"Nacionalni stadion" neće biti samo stadion!

Stadion će biti izgrađen po ugledu na koncept "Siti", tako da će se pored njega praviti i zabavni park, stambeni i poslovni kompleks, IT park i drugi sadržaji.

Fudbal 28.04.2019 | 14:00
"Nacionalni stadion" neće biti samo stadion!
Studija opravdanosti gradnje "Nacionalnog stadiona" u Beogradu biće završena do 10. maja, najavio je ministar finansija Siniša Mali, i izrazio očekivanje da će već polovinom naredne godine početi izgradnja.

Vlada je već dala saglasnost za tendersku proceduru za izbor projektanta, a Mali kaže za Tanjug da bi projektovanje moglo da bude završeno do kraja godine.

"Planiramo da izaberemo projektanta u narednih mesec ili dva. Radiće se istovremeno i na urbanizmu, to jest planu detaljne regulacije za celo područje na kojem će se graditi stadion", rekao je Mali.

Ministar je naglasio da će "Nacionalni stadion", koji će se nalaziti u Surčinu, doprineti razvoju tog dela Beograda i da je taj projekat velika razvojna šansa, ne samo za Beograda već i za celu Srbiju, kao što je to i projekat Beograd na vodi.

"Sport odavno više nije samo sport, to je i veliki biznis. Mi smo se kandidovali zajedno s Rumunijom, Bugarskom i Grčkom da budemo domaćini i svetskog prvenstva u fudbalu 2030. godine. Zato nam je i potreban stadion odgovarajućeg kapaciteta", naveo je Mali.

Planirana je i izgradnja nove saobraćajne mreže s novom petljom koja će omogućiti uključenje na autoput Beograd - Šid sa obilaznicom. Posetioci će, kako je najavljeno, moći do stadiona da stignu i železnicom, jer je u planu proširenje linije "4" BG voza.

Završetak radova se očekuje za nekoliko godina.

Ističe da će se stadion raditi po konceptu "Siti", tako da će se pored njega praviti i zabavni park, stambeni i poslovni kompleks, IT park i drugi sadržaji.

Napomenuo je da na takva mesta onda dolaze poznate velike kompanije, kao što su Ikea, Bauhaus i druge.

"Očekujem da sa završetkom projekta do kraja godine, ako smo dovoljno spretni i odlučni, krenemo u njegovu izgradnju već polovinom naredne godine", rekao je Mali.

"Nacionalni stadion" biće izgrađen blizini Aerodroma "Nikola Tesla", a moći će da primi 60.000 ljudi i prostiraće se na 35 hektara, dok će sa pratećim objektima i sadržajima imati ukupno oko 430 hektara. 

Na 326 hektara prostiraće se spratni sadržaji, a na 65 hektara saobraćajna infrastruktura. 

Za stadion je potrebno obezbediti i 10.500 parking mesta.

Izvor: mondo.rs/Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar