Šta je skriveno u farbama za jaja?

Slatke muke mnogih domaćica pred Uskrs su kako da ukrase jaja. Tradicionalno bojenje u lukovini svakako je preporučljivo jer je prirodno, ali ako odluka ipak padne na veštačke boje, treba voditi računa da li su bezbedne po zdravlje. Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine farbi za jaja?

Zdravlje 20.04.2019 | 12:08
Šta je skriveno u farbama za jaja?
Vesela, šarena i raznovrsna, takva je ponuda farbi za uskršnja jaja. Ipak, pre šaranja, potreban je oprez pri kupovini boja.

"Potrošači moraju da obrate pažnju pre svega da li je u pitanju tehnička boja ili je u pitanju prehrambena boja. To znači da moraju da gledaju deklaraciju i na taj način oni moraju da vide da li je u pitanju jestiva boja koja je označena kao emulgator E oznakom od 100 do 180", kaže Denis Perinčić iz Republičke unije potrošača. 

Takve boje u malim količinama nisu štetne po zdravlje, ali ako prodru u belance mogu dovesti do blažih oblika trovanja hranom.

"Nije to da će neko umreti tog dana nije to taj tip toksičnosti. Ali zaista neke farbe po zapadnim autorima, izazivaju alergije pre svega kod male dece, izazivaju pojavu uznemirenosti itd", kaže Stevan Blagojević, direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju. 

Institut za opštu i fizičku hemiju samo je jedno od mesta gde se proverava kvalitet farbi za jaja. Na godišnjem nivou ovde prođe oko 50 takvih farbi. Najopasnije su one koje umesto prehrambenih sadrže tehničke boje, jer u njima dominiraju teški metali poput olova, žive i arsena. 

"Organske boje uglavnom nemaju metale, to su organski molekuli, ali se mogu naći ako se nepravilno čuvaju. To kod ozbiljnih firmi ne nastaje, to nastaje u ovim nekim kombinacijama balkansko-mediteranske preprodaje", kaže Blagojević. 

Upravo zbog toga i savet da se farbe kupuju na proverenim mestima koje od pre deset dana kontroliše Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja. Potencijalnu opasnost predstavljaju već obojena jaja koja se mogu naći kod uličnih prodavaca i na pijacama.

"Prethodnih godina smo imali jako puno takvih slučajeva gde smo zabranili obavljanje delatnosti takvim neregristrovanim subjektima na pijacama, a u registrovanim objektima nismo zatekli prehrambene boje koje ne ispunjavju te uslove", kaže Lazar Smiljanić, sanitarni inspektor Ministarstva zdravlja.

Lista dozvoljenih aditiva se menja na nekoliko godina, pa se proizvodnja i promet prehrambenih boja usklađuje sa pravilnicima. Poslednjim iz 2018. godine izbačeno je šest aditiva, ali oni mogu ostati u prometu do isteka roka naznačenog na deklaraciji. 

(RTS)

Komentari / 0

Ostavite komentar