Asanž uhapšen da se izruči Americi

Međunarodna neprofitna organizacija Vikiliks, čiji je osnivač Džulijan Asanž danas uhapšen u Londonu, optužila je "moćne aktere", uključujući američku Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA), za "sofisticirane napore" da se Asanž dehumanizuje, delegitimiše i odvede u zatvor.

 

Svijet 11.04.2019 | 13:46
Asanž uhapšen da se izruči Americi
"Vikiliks" je naveo da je Džulijan Asanž uhapšen sa ciljem da se izruči Americi. Inače, Asanžu u Americi preti i smrtna kazna.

Organizacija je na svom nalogu na Tviteru objavila fotografiju Asanža, uz koju je napisala da je "ovaj čovek sin, otac i brat", da je on osvojio desetine novinarskih nagrada i da je bio nominovan za Nobelovu nagradu za mir svake godine od 2010.
 
"Moćni akteri, uključujući CIA, angažovani su u sofisticiranim naporima da se on dehumanizuje, delegitimizuje i zatvori", naveo je Vikiliks uz hešteg "Zaštiti Asanža".

Asanž (47) je uhapšen danas u ambasadi Ekvadora u Londonu, pošto mu je vlada te zemlje ukinula azil.
 
U ekvadorskoj ambasadi Asanž se nalazio od 2012. godine, kako bi izbegao izručenje Švedskoj koja ga je teretila za seksualno zlostavljanje.

Asanž je negirao optužbe i odbijao izručenje, strahujući da će ga Švedska predati vlastima SAD koje ga optužuju za obelodanjivanje poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

zak

11.04.2019 13:56

toliko o ljudima i ljudskoj solidarnosti, fuuuj duše prodane

ODGOVORITE