Škole u RS imaće nova pravila

Srednjoškolci i njihovi profesori u Republici Srpskoj moraće se pridržavati novog kodeksa ponašanja i oblačenja.

Republika Srpska 31.03.2019 | 21:34
Škole u RS imaće nova pravila
Srednjoškolcima u Srpskoj, ali i njihovim profesorima, zvanično će biti zabranjeno da u školu dolaze neprimjereno obučeni, u kratkoj, tijesnoj i izazovnoj odjeći, da imaju neurednu frizuru ili upadljivu šminku i nakit. 

U školama je nepoželjan i pirsing na vidnom mjestu, kao i odjeća sa natpisima, slikama ili oznakama koje vrijeđaju osjećanja drugih naroda ili podstiču vjersku, polnu ili drugu netrpeljivost.

Predviđa to, između ostalog, prednacrt Etičkog kodeksa za radnike i učenike srednjih škola, koji je nedavno pripremilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, na prijedlog Republičkog pedagoškog zavoda. Cilj ovakvog dokumenta je, ističu, poštovanje, razumijevanje i prihvatanje osnovnih načela i moralno opravdanog ponašanja u srednjoj školi.

Značajan dio ovog novog dokumenta posvećen je upravo pravilima oblačenja učenika, a posebno učenica. Naglašeno je, na primjer, da pored upadljive šminke ili nakita, učenicima nisu dozvoljeni ni upadljivi nokti, obnažene grudi, stomak ili bedra, te obuća sa visokom potpeticama. Za nastavnike, uz sve to, nisu dozvoljene ni kožne pantalone, košulje, bluze i majice bez rukava, te odjeća sa dubokim dekolteom, a na posao ne treba da dolaze ni u patikama, japankama i papučama.

Ako ovakav kodeks bude usvojen bez izmjena, od učenika će se očekivati i pristojno ponašanje i izražavanje, bez korištenja vulgarnosti, a biće zabranjeno i svako ometanje rada nastavnika i drugih učenika tokom časa. Istovremeno, njihovi nastavnici ne smiju da ugrožavaju i povređuju fizički ili psihički integritet učenika ili kolega zaposlenih u školi. Naglašeno je, između ostalog, i da nije dozvoljeno ispitivanje i ocjenjivanje učenika suprotno zakonu, kao i neprimjereno ponašanje prema učenicima, omalovažavanje i vrijeđanje učenika, roditelja učenika ili radnih kolega. Radnici su, takođe, dužni i da vode računa o interesima škole, te da čuvaju njen integritet.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović ističe da su, pored oblačenja, ovakvim prijedlogom propisana i moralna načela u školama, te ponašanje i odnosi između učenika i nastavnika, zatim nastavnika i roditelja, te kompletna atmosfera u školi.

– To je predviđeno i zakonom, a neophodno je da imamo kodeks, pogotovo što već dvije godine radimo eksperimentalno vrednovanje kvaliteta rada škola, a jedan od standarda vrednovanja je i etički kodeks i ponašanje u školama – kaže Damjanović.

On podsjeća da su ova pravila za osnovne škole već na snazi, s obzirom na to da je Etički kodeks za radnike i učenike osnovne škole objavljen u "Službenom glasniku Republike Srpske" početkom marta.

– Kodeks promoviše atmosferu u kojoj svi radnici čuvaju ugled i dostojanstvo svoje profesije, odgovorno i etički se odnose prema svojim kolegama, učenicima, roditeljima i ostalim građanima sa kojima dolaze u kontakt u školi – propisano je između ostalog u kodeksu. 

Damjanović ističe da se za srednje škole predviđaju vrlo slična pravila onima koja su već usvojena za osnovne škole.

(Srpskainfo)

Komentari / 47

Ostavite komentar
Name

Pripravnik

31.03.2019 19:46

" i odjeća sa natpisima, slikama ili oznakama koje vrijeđaju osjećanja drugih naroda ili podstiču vjersku, polnu ili drugu netrpeljivost". Ko ce ovo ocjenjivati? Portir, dezurni ucenik ili? Ovo treba precizirati. Ovo bi bio problem za Sud da utvrdi da li nesto od ovog pobrojanog vrijedja ili podstice nekoga ili nesto.

ODGOVORITE
Name

Srbija

31.03.2019 20:38

Kada ukinu u bosanskom vilajetu ljiljane onda ćemo i mi vrs i orlove stvarno sramna odluka, dole vlada dole ministar živio Ratko i Radovan.

Name

Igor

31.03.2019 21:06

Svi Milu odstampanog na majici kao Tita kad je umro . Kad se ludo rodi i u kuci nista ne nauci mozes ga obuci u sta hoces.

Name

ŽIKA Ž

01.04.2019 05:41

Ministre pa ti si lud!!!

Name

re

01.04.2019 06:51

Krcelju plave boje i naprijed....

Name

re

02.04.2019 17:32

Najbolje rješenje je uniforma, kako za djecu tako i za nastavno osoblje. Da nastavno osoblje i učenici ne razmišljaju šta je u skladu sa pravilnikom, a šta nije. To bi bilo najpametnije i najrealnije, sve ostalo je sviranje uz onu stvar.

Name

rajko

03.04.2019 08:10

Opet samo gluposti,nema ništa bez kecelje.Hoće li se konačno nešto učiniti po pitanju znanja i kriterija ocijenjivanja zbog hiperprodukcije odlikaša-kvaziodlikaša.Idu li iz ministarstva ikad po školama sa testiranjem nivoa znanja koje je nikakvo.Država određuje kriterij a ne roditelji ,djeca i nastavnik.Popravnih ispita nema zbog bojkota prosvjetnih radnika jer im popravni kao nekad nisu plaćeni,npr.nastavnik fizičkog se kupa na moru a matematike bi trebao kao držati popravni,pa nije lud.

Name

Ucenik

03.04.2019 19:04

Ovo u vezi vjerske netolerancije sam ucio od politicara pa nema sad ocu necu

Name

tet

31.03.2019 19:52

A more li nastavnik imati tetovažu?

ODGOVORITE
Name

Toza

31.03.2019 20:50

Samo na skrivenom mjestu, npr guici.

Name

RE

31.03.2019 20:59

Tom sa tetovazom i nije mjesto u prosveti. Daj malo se zdravstveno prosvetite. Covjek sa tetovazom ne moze biti davalac krvi, a vi dalje informacije o tome trebate procitati.!!!

Name

lali

31.03.2019 22:09

More i pirsing a more i brez gaca.

Name

re re

01.04.2019 07:44

Slažem se sa vama. U zemlji gde takvi ograničeni balvani i panjevi kao vi, bez ikakvog stida i znanja se usude da ostavljaju komentare, učitelji i nastavnici trebaju da vam budu opremljeni batinom za volove, i kukuruzom u ćošku, a ne tetovirani, jer stoku ne možeš osloboditi predrasuda, niti je naučiti bilo čemu.

Name

Đorđe za RE

02.04.2019 15:10

buraz gdje si ti u školu išao i kad? kako se meni čini vjerovatno si sjedio u klupi sa Artemijem i njemu sličnim inkvizitorima. i bolje da se djeca tetoviraju nega da tebe slušaju i da ih obrazuju po kriterijima nadležnih tupana....... p.s. vjerovatno ce sve biti OK ako tetovaže budu religijskog karaktera, a? c c c

Name

re

03.04.2019 08:19

Prosvjetni radnici su nekad dolazili iz gimnazije i drugih težih srednjih škola u kojima je bio kriterij.A danas dolaze iz srednje poljoprivredne škole kao vrlo dobri đaci,da ne kažem da dolaze i sa privatnih fakulteta.Zamislite studira informatiku na Aperionu.

Name

Apeiron

03.04.2019 15:30

Kada Aperion nije dobar kako onda informatičari sa tog fakulteta svake godine sa decom stižu do državnih takmičenja iz informatike. Vrlo lako za proveriti, RPZ-a stoje tačni podaci imena djaka i profesora, proverite gdje su profesori studirali informatiku, većina na Apeiron-u

Name

???????

31.03.2019 20:09

Kako u f bih hodaju uvijeni vrjedjaju na nacionalnoj osnovi i nikom nista Zalosno.

ODGOVORITE
Name

marko

31.03.2019 20:16

Neki likovi u pedagoskom zavodu ubijaju se od dosade pa izmisljaju toplu vodu...sva ova pravila bila su i do sad..neki misle svijet pocinje sa njima i zavrsava sa njima….

ODGOVORITE
Name

re

02.04.2019 14:40

Upravo tako,isti pravilnik pa oni kao nesto rade,a problem obrazovanja tj sistem skolstva je na drugom planu

Name

Hava

31.03.2019 20:23

Bravo tako itreba dase zna neki red.

ODGOVORITE
Name

SM

31.03.2019 20:41

E, sad , jos samo da se vi kvaliteno obrazujete, kulturno I pismeno izrazavate, presanete krasti, otimati I pljackati, prekinete slusati cajke I radodajke u vasim " elitnim" krugovima , pocnete realno informisati narod i, napokon, krenete sa ulaganjem novca u izgradnju novih skolai tehnickim i tehnoloskim opremanjem laboratorija i kabineta.Naravno, prije svega sa utemeljivanjem novog, modernog i svrsishodnog sistema obrazovanja i kvalitetnih drustvenih vrijednosti. Medjutim , posto ste vi nepismena, prostacka, neotesana , lopovska bagra vama su kodeksi oblacenja vazniji od opremljenih laboratorija koje bi predstavljale osnove za buduca naucna istrazivanja mladih genijalaca kojih sigurno ima a i koje bi predstavljale srz okupljanja ucenika ka necem najpozitivnijem . Sve bi to moglo i biti tako kako se , u normalnim zemljama odavno podrazumijeva, da vi te iste buduce genijalce ne kidnapujete, mucite i ubijate. Ovako, vas maximum i najveci domet vase " intelektualne elite " se sveo na upropastavanje generacija i generacija mladih ljudi i, , zamisli, kodex oblacenja. Naucno, nema sta. Prijavite inovaciju mozda se i okoristite posto ste svakako prokleta , nezasita nezajazljiva bagra.

ODGOVORITE
Name

re

03.04.2019 04:39

Jedan kvalitetan komentar,svaka cast

Name

18

31.03.2019 20:41

Krajnje je vrijeme bilo za ovako nešto.

ODGOVORITE
Name

Kkk

31.03.2019 20:43

I opet nikiga nije briga sto nam djeca iz srednje skole izadju ,a da ne znaju ni tablicu mnozenja i osnovu gramatike.

ODGOVORITE
Name

re

03.04.2019 08:14

Vidiš roditelji i djeca stalno vrše pritisak da im djeca imaju dobre ocijene,dolaze i vrijeđaju nastavnike da su strogi.iza nastavnika niko ne stoji,čak ni pedagog i direktor.Stoga mora država da testiranjem kontroliše nivo znanja.Da direktor i pedagog pozovu nastavnika i da kažu blag si na ocijenama.

Name

Xx

31.03.2019 20:54

Sa svim se slazem trebalo je i ranije povest racuna o svemu ovome kad se dodje u osnovnu skolu to je strasno kakvo je ponasanje ucenika a u srednjoskolcima da se ne prica ima vaspitane i kulturne djece ali na zalost vise je onih za koje neznam kako da ih nazovem.

ODGOVORITE
Name

Bob

01.04.2019 03:00

Dobro je da makar nesto pametno predloze.

ODGOVORITE
Name

Android

01.04.2019 05:58

Uniformu vratiti u školu.,iđacima i nastavnicima.I vratiti radne akcije uz nadoknadu učenicim za knjige i ekskurziju.

Name

re android

01.04.2019 09:50

Te kecelje su bile prava stvar, kecelje i patike u učionici.

Name

re

02.04.2019 14:42

Dobro dosli u Sjevernu Koreju,smjesni ste

Name

bn69

01.04.2019 03:05

Sadašnji ulazak u pojedine škole je kao ulazak u pravoslavne crkve. Da li i to vrijeđa druge i drugačije?

ODGOVORITE
Name

Asd

01.04.2019 04:20

Uređujete oblačenje u školama kao da je to najveći problem. Uništili ste obrazovanje sa privatnim školama a folirste da uređujete oblačenje i slične gluposti. Srbine živiš u laži i zaslužuje da propadnš.

ODGOVORITE
Name

Re

01.04.2019 05:27

Svaka čast i vrijeme je

ODGOVORITE
Name

XXXX

01.04.2019 06:00

ZA KOGA TO VAZI GDJESU NA DJECA OSTALI LJUDI BEZ POSLA BEZ PARA OTISLI PO EBROPI MLADI STARI NEMUGU RADJAT DJECU KOME GOVORITE GLUPOSTI BOLJE DASTE OBEZBJEDILI POSAO MLADIMA I DOBRE PLATE A KAKOCEMO MI DJECU OBLACIT I VASPITAT TO NIJE VAS PROBLEM.

ODGOVORITE
Name

Za xxxx

02.04.2019 17:46

Kod tebe nije problem oblacenje vec to sto nisi pismen.

Name

kuku nama sa nama

01.04.2019 06:41

A nista ne velite za mopede...po deset skutera pred skolom...nikad se nista nece urediti,jer su tu tatina djeca..upamtite.

ODGOVORITE
Name

Podrska

01.04.2019 06:49

Sasvim uredu.

ODGOVORITE
Name

Vupet

01.04.2019 09:26

Neko reče dobro je, da neko nešto pametno reče. Od te akcije nema ništa jer je zlo vlast davno unela u narod. Pre uniformi treba pravilno obrazovati decu pa neće biti potrebne uniforme. Ko će sad koga prisiliti da nešto dobro uradi u ovoj privatnoj drzavi.

ODGOVORITE
Name

Re

01.04.2019 18:48

Nije riječ o uniformi ma nego o pristojnom oblačenju i ponašanju u školi

Name

Milica

01.04.2019 09:48

Treba uvesti nivo pristojnog oblačenja i ponašanja u školama, ovo sada kako se ponašaju pojedini učenici a boga mi i nastavnici i profesori je prevazišlo sve norme, poslije nastave neka stave i rogove ako žele, ali u školi treba biti pristojan.

ODGOVORITE
Name

слобода

01.04.2019 15:16

Јел то оно кад су наставници ученику скинули мајицу са натписом нема предаје?

ODGOVORITE
Name

Nikola

01.04.2019 16:48

Geto i Pranje Mladih Mozgova, podjelite im knjizice SNSD-a čim napune 12, a onda u potok sa 21.

ODGOVORITE
Name

Tata

03.04.2019 08:13

Djecu uciti da postoji neki svijet i dalje od Makarske ili Budve! Cas pojedincima ali je problem sto je velika vecina nastavnika potpuno neobrazovana. Samo cvrsta ruka i roditelje "istjerati" iz skola. Sta ima da mama koja radi u kiosku da diskutuje na roditeljskom o ocjeni iz Fizike? Manite se orlova, ljiljana, generala...pa zar trba jos 20 generacija da se unisti?

ODGOVORITE
Name

Gradjanin

03.04.2019 08:18

Smijesno je i jadno to sto smo mi ovakvo nesto imali u skolama 1960-ih. Bolje je izgledala moja skola prije 40 godina nego sadasnje skole moje djece. Pricam o sadrzajnosti i urednosti a kvalitet je vec na granici neuporedivosti. Komsinica predaje, u osnovnoj skoli na selu, djeci Engleski koji ni sama ne zna! Studirala "za uciteljicu" u Bijeljini. "Hajde boga ti, kao da njih sta interesuje, malo se pripremis prije casa!" Ta recenica kaze sve! Zamisli napretka 60 godina poslije. Boze, gdje smo mi zavrsili?!

ODGOVORITE
Name

trtmrt

03.04.2019 09:47

prvo neka se banana-drzavica pobrine da tajkuni vrate poreske dugove u milonskim iznosima, s tim novcem da se kupuju npr. toalet papir , sapun i ostale neophodne potrepstine za djake i osoblje , a ne da to kupuju roditelji. pa stvarno je RS dno dna...isto vazi i zs Pederaciju BH ..samo opsta pobuna i ne placanje racuna vodi do promjene sistemske...nije stvar u snsd ili pdp ili sda ili...

ODGOVORITE
Name

Niko bitan

28.06.2020 14:36

Pa šta trebaju jadni nastavnici i profesori doći u sred ljeta u zimskim jaknama do grla?? Pa mislim ovo je PRESMIJEŠNO! Najbolje i im je da dođu bosi,jer očito vam neodgovaraju ni ti patike,ni ti baletanke ništa... vi niste uredni,zar tako mislite promjemiti svijet,bolje mislite o platama koje kasne,i mnogim stvarima koje niste isplatili!

ODGOVORITE
Name

Niko bitan

28.06.2020 14:38

Ništa ministre ići ćemo goli Sram da vas bude! Gdje su neisplaćene plate? A vi nekome sudite kako će se oblačiti,oblače se onako kako imaju.!

ODGOVORITE