On bi da istrči maraton za manje od dva sata!

Olimpijski šampion i svetski rekorder kenijski atletičar Eliud Kipčoge najavio je da će ponovo pokušati da istrči maratonsku trku za manje od dva sata.

  • Sport
  • Ostali sportovi


Kipčoge je to nameravao u Monci 2017. godine, ali će pokušati i u oktobru. On je tada trku završio za dva sata i 26 sekundi.

Kenijac je prošle nedelje četvrti put pobedio na Londonskom maratonu uz drugo najbolje vreme u istoriji te trke. On je u timu najbogatijeg Britanca ser Džima Retklifa, čiju ima podršku.

"Ovo će sve prevazići. Želim da trčim ispod dva sata. To će biti istorija. Imam dobar tim, sjajan tim. Kada se sjajan tim i sjajni umovi sretnu, razgovaraju o pozitivnim idejama. Mislim da ću to uraditi. Moje srce i moj um su na (rezultatu) sat i 59 minuta", rekao je 34-godišnji Kenijac, preneli su britanski mediji.

On je rekao da je psihički spreman za to i da veruje da će ga, ako uspe, ostali trkači slediti. 

"Jedno što možemo da promenimo je mentalitet. Ljudi počinu da misle da možemo da trčimo ispod dva sata", dodao je Kipčoge.

Nije određen termin, ali spekuliše se da bi Kipčoge mogao da trči u oktobru u Londonu.

"Ideja je da verujemo, da podstaknemo ljude, da verujemo da je moguće istrčati ispod dva sata", naveo je Kipčoge.

Međunarodna atletska federacija (IAAF) nije priznala pokušaj iz Monce, na stazi Formule 1, pošto se u različitim fazama trke uključivao tim od 20 pejsmejkera, što je protiv pravila.

"Radi se o istoriji. IAAF može da vidi kako se piše nova istorija. To je stvar čoveka, trčanje. Zaista želim da ispišem istoriju i ostavim veliko nasleđe. Monca je bio uspešan događaj. Ništa nije pošlo naopako, sve stvari su se dogodile na pravom mestu u pravo vreme", rekao je Kipčoge.

Svetski rekord u maratonu postavio je Kenijac Denis Kimeto na trci u Berlinu 2014. godine, rezultatom 2:02,57 sata.

Izvor: B92

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.