Ruska špijunaža: Nađen bijeli kit

Kod obale Norveške pronađen je bijeli kit koji je na sebi imao držač za kameru i stručnjaci smatraju da je prošao obuku ruske mornarice radi špijunaže.  Britanski BBC navodi da je kit prišao norveškim brodovima kod ostrva Ingoja na Arktiku koje je udaljeno oko 415 kilometara od Murmanska gdje je sjedište ruske Sjeverne flote.  

Svijet 29.04.2019 | 17:46
Ruska špijunaža: Nađen bijeli kit
Norveški biolog profesor Audun Rikardsen kaže da je na kitu bila pričvršćena kamera “GoPro” firme čija je sjedište u Sankt Peterburgu. Rikardsen je istakao da su mu ruske kolege rekle da to nije oprema koju bi koristili ruski naučnici. Prema njegovim riječima, držač za kameru je bio čvrsto povezan oko glave i prednjeg dijela gornjih peraja kita. Oprema je za “GoPro” kameru koja nije bila na kitu.

– Ruske kolege su rekle da oni ne vrše slične eksperimente ali da im je poznato da je mornarica hvatala bijele kitove i da ih je obučavala. Vjerovatno je i ovaj kit bio dio te obuke – naglasio je Rikardsen.

Norveški ribari uspjeli su da sa kita skinu opremu. 

Rusija u blizini ima pomorsku bazu.

Pukovnik ruske vojske u penziji Viktor Baranec odbacio je zabrinutosti Norveške zbog pronađenog kita. Međutim, on nije negirao da postoji mogućnost da je pobjegao od ruske mornarice.

On je za rusku medijsku kuću “Govorit Moskva” upitao da li bi mornarica, ukoliko bi koristila kita za špijunažu, na njega postavili i broj mobilnog telefona uz poruku da se pozove taj broj ako se pronađe životinja.

Baranec je dodao da Rusija ima Centar za obuku delfina “radi obavljanja raznih zadataka od analize morskog dna do zaštite određene teritorije, napada na strane ronioce, postavljanje mina na strane brodove”.

(Srna)

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Bl Komunista

29.04.2019 18:35

Onda se čudimo kad nam se priroda i životinje svete. Ljudski rod nezaslužuje planetu zemlju.

ODGOVORITE
Name

normalno

29.04.2019 18:59

I kitovima postalo jasno da treba da bježe od Rusa.

ODGOVORITE
Name

Roko

29.04.2019 19:59

Mozda su ga namjerno poslali da ga uhvate.Sutra ce objaviti da je nosio i malu bojebu nuklearnu glavu.Kao da niko nemoze kupiti kameru ruske proizvodnje i namontirati je na kita.Kada politicki polupismen citalac to procita on kaze vidi sta Rusi rade ma..u im njihovu.

Name

Kod Nas

29.04.2019 21:01

Pola pasa lutalica imaju kamere na sebi, rade za razne obavjestajne sluzbe.

ODGOVORITE