Amazon odlazi iz Kine

Najveća svetska internet trgovina Amazon objavila je da zatvara prodavnicu na kineskom tržištu i da će u budućnosti Kinezi moći da kupuju samo strane brednove putem njihovog portala za globalno tržište.

Informacione tehnologije 30.04.2019 | 11:00
Amazon odlazi iz Kine
Amazon je posle 15 godina izgubio bitku sa kineskim konkurentima. Lokalnih trgovaca više neće biti na Amazonovim onlajn policama.

Najveća svetska onlajn trgovina ušla je na kinesko tržište 2004. godine, spajanjem sa kineskom platformom „Jojo“.
Amazon je 2008.godine na tržištu internet trgovine u Kini dostigao 15 odsto, da bi se prošle godine sveo na svega 0,7 odsto.

Kako su vremenom rasle kineske internet trgovine, tako se smanjivao prostor za Amazon.

„Alibaba“ i „JD. kom“ su prošle godine kontrolisali preko 80 odsto kineskog tržišta onlajn trgovine. Tu su i „Pinduoduo“, „Sijaohongšu“ i „Red buk“. Ali nema više mesta i za najveću svetsku onlajn trgovinu.

„Možete li da se borite jednako žestoko i istim metodama kao lokalni konkurenti? Da li podstičete svoj tim na isti način kao kineske kompanije? To su sve kompleksna pitanja zbog kojih bilo koja američka kompanija može da ima problema u Kini“, rekao je Li Kaifu, osnivač i generalni direktor „Sinovejšn venčurs“.

Sve ovo ne znači da Amazon potpuno odlazi iz Kine. Iz kompanije najavljuju da će nastaviti da ulažu u Kini kroz Amazonovu globalnu prodavnicu, „Kindl“ elektronske čitače knjiga i internet sadržaj. Iako obustavljaju prodaju domaćih proizvoda, Amazon je u Kini zainteresovan za prekograničnu prodaju.

„Amazonov prekogranični kanal je bio dobar potez, i taj deo kompanije je profitablan i dalje raste.

Za Kineze koji mnogo troše, Amazon ima širok spektar izbora u pogledu uvoznih brendova koje nudi. Takođe, veoma se trude da zadrže korisnike kroz programe lojalnosti“, rekla je Cici Vu, analitičarka tržišta.

Stručnjaci kažu da Amazon nema konkurentsku prednost u Kini u odnosu na domaće rivale, osim ako ne ponudi specifičnu uvoznu robu koju ne nude drugi.

Kineski potrošači nemaju potrebe da naručuju putem Amazona, ako će im „Timol“ ili „JD.kom“ brže dostaviti istu robu.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar