Iz Šri Lanke za BN TV: Vanredno stanje, pucnjava i hapšenja

Vlasti Šri Lanke su identifikovale organizatore eksplozija koje su danas odjeknule u prestonici Kolombu i njegovim predgrađima, piše „Strejts tajms“. U međuvremenu, broj žrtava u osam eksplozija na Šri Lanki neprestano raste, pa je prema poslednjim podacima poginulo više od 200 ljudi, a ranjeno 450.

Svijet 21.04.2019 | 19:05
Iz Šri Lanke za BN TV: Vanredno stanje, pucnjava i hapšenja
Sa mjesta događaja za BN TV, tv producent Danuška Gunatilake iz Šri Lanke opisuje trenutnu situaciju...

"Od jutros se dogodilo osam eksplozija. Vlada je proglasila vanredno stanje i trenutno na ulicama nema nikog. Svi su stacionirani na jednom mjestu, a po svemu sudeći, tako će stanje na snazi ostati sve do sutra. Služba nacionalne bezbjednosti izvodi operaciju potrage za izvršiocima", rekao je Danuška Gunatilake.

On je dodao da je popodne došlo do unakrsne pucnjave između policije i grupe koja ima veze sa ovim zločinom.



"Tokom racije u jednoj kući u Kolombu, sedam osoba je uhapšeno, a tri policajca su ubijena. Preko 3.000 policajaca je aktivno u ovim trenucima. Danas je Uskrs, trebalo je da ovo bude srećan dan. Izgleda da je ovo planirano, jer su se sve eksplozije dogodile u momentima kada su ljudi napuštali crkve. Čak i u hotelima kada su se dešavale proslave Uskrsa", naveo je Gunatilake u izjavi za BN TV.

Ministar odbrane zemlje Ruvan Vijevarden je izjavio da se u ovom trenutku policija i vojska bave istraživanjem događaja.

„Verujemo da će svi krivci za ovaj tužni teroristički incident biti što pre uhapšeni. Oni su identifikovani“, naglasio je on.



„Ministar odbrane Ruvan Vijevardene je izjavio da je sedam osoba uhapšeno na Šri Lanki zbog jutrošnjih napada tokom kojih je poginulo 160 osoba, uključujući, verovatno, 30 stranaca“, napisao je na Tviteru ministar za ekonomske reforme Harša de Silva.

Policija Šri Lanke je potvrdila da je osmi teroristički napad izveo samoubica.

Ranije je „Dejli miror“, pozivajući se na neimenovane izvore, pisao da su eksplozije na tom ostrvu možda organizovali teroristi-samoubice.

Prema podacima lista, preliminarni rezultati istrage su pokazali da su se dve osobe 20. aprila prijavile u sobu hotela u kojem je kasnije došlo do jedne eksplozije. Snimak kamere je pokazao da su osumnjičeni aktivirali bombu u kafiću i hodniku hotela. Istražitelji smatraju da je u eksploziji u hotelu korišćen eksploziv C-4.



Vlada je uvela policijski čas koji odmah stupa na snagu, a za sada nije poznato koliko će on trajati.

Eksplozije su pogodile tri crkve i tri hotela u prestonici Šri Lanke Kolombu, kao i crkvu u gradu Negombu, a odjeknula je i eksplozija u blizini ZOO vrta u glavnom gradu.

Među poginulima su vernici i hotelski gosti, među kojima ima i stranaca.

Samo u jednoj crkvi poginulo je više od 50 ljudi, rekli su policijski zvaničnici, preneo je Rojters.



Evropski lideri izrazili saučešće

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer napisao je u poruci predsedniku Šri Lanke da je „užasnut kukavičkim terorističkim napadima“.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc napisao je na Tviteru da je „duboko potresen i zabrinut podmuklim teroristički napadima“, javio je AP.

Šef Komisije EU Žan-Klod Junker izjavio je da je sa „užasom i žalošću“ primio vesti o napadima na Šri Lanki.



Tereza Mej osudila je napade i uputila saučešće narodu Šri Lanke, dok je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da treba oštro kazniti teroriste koji su osmislili i izveli ove užasne napade.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je saučešće predsedniku Demokratske Socijalističke Republike Šri Lanka Maitripali Siriseni povodom žrtava serije napada na crkve i hotele u toj zemlji.

„Primite moje iskreno saučešće povodom nemilosrdnih bombaških napada u kojima je stradalo mnogo ljudi. Duboko smo ožalošćeni što su meta bile katoličke crkve i vernici, i to na Uskrs, dan koji treba da donese mir i radost. Ovi zastrašujući akti pokazuju da terorizam ne poštuje ni svetinje, niti ljudske vrednosti“, stoji u Vučićevom saučešću.



(BN TV/Agencije)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Gdje je lik

21.04.2019 13:58

Gdje je onaj lik sto izjednacava ISIS i one sto su otisli u Ukrajinu.

ODGOVORITE
Name

blbl

21.04.2019 14:51

Sta ti mislis u cemu se razlikuju?

Name

Re lik

21.04.2019 19:26

Eto ti vidi gdje je razlika u terorizmu. Za tebe nije terorizam ovaj napad na policiju u Prijedoru

Name

GDJE JE LIK

21.04.2019 14:42

Sto je ovo uradio,a bio je u Ukrajini kao terorista?

ODGOVORITE
Name

Ma jok

21.04.2019 16:26

U Ukrajini je bio zbog jeftinih kurvi. Islam je kult smrti i Bošnjaci su dugo bili civilizovani socojalizmom. Sad kad tog nema svi putevi su otvoreni. Ne radi se tu samo o ovom u širi Lanki.

Name

Re Ma Jok

21.04.2019 17:54

Ne treba generalizovati. Svaka religija se moze zloupotrijebiti. Ja imam prijatelje koji pripadaju razlicotim religijama pa i Islamu. Sve su to fine i normalne osobe.

Name

Re.majok

21.04.2019 20:18

Ti odmah osudjujes muslimane a neznas da su to mozda uradili Tamili (Indijci) odnosno tamilski tigrovi,koji godinama to isto rade.

Name

GDJE JE LIK

21.04.2019 14:43

Sto je ovo uradio,a bio je u Ukrajini kao terorista?

ODGOVORITE
Name

Pogled

21.04.2019 15:53

Muslimani pa to ti je

Name

re pogled

21.04.2019 21:10

Kazu da je misljenje kao i guz..a, svako ga ima. Muslimani su najvece zrtve ovakvih teroristickih napada, svako ko je iole informisan zna to. Nemoj citati samo ono sto zelis da cujes, skoro da ne prodje dan a da muslimani ne ginu po pijacama, skolama itd...od raznoraznih teroristickih organizacija koje zloupotrebljavaju religiju. Problem je selektivno (ne)izvjestavanje. Kad u Iraku na pijaci ili u Egiptu u dzamiji isti ovakvi teroristi pobiju neduzne civile to za svijet nije VIJEST.

Name

gligic

21.04.2019 17:06

Ovo je američko maslo ko i sve ostalo

ODGOVORITE
Name

zoka

21.04.2019 19:52

Moramo zastitit svoj region od iskrivljenog islama , ako ne kukala nam majka ali ne zaborsvi mo da ima kod nas bako kulturni i dibrih koji zive ipatese kao i svi ostali sto znaci da nismo svi isti: volim dobre ljude."

Name

Salu Na Stranu

21.04.2019 20:10

Ne daj Boze da Saolinci postanu teroristi, oni znaju Kung-Fu, sasvim dovoljno.

ODGOVORITE
Name

pravda

22.04.2019 05:47

zaomije nevini narod doslisu dase mole bogu i na hristovo vaskrsenje setitese samo jugovica na bozic u jugovicima kod gacka i svecevam biti jasno1942 g setitese samo krvavog bozica u kravici kod bratunca staje radijo naser oric toje lik kurana sta govori i islama oni nepriznaju nijednu naciju sem islama ostalosu bezboznici

ODGOVORITE