Dvodnevna posjeta Narodnoj skupštini

Delegacija Skupštine AP Vojvodina, koju predvodi Dmitar Stanišić, predsjednik Poslaničke grupe prijateljstva Skupštine AP Vojvodine sa Narodnom skupštinom RS, razgovarala je danas sa predstavnicima Službe Narodne skupštine Republike Srpske o nastavku saradnje i rada na zajedničkim projektima u skladu sa Memoranduma o saradnji skupštinskih službi, potpisanim krajem 2017. godine.

Republika Srpska 04.04.2019 | 13:31
Dvodnevna posjeta Narodnoj skupštini
Obje delegacije izrazile su zadovoljstvo uspješnom saradnjom u proteklom periodu, koja je odmah počela da daje konkretne rezultate u poboljšanju rada stručnih službi i razmjeni i primjeni iskustava u cilju unapređenja njihove efikasnosti.

Generalni sekretar Skupštine AP Vojvodina Nikola Banjac naglasio je da je pokrajinski parlament, na osnovu primjera dobre prakse Narodne skupštine Republike Srpske, počeo sa realizacijom projekta uvođenja e-parlamenta, te da je u tom smislu razmjenom zajedničkih iskustava uradio i interni dokument Strategije razvoja stručne službe u narednom periodu.

Dogovoreno je da se u narednom periodu realizuju projekti zajedničkog usavršavanja i razmjene iskustava službi protokola i odnosa sa javnostima, te kroz angažovanje regionalnih razvojnih agencija pokuša obezbjediti finansiranje određenih zajednički projekta.

Takođe je dogovoreno da se realizuje saradnja između poslaničkih grupa i radnih tijela oba parlamenta.

Na sastanku je bilo riječi i o iskustvima u zakonskim rješenjima kada je riječ o radno pravnom statusu narodnih poslanika, ali i stručnih službi parlamenata, te ograničavanju rasta administrativnog aparata.Milan Vlaisavljević predsjednik Odbora za administrativna i mandatna pitanja i zamjenik šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini AP Vojvodine, koji je bio u delegaciji Skupštine AP Vojvodine, govorio je o organizaciji i radu radnih tijela pokrajinskog parlamenta, a Aleksandar Sofić, direktor Regionalne razvojne agencije Bačka o načinima podnošenja zajedničkih aplikacija dva parlamenta za finansijska sredstva po određenim projektima, posebno kada je riječ o EU fondovima.

Generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske Nebojša Zgonjanin, domaćin posjete, izrazio je zadovoljstvo dinanimikom saradnje dva parlamenta i posebno apostrofirao potrebu razmjene iskustava kada je riječ o zakonskim rješenjima koja se direktno tiču efikasnosti rada skupština i njihovih stručnih službi.

Sekretari Banjac i Zgonjanin saglasili su se da je veoma važno održati broj zaposlenih unutar stručnih službi koji odgovara stvarnim potrebama, te očuvati efikasnost i stručnost službi i spriječiti svaki vid njihove politizacije.

Goste je u ime parlamenta Srpske pozdravila Andrea Dorić, član Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske.

Delegacija AP Vojvodine posjetu Narodnoj skupštini Republike Srpske nastavlja i sutra kada bi trebalo da razgovaraju sa predsjednikom parlamenta Nedeljkom Čubrilovićem i po završetku posjete održe konferenciju za medije.

(BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Pero

05.04.2019 10:21

Redovna komunikacija i razmjena iskustava doprinijece efikasnijem radu oba parlamenta.

ODGOVORITE