Skoplje: Stadion ''Toše Proeski''

Najveći makedonski stadion "Filip Drugi" u Skoplju od danas se zove Nacionalna arena "Toše Proeski", odlučila je Vlada Sjeverne Makedonije.

Region 09.04.2019 | 15:50
Skoplje: Stadion ''Toše Proeski''
Iz Vlade kažu da je ime prerano preminulog popularnog makedonskog pjevača odabrano jer je Toše Proeski "ostavio trajan trag u makedonskoj i regionalnoj savremenoj istoriji".

"Jutros smo na redovnoj, 129. sjednici, donijeli odluku za preimenovanje stadiona Filip Drugi u Nacionalna arena Toše Proeski, u čast te ličnosti koja je ostavila trajan biljeg na makedonsku i regionalnu savremenu istoriju", napisao je portparol Vlade Sjeverne Makedonije Mile Bošnjakovski na Twitteru.

Odluka o preimenovanju stadiona je u skladu sa makedonskim obevezama iz Prespanskog dogovora o rješavanju spora sa Grčkom oko imena.

Nekadašnji Gradski stadion je ime Nacionalna arena "Filip Drugi Makedonski" dobio 2009. u procesu takozvane antikvizacije koji je sprovodila vlada Nikole Gruevskog. Todor Toše Proeski, poznat kao "balkanski anđeo", "makedonski slavuj", itd., je bio jedan od najpopularnijih makedonskih pjevača i jedna od najomiljenijih ličnosti na prostoru bivše Jugoslavije. Mnogi smatraju da je svojim osmejhom, pojavom i pjesmom ujedinio Balkan, a njegov zaštitni znak je bio: "Ve sakam site!" ("Sve vas volim!"). Rođen je 25. januara 1981. godine u Prilepu, gradu u južnoj Makedoniji, a tragično je nastradao 16. oktobra 2007. godine u hrvatskom gradu Nova Gradiška. Pjevačevo pravo ime Todor u prevodu znači Božji dar.

(B92,Beta)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Zeks

09.04.2019 16:08

Postovanje prema Proeskom dobar muzicar je bio ali zar nije kroz istoriju ne samo Makedonije nego Balkana veca licnost bio FILIPII,sta se radi na balkanu nebi me cudilo po starletama domovi kulture pozorista da se zovu ali i to ce brze biti...po avrikama stanijama itd

ODGOVORITE
Name

milica

11.04.2019 00:57

Tose, zlato, moje, milo...

ODGOVORITE