RUS: Najboljih 97 minuta ruskog fudbala u sezoni!

Zenitovi “plaćenici“ igrali za sve pare, kruna se vraća u Sankt Peterburg! U velikom derbiju pobeda od 3:2 na gostovanju kod Krasnodara.

Fudbal 21.04.2019 | 11:30
RUS: Najboljih 97 minuta ruskog fudbala u sezoni!
Posle četiri godine čekanja titula na putu za Sankt Peterburg. Slobodni smo to da kažemo, iako je do kraja prvenstva u opticaju još 18 bodova, a Zenitova prednost nad najbližim rivalom iznosi svega osam. Međutim, u 24. kolu Premijer lige tim Sergeja Semaka je i definitivno pokazao da mu u Rusiji nema ravnog. Na ludom gostovanju kod Krasnodara, najvernijeg pratioca do ovog kola, Artjom Dzjuba je ispalio strelu u srce domaćih navijača i pogotkom u 95. minutu Zenitu doneo zasluženu pobedu od 3:2 i utabao put ka povratku na tron.

Utabao je put i bukvalno, pošto je Dzjuba već u 19. minutu i načeo Krasnodar kada je izuzetan centaršut večeras odličnog Emilijana Rigonija sačekao na drugoj stativi i pretvorio u vođstvo od 1:0. Jeste samo sedam minuta kasnije Ivan Ignjatjev anulirao prednost gostiju, ali već tada je bilo očigledno da večeras nećemo gledati onu karakterističnu Krasnodarovu tiki-taku. Nećemo, jer Zenit to neće dozvoliti.

Sve vreme je petrostruki šampion bio taj koji je diktirao ritam meča, da li preko Serdara Azmuna ili nekog drugog nije ni toliko bitno. Ali sve vreme je bilo jasno da Zenit samo čeka pravi trenutak kada će da nokautira protivnika. Krasnodar se držao na konopcima, iako je on morao da napadne sva tri boda kako bi zadržao realne šanse da u finišu sezone pretekne Zenit. Takva opcija nije se nazirala ni na trenutak.

Dzjuba je samo nagovestio da će biti tako. Ubrzo će mu se pridružiti i drugi Zenitov “plaćenik“. Dok Dzjubu mrze u Moskvi zato što je izdao Spartak i još 2015. pobegao za novcem u bogatiji Zenit, Jaroslava Rakickog je zamrzeo dobar deo Ukrajini, jer je u vremenima kada su dve zemlje – diplomatski rečeno – u veoma lošim odnosima prešao iz ruskim granatama bombardovanog Šahtjora u Sankt Peterburg, oličenje vladavine Vladimira Putina.

Ali ako sklonimo politiku na stranu, pogodio je i Zenit, pogodio je i Rakicki. I kad je izabrao klub. I u 69. minutu sudara sa Krasodarom kada je odapeo strelu iz slobodnog udarca sa nekih 20 metara.

Ni tada Krasnodar nije odustajao, naprotiv, nisu Bikovi slučajno dugo bili jedini koji su barem smeli da zaprete Zenitu. Čim je počela sudijska nadoknada od sedam minuta projektil Maurisija Pereireza 2:2 i činilo se makar pravo da u Krasnodaru sanjaju nekakav čudesan preokret u finišu sezone. Lopta je samo liznula prečku i potonula u mrežu. Brutalan udarac Urugvajca. Ništa tu nije mogla Zenitova odbrana koju je i večeras, sa pozicije štopera, predvodio Branislav Ivanović.

Ali ne, Dzjuba je imao drugačije planove. Dzjubi se žurilo. Kao da su se u tom trenutku gosti prisetili svih silnih parada Krasnodarovog golmana Matveja Safonova, kao da su shvatili da su, koliko god da je rival tvrdoglavo odbijao da umre, ipak odigrali utakmicu koja mora da se dobije. Korner sa desne strane, veoma dobri Uroš Spajić drži bržeg i nižeg Azmuna, Belorus Aleksandar Martinovič juri Dzjubu. Kristijan Noboa ga gađa u trepavicu, Dzjuba je snažniji, Zenit je bolji. I Zenit će biti šampion.

Do kraja sezone pred Zenitom još šest ligaških utakmica. Nema više derbija. Četiri puta je domaćin. Ide na noge samo Ahmatu u Grozni i Rostovu. Vrlo je moguće da ni Ahmatu ni Rostovu to i neće biti posebno važne utakmice. Krasnodaru ostaje da se sa Lokomotivom, CSKA, možda i Spartakom bori za Ligu šampiona. Titula je Zenitova.

RUSIJA 1 - 24. KOLO:

Petak

Anži - Ahmat 0:1 (0:0)
/Ivanov 77

Subota

Ufa – Arsenal Tula 1:2 (1:2)
/Igbun 38 – Bakajev 3, Gorbatenko 24/

Orenburg -  Rostov 3:0 (1:0)
/Norman 41ag, Galadžan 60, Čirkin 91/

Dinamo -  Krila Sovjetov 1:0 (0:0)
/Pančenko 67/

Lokomotiva - CSKA 1:1 (1:1)
/Hevedes 13 – Čalov 40/

Krasnodar - Zenit 2:3 (1:1)
/Ignjatjev 25, Pereira 90 – Dzjuba 19, 95, Rakicki 69/



Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar