje će vladajući nametnuti dijaspori kroz razne takse i poreze. Vrlo dobar i razrađen plan. Živi bili pa vidjeli

ODGOVORITE
Name

EU

11.05.2019 06:34

Ma nas je vec 70% u Evropi,sa njihovim dokumentima.

ODGOVORITE
Name

Direkt

11.05.2019 13:42

Sto se tice EU integracija, BiH je jos od pocetka na samom pocetku.

ODGOVORITE