Sporazum će imati stotinu strana

Komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han očekuje da dijalog Beograda i Prištine izađe iz ćorsokaka i rezultira sporazumom, koji će, kaže, biti definisan na stotinama strana.

Srbija 02.04.2019 | 21:31
Sporazum će imati stotinu strana
Johanes Han je naglasio da se nada skorom nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

 "Postoji zastoj u dijalogu Beograda i Prištine i ja se nadam da ćemo uskoro to moći da prevaziđemo. Rešenje za ovo pitanje i cilj pravnoobavezujućeg sporazuma je osnovni preduslov i za mnoge regionalne projekte koji zahtevaju razjašnjenje budućih odnosa", poručio je Han.

Podseća da sporazum između Makedonije i Grčke ima imeđu 35 i 40 strana.

"Ne očekujem da će budući sporazum Beograda i Prištine biti manji, verovatno će imati stotine strana. Šta god da bude rezultat on mora da bude održiv, da doprinese razvoju celog regiona i da ne utiče na treće strane", poručio je Han.

Jasan napredak na Zapadnom Balkanu 

Han je tokom debate o "Budućnosti EU politike proširenja" u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta ponovio da EU neće primati u članstvo zemlje sa otvorenim bilateralnim problemima.

Evropski komesar je naglasio da i pored povremenih "koraka unazad" na Zapadnom Balkanu postoji opšti napredak u oblasti ekonomije, vladavine prava i pomirenja.

"Sada kad dođe do problema prirodna reakcija je da oni koji su nadležni uzmu telefon, pozovu, razgovaraju i pokušaju da smire situaciju. Čak i to pre nekoliko godina je bilo nemoguće i došlo bi do nasilja. To je jasan napredak", ocenio je Han.

Komesar za pregovore o pristupanju je naglasio da je u osnovi i fokusu politike proširenje EU napredak u oblasti ekonomije i vladavine prava.

Odgovarajući na pitanje o odnosima Srbije kao zemlje kandidata za članstvo i Rusije Han je naveo da jedna od tačaka pristupnih pregovora govori o tome da svaki partner na kraju pregovora mora da "stoprocentno podržava spoljnu politiku EU. "

Navodi da ako to nije slučaj ne može da pristupi EU.

Johanes Han je odbacio i navode o mogućem postojanju "balkanskog proleća" u regionu.

"Ne bih koristio izraz 'balkansko proleće', jer demonstracije u Srbiji, Albaniji i Crnoj Gori imaju različite povode. Unutrašnje politika dosta utiče na nezadovoljstvo, ali razlozi protesta su različiti od jedne zemlje do druge", ocenio je Han.

Pregovori sa Hrvatskom trajali osam godina 

Najavio je i da će Evropska komisija krajem maja predstaviti godišnje izveštaje o napretku zemlja u procesu proširenja.

Komisija za Severnu Makedoniju i Albaniju predložiće ulazak u pripremnu fazu pristupnih pregovora, najavio je Han.

Evropski komesar je pozvao zemlje članice da bez straha podrže nastavak procesa proširenja koji je prema njegovim rečima "zaokruživanje EU".

"Ubeđen sam da procesi institucijalne reforme EU i proširenja EU mogu da se odvijaju paralelno jer će oba zahtevati godine da se realizuju. Gubljenje vremne ja ako bi se prvo čekalo na institucijonalnu reformu EU jer i onako se ne radi o proširenju već o zaokruživanju Unije", zaključio je Han.

On je podsetio da su pregovori sa najmlađom članicom Unije Hrvatskom trajali 8 godina i da se očekuje da će pregovori sa budućim zemljam članicama trajati duže.

(Tanjug)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Sale

02.04.2019 21:19

Samo Srbiju stistnite i svi su problemi reseni.

ODGOVORITE
Name

Kuznan

02.04.2019 21:27

Svaka godina deset strana,znaci jos dugo se ne vidino u Eu.

ODGOVORITE
Name

Re

03.04.2019 07:56

A narod su pitali nešto?

Name

Cecava bb

02.04.2019 22:12

Prvi April je prosao.Nista od ove bajje o ulasku u Evropu.

ODGOVORITE
Name

YU

03.04.2019 03:31

Džaba stotine strana, biće kako veliki gazda kaže. Isto kao 1244 .

ODGOVORITE
Name

razumio

03.04.2019 05:08

Gospodine, EU je moderan vid neokolonijalizma. Jedna suverena drzava treba da napravi "sporazum" sa dijelom svoje teritorije. To nije u skladu sa primjenom UN-rezolucije 1244!

ODGOVORITE
Name

Djuka

03.04.2019 05:13

Dok nam takvi kao Vi propisuju broj strana, a Pajina unuka klima glavom nema nam napred ni evropskim ni bilo kojim drugim putem!

ODGOVORITE
Name

Sve je moguuce

03.04.2019 05:28

Pa valjda to nece samo diplomatski zaokruzivati i poatavljati nerealne uslove.Nisu uslovi ni bili isti za sve.

ODGOVORITE