Srbi odlučili: Idemo na izbore

Srbi sa KiM doneli su odluku da izađu na izbore za predsednike opština na severu Kosmeta.

Srbija 10.04.2019 | 15:01
Srbi odlučili: Idemo na izbore
To je saopšteno nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića s političkim predstavnicima Srba na KiM.

Ta odluka je, kako je saopšteno, doneta da se ne bi desilo da Albanci sa 0,1 ili jedan odsto preuzmu kontrolu na severu KiM

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da bi lično više voleo da predstavnici Srpske liste učestvuju na izborima za četiri lokalne samouprave na severu Kosova.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je, da srpski predstavnici i srpski narod na KiM neće dozvoliti Albancima da političkim i drugim metodama zauzmu sever Kosmeta.

Đurić je, nakon sastanka predsednika Aleksandra Vučića i predstavnika Srba sa KiM, istakao da Srbi neće dozvoliti da Albanci iskoriste predstojeće raspisane lokalne izbore, tako što bi umetanjem sopstvenih kandidata, preuzili kontrolu na severu Kosova i Metohije.

"Srpski predstavnici i narod na KiM neće dozvoliti albanskim političkim predstavnicima da, zbog bojkota, preuzmu, zauzmu i okupiraju najodgovornije funkcije srpskih predstavnika na KiM i da im to posluži za dalje obespravljivanje i fragmentaciju srpskog političkog korpusa i preuzmanje pune kontrole na severu KiM", rekao je Đurić.

On je naveo da su plan i nada Albanaca u Prištini, a verovatno, kako kaže, i dela onih koji ih piodržavaju, bili da se Srbi na severu dobrovoljno sklone i prepuste im upravljanje srpskim institucijama.

"Da onda mogu da rade šta hoće i da imenuju ljude koji bi dobili pet ili 10 glasova, kao što je bilo u prošlosti, pre nego što se srpski narod okupio oko Srpske liste", rekao je Đurić.

Drugi zaključak sa sastanka je da će srpski predstavnici odluke o daljim koracima i delovanju u vezi sa učešćem u institucijama Prištine, doneti nakon dodatnih konsultacija koje će se obaviti nakon što predsednik Vučić u aprilu i maju razgovara sa svim svestkim zvaničnicima o KiM.

"Kada završi konsultacije i sa Si Đinpingom, i sa Putinom, Merkel, Makronom, u toku maja meseca zajedno ćemo doneti odluku o učešću srpskih predstavnika u prištinskim institucijama", rekao je Đurić.

Kako je rekao, predstavnici Srba sa KiM daju još vremena i prostora kako bi se pronašlo konstrktivno rešenje za probleme koje Priština nedeljama i mesecima stvara, od uvođenja taksi, gaženjem srpskih ineteresa, do oružanih upada u srpske sredine, napada na imovinu...

"Naš politički odgovor na to, daćemo kad pazljivo izmerimo ukuopna politička kretanja u međunarodnoj zajedinici i uz zajedničke konsultacije", rekao je Đurić.

Đurić je rekao da su se srpski predstavnici sa Kosova dogovorili i da u narednom periodu potpuno jedinstveno nastupaju u političkom smislu, okupljeni oko Srpske liste i da ne dozvole albanskim političkim predstavnicima da unesu bilo kakvu vrstu podele u srpskom narodu na KiM.

"Bilo između Srba sa severa i juga KiM ili podele koje pokušavaju da postignu podmićivanjem srpskih predstavnika", rekao je Đurić.

On je naveo da su jedinstvo i sloga i zajedništvo oko Srpske liste imperativ i način opstanka, jedini put da se zaštiti i održi institucionalno prisustvo Srbije na KiM, koje znači egzistenciju za srpski narod.

"Oni bi najviše voleli da nema jedinstvene Srpske liste koja je državni projekat na KiM, koja zasniva svoje delovanje na dogovoru sa srpskom državom, već da imaju političke protivnike koji će biti njima na raspolaganju", rekao je Đurić.

On je istakao da Srbi na KiM ostaju jedinstveni, okupljeni oko Srbije i da nikome neće dozvoliti da raskine organsku vezu Srbije sa srpskim narodom na KiM, jer nemaju drugu državu.

"Ako u Centralnoj Srbiji možemo da imamo 1.001 političku utakmicu, na Kosovu si ili uz državu Srbiju ili nisi", kazao je Đurić. On je rekao da su Srbi sa Kosova takođe zahvalili predsedniku Srbije i vladi na velikoj pomoći, koja se ogleda i u velikim ulaganjima na KiM.

"Predsednik je dao zadatak da severna Kosovska Mitrovica, ali i sve srpske sredine moraju da se sjaje od truda i rada, ne samo novih ulaganja, već i marljivosti rukovodećih organa, da se vidi podrška Srbije u svakodnevnom životu", rekao je Đurić.

On je podsetio da će ove godine biti uložena velika sredstva, a do kraja godine i dodatna sredstva kako bi sve opštine zablistale i da bi se videla razlika u odnosu na druge delove KiM.

(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Ejfs

10.04.2019 15:05

Ovo mi lici i mirise isto kao dodikov neuspjeli referendum .

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

10.04.2019 15:26

Nije mi jasno zbog čega su uopšte davali ostavku? Lijeva ne zna šta radi desna. Malo ovako, malo onako a svjetska politika jačega melje li melje!

ODGOVORITE
Name

Gaco Pelinkovac

10.04.2019 15:41

Hoce li biti izbori kao u BiH? Sa zutim i bijelim vrecama?

ODGOVORITE
Name

Re neko

10.04.2019 19:17

Ma itekako više u p.m. i vi i izbori i Bakir, Vučić, Čović, dačić, colindica i ostali. Pa dokle više samo tenzije, ima li iko da narodu pomogne u čitavoj bivšoj Jugoslaviji, osim Slovenije. Oni ni onda nisu bili kao mi. Samo neke nebuloze, tenzije, rat, i ostala sranja. Paimal i jedan političar da sve ovo državni i podvuče pa krene da pomaže državu i narod fuuuj

ODGOVORITE
Name

Рашо

11.04.2019 11:59

Нису то Срби одлучили,то је ав наредио плашећи народ као и досада у више наврата.

ODGOVORITE
Name

Bojazan

11.04.2019 12:39

Siptari raspisali izbore, a vi na njih izlazite??? Vrijeme će pokazatiko je u pravu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ODGOVORITE