Sastanak uoči svirepog ubistva

Nešto više od sat vremena prije ubistva banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i člana njegovog obezbjeđenja Žarka Pavlovića, za istim kafanskim stolom sjedili su osumnjičeni za ovaj zločin: uhapšeni Emilio Baldo, te odbjegli Benedi Đukanović, kao i napadač Željko Kovačević, koji je tokom napada ubijen. To se može zaključiti iz iskaza Balde koji pere ruke od ovog zločina.

Republika Srpska 25.04.2019 | 21:09
Sastanak uoči svirepog ubistva
Istraga trostrukog ubistva, tokom kojeg je ranjen Krunićev vozač Goran Ilić, nastavljena je pa su tako u koprivama pronađeni dvije automatske puške i okviri, a kod Doma kulture u Zalužanima i Kovačevićeva crvena opel korsa.

Budući da je Kovačević ubijen, a Đukanović u bjekstvu, zasad se najviše može računati na iskaz Balde, koji je tokom istrage zatražio da bude podvrgnut poligrafskom ispitivanju, dok je tokom izjašnjenja rekao brojne pikanterije o svom kretanju u danu kada je zločin počinjen.

Priznao je, primjera radi, da poznaje Kovačevića, kojeg je upoznao u KPZ Tunjice. Nakon što su se dočepali slobode, često su se viđali. Baldo Kovačevića smatra svojim prijateljem, a tokom robijanja u Foči upoznao je i Željkovog brata te ga štitio od drugih robijaša.

"Benedija Đukanovića upoznao sam preko Željka Kovačevića. Benedi i Željko su jako dobri i često se druže", otkrio je Baldo, koji ima bh. i italijansko državljanstvo.

Tog 22. aprila kada se dogodio zločin Baldo je, tvrdi, nevjenčanu suprugu, inače konobaricu, odvezao oko 14 časova na posao, a zatim je otišao kući te je oko 20 sati otišao u jedan kafić u Glamočanima.

"Tu sam zatekao Željka, Benedija i gazdu kafića kako sjede za jednim stolom. Na jednoj strani stola su sjedili gazda i Željko, a na drugoj Benedi i ja", otkrio je Baldo, koji ne spominje Krunića kao temu razgovora za kafanskim stolom.

U kafiću su se, prisjetio se, zadržali do sat vremena, nakon čega je Kovačević rekao da mora da ide u grad i sva četvorica su ustala.

"Ja sam svojim vozilom otišao za Laktaše, a Željko i Benedi su otišli Željkovom crvenom opel korsom za Banjaluku. Gazda je ostao u kafiću", tvrdi Baldo.

Dodaje da je potom kod jednog restorana u Laktašima zastao i pola sata bio sa svojom prijateljicom, čije ime ne otkriva jer se često viđa s njom, a udata je.

Zatim je, tvrdi, otišao kući. Nakon toga je, po njegovoj tvrdnji, otišao po suprugu, a kada su došli kući, istuširali su se i otišli da spavaju, ali ga je negdje u noći, oko tri sata, probudila policija i privela. Nigdje, međutim, ne spominje da je bio na mjestu zločina, a u četvrtak je u sudnici tvrdio da s ovim slučajem nema ništa.

"Dobro sam, nema smetnji da se održi ovo ročište", rekao je Baldo, dok je njegov advokat Dragan Stupar kazao da je neosnovan prijedlog da Baldo bude pritvoren.

Emilio Baldo narednih mjesec dana provešće iza brave. Pritvor mu je odredio Okružni sud u Banjaluci, na prijedlog Republičkog javnog tužilaštva.

Dok je u četvrtak ujutro održavano ovo ročište, policajci su ponovo pretraživali teren u  Glamočanima. Darko Ćulum, direktor Policije RS, rekao je da MUP Srpske sprovodi intenzivnu istragu o ovom trostrukom ubistvu.

"U ovom momentu ne mogu da govorim o motivima i izvršiocima. Imamo lice koje je izvršilo napad na Slavišu Krunića i njegovu pratnju", rekao je Ćulum i dodao da će za odbjeglim Đukanovićem biti raspisana i međunarodna potjernica.

Po njegovim riječima, obaviještene su sve policijske agencije u BiH, te policije Srbije, Hrvatske i Crne Gore, tako da se istraga sprovodi u cijelom regionu.

Ćulum je istakao da MUP čini sve da bude potpuno rasvijetljen ovaj događaj, a govoreći o mogućoj povezanosti ovog sa slučajem "Šijan" rekao je da misli da zasad ti slučajevi nisu povezani.

Podsjetimo, u toku istrage policija je otkrila da je Đukanović pobjegao bijelim golfom sedam, registarskih oznaka 003-K-770. Ukoliko to vozilo vidite, savjetuje se da to odmah prijavite policiji na broj 122.

Ranije su privođena i braća Nermin i Armin Ćulum, kao i Goran Milanović, koji su pušteni na slobodu. Milanović je takođe negirao da je povezan sa ovim teškim ubistvom.

Prethodno je obavljena i obdukcija, koja je pokazala da je Slaviša Krunić izrešetan po glavi, dok je Žarko Pavlović izrešetan po grudnom košu.

Krunić i Pavlović ubijeni su u sačekuši u ponedjeljak oko 22.30 u Glamočanima kod Banjaluke. U razmjeni vatre ubijen je i napadač na Krunića, Željko Kovačević.



(BN TV/ Nezavisne novine)

Komentari / 41

Ostavite komentar
Name

Obrad Obradovic

25.04.2019 16:33

Onaj kome je bio konkurencija i kome je najvise smetao...90ih bio zestok momak...

ODGOVORITE
Name

Hm

25.04.2019 17:00

Lažeš kao pas nisi ga poznavao bio je kao JANJE MIRAN DECKO

Name

Poruka

25.04.2019 17:46

Misli li jos neko da je ovo ubistvo napisana poruka i nekom vecem od zrtava?

Name

Re

25.04.2019 17:56

Krupni poslovi kod nas su rijetko kad cisti.

Name

Profesionalac

25.04.2019 19:56

Inace, sve profesionalne ubice se javno pokazuju pred samu likvidaciju. Ubrzo ce poceti i spotove snimati

Name

Vojska

25.04.2019 20:59

Jbt, u vojsci se i odlazak narucak planira, a ovdje ispade ovi sjedili za stolom i onda lagano otisli da sve ove onako pobiju

Name

Re

25.04.2019 21:17

Nažalost nemaju ništa pouzdano. Mrtav Kovačević je mogao biti i u drugom scenariju. Čak ni otisci na oružju ne mogu to potvrditi sto procentno. Koji su sve dokazi za to? Šta, ako je i on žrtava? Baldin alibi je normalan. Na pravog poručioca, teško da će se ova garnitura zaletjeti.

Name

PRANJE RUKU

25.04.2019 21:18

Cuj pere ruke gnjida.Ubiju pet na jednoga a onda placu u policiji.Oderite ga majku mu je....

Name

Psiholog

26.04.2019 15:14

Za ovog zandara je to samo neki zadesni incident..fuj

Name

Q

28.04.2019 07:53

Znase kome je najvise smetao Krunic i ko ga je Reketirao za biznis i sektor sekjuriti.Imao je i pretnje i znase kpga je naveo kad se zalio Americkom Ambasasoru.Ubistvo covjeka koji je imao osiguranje i 900 naoruzani ljudi mala vojska sposobni momaka bivsi policajaca specijalaca i ucesnika u ratu.Zna se ko bi smio se usuditi na takav pokusaj na brutalno ubistvo jednog takvog covjeka samo neko jak a znase ko je jedan i jedini bog i batina u RS.A i ubistvo ispred kucnog praga poruka je svima nama kad on takav nije se mogao odbraniti i nije siguran sta je tek sa obicnim covjekom.A usput rjesili se konkurencije i kao osnov trazi se rezervni sastav policije.Pored 5000 policajaca koji nerade nista sad treba jos rilko.Zasto pa zbog nas naroda ne da nas stiti nego nji slucajno od nas naeoda.Ovaj potpis zna se ciji je i svi mi znami ali Drzavni aparat je tu da nemozes nista sad ce uhapsiti neke nebitne sklopice dil sa njima kjo oni to rade ali nalogodavci nikad kao ni do sad nece biti otkriveni.

Name

Spomenka

25.04.2019 16:42

Motiv i naručilac, a za plaćenike ćemo lako. Naručilac i tačka.

ODGOVORITE
Name

re Spomenka

25.04.2019 17:48

Nedje sam procitao da je imao nerasciscene racune sa Ecimom.

Name

Skeptik

25.04.2019 17:31

Svi putevi vode u Bakince.

ODGOVORITE
Name

mda

25.04.2019 19:30

DAJ NE LUPETAJ provokatoru.

Name

Deki

25.04.2019 17:33

Stvari su tu vrlo jasne, izvrsioci (i ako to strasno zvuci) su najmanje bitni. Jednostavno izvrsioce treba ucijeniti. 40 godina robije ili da otkriju ko ih je angazovao.

ODGOVORITE
Name

Re

25.04.2019 18:03

Odkud se zna ko su izvršioci? Jedan je u zemlji, jedan isčezao a treći kaže da o svemu nema pojma, ima alibi..I šta sad?

Name

Smiješan i glup

25.04.2019 19:21

Potrčao onaj iz Ujedinjene srpske Konstadin da spašava vlast a u stvari niko nije uhapšen ko je trebao.

Name

Re

25.04.2019 19:36

Ovaj što je pobjegao nikad neće biti nađen, kao i obično. Ako ne saznaju za naručioce, a zna se da neće, a mogu, onda se zna ko je. I kod slučaja novinara Vlade Kovačevića imate sličnosti. Možda neku zamjenu za naručioce nađu, ali ne vjerujem. Oni su trebali da ih prate pošto je sumnjivo da se takvi kriminalci sastaju, ali nisu, a poslije ubistva su ih odma uhapsili. To govori da su znali za njih, a nije im bilo sumnjivo što su se skupljali iz dana u dan i nisu pomislili da oni nešto smjeraju, što je mnogo sumnjivo. Iz ovoga se sve može shvatiti uskoro .

Name

boticeli

25.04.2019 17:38

Narucilac je u Srbiji.Tamo treba poslati ekipu da ispitaju pojedina lica.

ODGOVORITE
Name

MILAN

25.04.2019 19:24

Mile Burle je narucio ovo ubistvo.

Name

Milan

25.04.2019 18:09

Manite se ispredanja traceva jer niko ne moze znati postoji li neko ko je pored izvrsilaca bio podstrekac, pomagac ili organizator ovog ubistva. To ce se znati nakon podizanja optuznice kada budu poznati svi detalji istrage. Tako da sada pricati o naruciocu ubistva je pricanje samo da bi se drzale tenzije da se napada vlast. Takve price nemaju ni jedan trun zelje da se rasvijetli ovaj nemio dogadjaj. Zato ajde da se manimo suvisnih komentara jer sa time samo jos vise pristajemo na muku porodicama stradalih.

ODGOVORITE
Name

Re

25.04.2019 19:23

Ti si sigurno jedan od saucesnika i ovog ubistva botino lopovska? Imas li alibi ubico???

Name

Re Milan

25.04.2019 20:13

Milane zgleda da ti bas brizno misliš o porodicama nastradalih! Jasno je ko su nalogodavci. Oni isti koji su ubili Davida Dragičevića. Režim i Hunta su ga ubili jer je kontrolisao sve kamere u gradu. A vjerovatno je imao snimke sa video nadzora kada su oteli Davida! A htjeli su i da mu otmu Security da sve kontrolišu. Mafija je to, a ti Milane si njihov sendvičar, bot!

Name

NISTA OD TOGA

25.04.2019 20:17

Milane, u tome i jeste najveći problem što nema ko da utvrdi sve detalje. A podizanje optužnice za iskusne krimose i advokate je cirkusijada. Sve je to zbog toga što su Policija i Tužilaštvo uništeni.

Name

Dado

26.04.2019 11:12

Ovdje mi bas nista nije jasno ako je Kovacevic ubio ovu dvojicu u autu i ranio vozaca pa ko onda ubi njega zar mogu i mrtvi pucati i ubijati jeli mrtav kovacevic odnio puske i bacio u travu pa se ponovo vratio na lice mjesta

Name

MGRAD

25.04.2019 18:27

Boze dragi kako vi ljudi lupate gluposti i kakve pausalne optuzbe dajete pa to je strasno i neozbiljno.Zna se gdje su god velike pare da nisu cisti racuni.

ODGOVORITE
Name

Zemljak

25.04.2019 19:50

Na nama mrskom zapadu, posluje hiljade i hiljade firmi koje vrte milijarde dolara i evra pa niko nikoga ne ubija, ali, vidis u entitetu, gdje realno nema vise od 800 hiljada stanovnika, ,,konkurencija,, je prevelika.

Name

gogo

25.04.2019 19:40

krajem 96.god kad je pokojni Slavisa krenuo da radi sa Sektorom svi su mu govorili da je sisao sa uma, cuj nekoga cuvati poslije rata kad svi imaju oruzje i kad se niko nikoga ne boji, ali on je imao svoju ideju koju je uporno gurao, i na kraju izgurao i dokazao svima koliko je sa svojim vizijama daleko ispred svih,.... Nakon toga je imao problema sa vlastima.,(zna se kojima) oni koji su mu htjeli oteti njegovo cedo Sektor,... Izborio se za to i nije im dopustio, kupio je zitoprodukt, sa teskom mukom ga je vratio u Srpske ruke, u vlasnistvo Banjluckog covjeka u vlasnistvo banjaluckih gradjana, a ne kao sto ga je SNSD prodala u ruke hrvata, izvukao ga je iz njihovih ruku i podigao ga na noge... Sve je to uspio, cak su ga izvarali sa akcijama ATV televizije koje je pod ucjenama morao prodati porodici MD.... I nakon toga ga ubise..... I pitanje da li ga je ubio taj jadni razbojnik Kovacevic....... Nigdje ne pise da je uradjena parafinska rukavica na njegovom tijelu.... Razmislimo malo.... Kako najlakse odvuci istragu na drugu stranu..... Ubijes nekoga ko je vec osudjivan podmetnes njegovo tijelo i mob. tel i eto imas sve

ODGOVORITE
Name

Rus

25.04.2019 21:06

e ti ti si bas stručnjak ....tebe ce sigurno oteti Rusi tako pametnog

Name

Re

27.04.2019 22:11

Gogo je u pravu

Name

re gogo

28.04.2019 07:59

Ko je krenuo krajem 96 da radi sa Sectorom? Pojma nije bilo tada o agencijama za obezbjeđenje. To je možda moglo biti 2001godine

Name

ispenktor Lutvo

25.04.2019 19:44

Ma nije niko, ljudi se u kafani posvadjali oko pevaljke bre.

ODGOVORITE
Name

O_o

26.04.2019 00:53

Мени ово све нешто мутно и нејасно! Чекај мало... Покојни Крунић и један његов пратилац су на мјесту усмрћени. Возач рањен док је возио. Ко је онда узвратио ватру и убио нападача у потпуном мраку?! Ту ће возач Горан Илић морати одговорити на много питања, осим ако га не снађе "задесна смрт" услед изненадних компликација општег стања или некаква тотална "амнезија", као у случају возача принцезе Дајане. Уопште се не пише о степену рањавања и тренутном стању Горана Илића. Зашто је сат времена раније истим аутом дошао, наводно, сам до имања Крунића, па се вратио по газду и пратиоца? Како су убице могле знати да покојни Крунић није био у ауту сат времена раније? Све изгледа као врло лоша режија с глумцима аматерима.

ODGOVORITE
Name

Ha Ja

26.04.2019 05:34

Jednostavno otvori mu google MAP na telefonu i pogledaj historiju kretanja (timeline). Nećeš vjerovati ali zna gdje si bio i prošle godine, gdje si stao, koliko si se zadržao itd... Od zadnje svalerancije žena me tako prati :) Kaže nećeš ti meni više lijevo desno... :) Oprostila mi je svaleranciju ali mi je burek 2 mjeseca bio preslan i zagorio ;)

ODGOVORITE
Name

Srdjan

26.04.2019 17:07

Jesi li razmisljao da iskljucis gps na telefonu?

Name

Ima toga još

26.04.2019 21:04

Imaju i bazne stanice..

Name

Ja

26.04.2019 06:26

Kaže direktor policije RS "ovaj incident". Pa sunce ti j... zna li ovaj bandoglav šta je incident. A i kako će znati

ODGOVORITE
Name

dott

26.04.2019 10:02

Ovi Ćulumi izgleda idioti bilo koje vjere bili.

ODGOVORITE
Name

Mrco

26.04.2019 10:13

A Gazda Kafica Pink,niko ga ne spominje a bio je 4 za Stolom i svi su osumnjiceni osim njega,morao je i on nesto znati posto u Baldinoj izjavi stoji da je gazda Kafica imao poslovnu saradnju sa Zeljkom Kovacevicem

ODGOVORITE
Name

Milicija ex

26.04.2019 21:03

Taman posla. Ne može sve u medije. Ni ovaj zapisnik nije smio vani. Bez obzira što ništa ne govori, sam za sebe. Logičan j sa aspekta osumnjičenog. Ali, slijede ukrštanja saznanja, izjava, činjenica, snimaka.. Rijaliti je rijaliti, a istraga bi morala biti istraga.

Name

ISTINA

27.04.2019 02:05

Sva ubitstva i druga teška krivična djela danas organizuju ljudi koji imaju relativno visok kriminalni stepen inteligencije. Kako u našoj policiji i tužilaštvu većina zaposlenih ima znatno niži sten logičke inteligencije, onda nije ni čudu što ne mogu da ravijetle i jednostavne slučajeve. Nekad su izvrsni inspektori istražitelji imali takav nivo inteligencije da su lako postajali vrsni univezitetski profesori i naučni istraživači. Očito da su poljuljane sve instutucionalnr i osnovne ljudske vrijednosti i kao društvo sve više i više tonemo sa malim izgledom da stanemo na pravi put.

ODGOVORITE