''Mnogo bi nam koristila pomoć''

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Hrvatskoj Milorad Pupovac pozvao je sve Srbe u Srbiji koji imaju hrvatsko državljanstvo da se prijave za glasanje na predstojećim izborima za Evropski parlament i da podrže njegovu stranku.  

Region 14.04.2019 | 10:59
''Mnogo bi nam koristila pomoć''
– Mnogo bi nam koristila pomoć svih onih naših sunarodnika koji se nalaze u Srbiji, a imaju hrvatsko državljanstvo, da se prijave za glasanje u konzulatima ako nemaju lične karte ili da dođu u konzulate na glasanje ako ih imaju. Prvi srpski poslanik u Evropskom parlamentu bio bi i njihov poslanik – rekao je Pupovac za Blic.

Pupovac je naveo da će kampanja SDSS-a biti emancipatorska, odnosno hrabra i odlučna da doprinese oslobađanju od grča u kojem se nalaze Srbi u Hrvatskoj zbog javnih poruka netolerancije i mržnje.

– Uspijemo li u tome, uspjećemo da dobijemo toliko glasova da možemo računati na jedan mandat – istakao je Pupovac.

On je rekao da Srbi u Hrvatskoj plaćaju dvostruku cijenu malog hrvatsko-srpskog rata nakon rata.

– Ako pitate Srbe u Hrvatskoj, oni osjećaju dvostruku hladnoću tog odnosa. Ali, uprkos svim našim iskustvima ovdje, čini mi se da se u međusobnim odnosima hrvatskih i srpskih politika ne povećava hladnoća, već ravnodušnost – rekao je Pupovac.

Pupovac je rekao da Srbi u Hrvatskoj treba da konačno prestanu da se osjećaju neželjenim u vlastitoj zemlji, koju u dugoj istoriji života u njoj nisu ništa manje zadužili od onih koji misle da imaju pravo da prema njima šalju takve poruke, nego suprotno.

On je podsjetio i na zapostavljenost krajeva u kojima žive Srbi, osporavanje njihovog identiteta i prava da se taj identitet njeguje u školama, kao i na nekad jače, a nekad slabije kampanje za ratne zločine.

Pupovac je naveo da su vjersko-nacionalističke politike u Hrvatskoj toliko ojačale da mogu kontrolisati, blokirati, a po potrebi i osporavati svaku politiku koja je mnogo progresivnija od njihovog kursa.

On je rekao da Jasenovac u Hrvatskoj, za sada, ima status drugorazrednog mjesta komemoracije, ali ne i za Srbe i druge narode koji su žrtve, kao ni za protivnike nacionalističko-vjerskih politika u Hrvatskoj. 

Pupovac je istakao da nacionalističko-vjerski pokret u Hrvatskoj ne može da prihvati da vodeći ljudi i institucije srpske zajednice u Hrvatskoj imaju svoju pamet, govore svojim jezikom i djeluju vođeni idejom slobode svih, pa i Srba u Hrvatskoj.

– Iz tog razloga vode kamapanju protiv toga da Srbi imaju svoje političke predstavnike i protiv najistaknutijih od njih. Vjeruju da će stvaranjem `sanitarnog koridora` oko njih onemogućiti njihovo djelovanje i uplašiti Srbe koji ih podržavaju – ocijenio je Pupovac.

On je rekao da je današnji problem Hrvatske nastojanje trajnog održavanja ratnog stanja i obnavljanja loše prošlosti, što uništava osjećaj perspektive budućnosti, kao i da većinska Hrvatska nije neprijateljski raspoložena prema Srbima u Hrvatskoj, ali da se zbog jačanja desnog ekstremizma obnavljaju predrasude i mržnja prema Srbima i, uopšte, prema drugačijima.

Pupovac smatra da je put za pomirenje Srba i Hrvata da obje strane spoznaju da su u protekle tri decenije napravile više štete jedna drugoj, nego što je svako sebi napravio koristi, jer su korist imali samo treći.

On je istakao da Srbi Hrvati treba da spoznaju da nastavak bilo koje vrste međusobnog sukobljavanja služi obostranom iscrpljivanju u prošlosti, dok budućnost prolazi.

– Zato je važno da se povedu ozbiljni razgovori kako tegove prošlosti skinuti sa nogu, kako priznavati stradanja jednih od drugih i otpočeti istorijsku politiku izmirenja – rekao je Pupovac.

Pupovac je naveo da bi stradanje Hrvata u Vukovaru i drugim mjestima u ratu 90-ih godina prošlog vijeka i Srba u “Bljesku” i “Oluji” trebalo da istinskim hrvatskim i srpskim politikama budu povod za stvaranje politike izmirenja i savjesti.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Novi Grad

14.04.2019 13:52

A je li Pupovac, sad ti trebaju glasovi Srba iz regiona? A što si glasao zajedno sa HDZ-om za prostorni plan RH u kojem se odlagalište radioaktivnog otpada nalazi u Trgovskoj gori, kod Dvora? Preko Une je Novi Grad, ugrožena je cijela dolina Une...Ne progovaraš o tom pitanju? U Dvoru SDSS-ov načelnik Arbutina provodi vaše paklene planove. Licemjeru i oporturtunisto! Ako su Srbi u Hrvatskoj spali na tebe i takve, izumrijeće, to je sigurno.

ODGOVORITE