Ovo je najsrećniji utorak

Vaskršnji praznici se uglavnom proslavljaju tri dana širom zemlje, pa je današnji dan u narodu poznat i kao Vaskršnji, Vodeni ili Svetli utorak!

Zanimljivosti 30.04.2019 | 11:06
Ovo je najsrećniji utorak
Čitava sedmica nakon Vaskrsa zove se Vodena, a u njoj se posebno izdvajaju upravo Vodeni utorak, ali i Vodena subota.

Tradicionalno se utorak smatra "baksuznim" danom, ali to nije slučaj sa ovim - ovo je najsrećniji utorak u celoj kalendarskoj godini!

Smatra se da ovaj utorak svima donosi veselje i radost, a takođe je ukorenjeno verovanje da ako se dete rodi na ovaj dan biće srećno i dugovečno. Veruje se i da je danas dobar dan da odete nekome u posetu ili na kraći put, prenosi Blic žena.

Po verovanju u Gruži na Svetli utorak nije dobro da se bilo šta radi (da se pere, šije, krpi...) sa muškom odećom, pogotovu onom budućih vojnika. U Šumadiji se pak praznuju tri Vodena utorka, a osim današnjeg obeležava se i utorak posle Đurđevdana i utorak nakon Trojice. Kako im i samo ime kaže, posvećena su vodi i praznuju se da bi pala kiša, neophodna za rast i rod useva.

U Vojvodini se Vaskršnji utorak, baš kao i ponedeljak, smatra danom plodnosti, a simbolično se tada momci i devojke prskaju vodom - što simboliše upravo plodnost i uspeh. Tradicionalno se veruje da muškarci devojke zalivaju ponedeljkom, a utorkom važi obrnuto.

Nevezano za kraj Srbije, univerzalno "pravilo" je da se dele radost i sreća i da se ovaj dan provede sa voljenim, bliskim ljudima.

B 92
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

A

30.04.2019 11:01

Sve zavisi od osobe!

ODGOVORITE