Kakav je odgovor Skupštine Srpske

Političko-pravna igra Ustavnog suda BiH i Narodne skupštine povodom Dana Republike Srpske može da potraje u nedogled, ali će se u svim varijantama 9. januar slaviti i dalje.

Republika Srpska 09.04.2019 | 17:54
Kakav je odgovor Skupštine Srpske
Na to se svode odgovori pravnika i poslanika u Narodnoj skupštini Srpske na pitanje koje su nam opcije na stolu nakon što je Ustavni sud BiH po drugi put u nešto više od tri godine odlučio da je 9. januar, kao Dan Republike, neustavan.

Borba sudija i poslanika traje od novembra 2015. kada je Ustavni sud BiH prvi put odlučio da je neustavan tadašnji član Zakona o praznicima RS u kome piše da je 9. januar Dan Republike Srpske. Nakon provedenog referenduma, Narodna skupština RS je formalno ispoštovala Odluku Ustavnog suda tako što je izbrisala sporni član iz Zakona o praznicima, a potom donijela potpuno novi Zakon o Danu RS u kome je i dalje pisalo da je to 9. januar.

Međutim, prije nekoliko dana Ustavni sud je osporio i taj zakon, a naši sagovornici smatraju da će odgovor parlamenta Srpske biti isti kao i prvi put, a to znači novi zakon sličnog imena.

– Smatram da je apsolutno moguće donijeti novi zakon o danu, a vidjećemo da li će se on zvati dan državnosti, dan republike ili nekako drugačije. Ali, tim novim zakonom će se opet ozvaničiti obilježavanje 9. januara. Ono što je sporno u sadašnjem zakonu jeste 9. januar, ali to nam ne brani da donesemo novi zakon koji će biti ustavan dok god Ustavni sud ili neko drugi ne kaže da je on neustavan – kaže potpredsjednik Narodne skupštine Milan Petković.

Pravnik i spoljni član skupštinskog Odbora za ustavna pitanja Milko Grmuša podsjeća na izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je rekao da će odluka Ustavnog suda formalno biti ispoštovana, a da ćemo nastaviti da slavimo 9. januar.

Prema riječima Grmuše, to je jedna od dvije mogućnosti koje su bile na stolu i prošli put. Grmuša kaže da je prva mogućnost da “kažemo da nas ne zanima odluka Ustavnog suda BiH, da ostaje Zakon o Danu Republike, da ostaje 9. januar”.

-To bi praktično značilo da ne poštujemo nadležnost Ustavnog suda BiH u RS, što bi značilo da ne poštujemo više ni BiH. To bi bio vid secesije. Međutim, sve partije iz RS su ranije izabrale da donesemo Zakon o Danu RS, ali praktično ostaje da se slavi 9. januar. Ako sam dobro razumio, odlučili smo da ponovo idemo na istu varijantu. Ići ćemo na novi zakon gdje će se 9. januar i dalje slaviti kao taj praznik, ali će zakon vjerovatno morati da bude drugačije naslovljen. Možda će biti riječ gore ili dolje, ali u principu to je jedina mogućnost da se formalno ispoštuje odluka Ustavnog suda BiH, a da mi nastavimo da radimo po istom. To onda može ići tako u nedogled – kaže Grmuša, generalni sekretar PDP. 

Zamjenik predsjednika Odbora za ustavna pitanja i poslanik SDS Davor Šešić takođe smatra da je najizvjesnija opcija da se opet ide s nekim novi zakonskim rješenjem.

– Ne bih ulazio u to koja su to rješenja. Pravni stručnjaci treba da vide koja je formulacija najbolja i najbezbolnija, koja neće opet podlijegati političkoj odluci Ustavnog suda BiH – kaže Šešić.

Odluka još nije stigla

Odluka Ustavnog suda BiH još nije objavljena u Službenom glasniku BiH niti je dostavljena Narodnoj skupštini.

U parlamentu Srpske nam je rečeno da će, kada dobiju odluku, ona biti proslijeđena članovima Odbora za ustavna pitanja, koji su i slali odgovor Ustavnom sudu BiH tokom ovog procesa.

(Srpskainfo)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Trabzon

09.04.2019 16:14

Ustavni sud nažalost ne poštuje i sam propise i zakone to je politički sud a ne onaj koji bi trebao da djeli lekcije i šamare niže razrednim sudovim ....pred njim se krše ljudska prava i međunarodno pravo..

ODGOVORITE
Name

Luu

09.04.2019 16:34

Pa daj nam malo argumenata ako vec znas bolje!

Name

Exit

09.04.2019 17:59

Zemljo otvori se !!! Sud nije osporio formu nego suštinu zakona ,a godpodin bi da eskivira.U uređenih zemliji ovaj bi vidio bajbukanu u sekundi .Ne mogu da razumijem pojedince kunu se u pravnu državu i vladavinu prava ,a na drugoj strani pozivaju na nepoštivanje odluka Ustavnog suda.Svedski sto ,ovo hoću ovo necu .Ne ide tako i ovom stanju punom nepotizma ,korupcije i nepravde ostade te do sudnjeg dana.

Name

Re Exit

09.04.2019 20:36

Ma daj...daj...Hoce li taj ustavni sud staviti na dnevni red ista sto nije po ceifu carsiji.Pa jel ti stvarno mislis da smo mi svi ludi.To je Carsijski ustavni sud.Ajde covjece.Uozbilji se.

Name

Zrle

10.04.2019 05:33

Sve to govori da je BiH nakaradna i vjestacka tvorevina. Na zalost moram to konstatovati iako u njoj zivim!

Name

posavski gonic

09.04.2019 17:26

9 Januar ce se za par godina slaviti u Njemackoj a ovaj sljam sto glumi patriote ce zaboraviti.samo pred izbore i korupcijske afere Batagon trenutno naruce od Muslimana da bace kost i narod sisa

ODGOVORITE
Name

Istina

09.04.2019 17:30

Tri godine su sutili, ali su Dodik i Lukac sa svojim SNSD ove godine izazivali vraga onom paradom i njenim sadrzajem, da je bilo i za ocekivati, da ce doci do reakcija. Da su se bavili bitnijim pitanjima za RS kao sto su ekonomija, poboljsanje zdravstva, uvodenje pravne drzave, borba protiv korupcije i pronevjere etc. ne bi ni doslo do ovoga

ODGOVORITE
Name

Zoki

09.04.2019 17:40

Papanluk sve.... Jebe lud zbunjenog

ODGOVORITE
Name

Otisao

09.04.2019 17:51

Perverzije i nista drugo. Iselicemo svi koji nismo dio politike i to je jasno. Ovo su kao stvari nacionalnog ponosa rece Srbin iz nacisticke Njemacke dok pre stare guzice.

ODGOVORITE
Name

Milan

09.04.2019 18:18

Sta kaze ovaj Grmusa da je secesija to sto ne priznajemo odluku suda. Uhahaha, koji lik, i jos ga guraju u PDP-u da on daje izjavu. Moj mladicu, zlatna je koja ostane pod jezikom, tako je bilo odavnina.

ODGOVORITE
Name

Mitro Polit

09.04.2019 18:30

Uvjek se slavilo i slavice se, treci dan Bozica i Sveti Stefan, necija slava.

ODGOVORITE
Name

svasta

09.04.2019 19:33

tako je slavice se jer taj sud nije pravedan isturena ruka haga - Zivjela Republika Srpska

Name

M P

09.04.2019 21:11

Nisi ti ovo skontao prijatelju, meni, kao Srbinu Pravoslavcu je preci treci dan Bozica i Slava Sveti Stefan od dana republike. Ovde se republike,drzave,otadzbine, domovine mijenjaju iz casa u cas, ne mogu ja to pratiti.

Name

sara

10.04.2019 04:36

Živio 9. januar i Srpska

Name

Re MP

10.04.2019 08:01

Nista ti ne razumijes. Bas nista. To je problem.