Ovo je prilika za snažniji razvoj

EBRD investiciona konferencija je velika prilika da se kroz povezivanje ekonomija osigura snažniji rast Bosne i Hercegovine, poručio je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Bosna i Hercegovina 08.04.2019 | 07:48
Ovo je prilika za snažniji razvoj
BiH će tri dana, od 7. do 9. maja, biti centar zanimanja najvećih investitora Evrope i svijeta, što je, ističe Šarović za "Nezavisne", rijetko dobra prilika za predstavljanje BiH i njenih potencijala, ali i za popravljanje imidža BiH, posebno kada je riječ o poslovnim i investicionim prilikama. On je privrednike pozvao da iskoriste šansu i dostave vlastite projekte i ideje, jer što je više ideja, to je više i mogućnosti.

"Iskoristite ovu jedinstvenu priliku i povežite se s biznismenima iz cijelog svijeta, širite svoje poslove i vizije i pomjerajte vlastite granice. Ovo je prilika, i to smatram posebno važnim, za investiranje u projekte koji će omogućiti nova zapošljavanja i spriječiti, nažalost, sve masovniji odlazak iz BiH. Smatram ovo gorućim problemom naše zemlje, a upravo ova konferencija pruža mogućnost za pokretanje novih start-up firmi, koje će generisati nove industrije, zadržati mlade ljude i pružiti im priliku za rad i napredovanje", rekao je Šarović.

IT sektor je mlada grana u BiH, ali grana koja se jako brzo razvija i mnogo obećava.

"Na posebnoj investicionoj sesiji promovisaćemo ovaj, ali i druge sektore gdje vjerujemo da imamo velike potencijale, kao što su turizam, auto i metalska industrija i poljoprivreda", pojasnio je Šarović.

Procjene Svjetske turističke organizacije stavljaju BiH na vrh liste po stopi rasta turizma.

"Prihodi od turizma daju veliki doprinos bh. privredi, a kao rezultat toga imamo snažan godišnji rast broja dolazaka turista i brzo širenje usluga u ovom sektoru. Samo broj kineskih turista ove godine dostići će 100.000. Ovaj visoki potencijal svakako daje velike mogućnosti koje se moraju dodatno iskoristiti", rekao je Šarović za "Nezavisne".

Auto-industrija i proizvodnja auto-dijelova takođe predstavljaju ogroman izvozni potencijal, posebno što, kako je naglasio, razvijamo komponente za električne automobile i užurbano radimo na olakšanju legislative i prihvatanju svjetskih trendova tzv. zelenih gradova.

I poljoprivreda u Bosni i Hercegovini predstavlja ogroman potencijal.

"Učešće poljoprivrede u ukupnoj zaposlenosti relativno je visoko i iznosi oko 19% radno sposobnog stanovništva. Zadnjih godina omogućili smo poljoprivrednicima da sa svojim proizvodima izađu na svjetsko tržište, a mliječna, peradarska, ali i druge industrije sve više jačaju i traže nove podsticaje za jačanje i širenje", kaže Šarović.

On je naglasio da će posebno organizovane sesije na ovoj konferenciji svima pružiti priliku da saznaju kako nove digitalne tehnologije integrisati u svoje kompanije i pomoći sebi u razvoju poslovnih modela za otvoranje novih tržišta, razvoj i zapošljavanje, ali i koje trendove možemo integrisati u svoje makroekonomske i geostrateške snage.

"Samit se održava u značajnom trenutku za zapadni Balkan i vjerujemo da će na ovom skupu biti predstavnici odnosno lideri zemalja zapadnog Balkana, a osnovna poruka EBRD-a za ovaj samit biće stabilnost regije za investicije u BiH", poručio je Šarović.

Na skupu će biti ministri finansija, guverneri centralnih banaka, predstavnici 67 članica EBRD-a, jedne od vodećih globalnih finansijskih institucija. Biće, takođe, prisutni predstavnici Evropske komisije, potpredsjednik EK i rukovodstvo EBRD-a, kao i lideri zemalja zapadnog Balkana.

EBRD je jedan od ključnih investitora u BiH i u posljednih 20 godina uložio je više od dvije milijarde evra.

(Nezavisne)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

realnost

08.04.2019 06:46

Bas simpa. Gospodin sjedi na rubu vulkana i istice da je vrijeme za ubrzan razvoj? Vrijeme za ubrzan razvoj je odavno isteklo.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

08.04.2019 11:30

Lako je njemu šupljirati o virtuelnoj realnosti!

Name

Milojko

08.04.2019 07:02

Za dvije milijarde evra, ili otprilike četiri milijarde maraka moglo je mnogo dobrog i pametnog da se uradi,ali avaj.Ta ogromna lova kao da je sipana u šuplje BiH bure.Čudno je da iko više hoće da investira u ovu nesrećnu zemlju.

ODGOVORITE
Name

Sportski komentator

08.04.2019 07:17

...i ova prilika je otišla u nepovrat.

ODGOVORITE
Name

007

08.04.2019 11:45

Večiti optimista,ali samo za sebe.

ODGOVORITE
Name

neizostavno

08.04.2019 12:29

Kakav razvoj bez investicija i radne snage. Koje nebuloze ili nepoznavanje osnovnih postulata razvoja ili samo da se nešto kaže. Ko će da investira sda u zemlji u kojoj nema radnu snagu. Poljoprovreda je grana koja najviše traži radne snage a mi sada vidimo razvoj kroz poljoprivredu. KASNO JE JOŠ JUČE BILO. Državni aparat se sveo samo na Poresku upravu i skupljanje harača od naroda po svakom osnovu, i onda pravljenje kombinacija kako će političara sa svojim poslušniscima napraviti šemu da se ugrade u sve u što se investira. Tako da i ono malo razvoja kojeg bi mogli očekivati oni onemoguće. POLJOPRIVREDA SA LJUDIMA OD 70 GODINA I VIŠE. DOŠLI SMO ZAISTA DO DNA I SADA VIŠE NEMOŽEMO NI PROPADATI NEGO SE SAMO SAVIJATI.

ODGOVORITE