Osam opcija, sve odbačene

- Britanski poslanici glasali su o osam različitih opcija za Bregzit, ali nijedna nije dobila dovoljnu podršku u parlamentu.

Svijet 28.03.2019 | 08:59
Osam opcija, sve odbačene
Parlament pokušava da nađe alternativu za sporazum koji je premijerka Tereza Mej dogovorila sa EU, a koji su poslanici već dva puta odbacili.

Među opcijama o kojima se glasalo bile su napuštanje EU bez sporazuma, ostanak u carinskoj uniji i jedinstvenom tržištu EU, stavljanje bilo kakvog sporazuma o napuštanju Unije na referendum, kao i poništavanje Bregzita, ako izlazak iz EU bez sporazuma postane realna opcija, preneo je AP.

Najveću podršku dobio je plan za ostanak u carinskoj uniji i posle Bregzita.

Poslanici planiraju da smanje spisak opcija o kojima će ponovo glasati u ponedeljak.

Predlog za carinsku uniju sa EU odbijen je sa 272 glasa protvi i 264 za, dok je poziv na referendum propao sa 295 naspram 268 glasova.

Ministar zadužen u britanskoj vladi za Bregzita Stiven Barkli rekao je da su rezultati ojačali stav premijerke Tereze Mej da je njen predlog sporazuma sa EU "najbolja opcija".

On je rekao poslanicima da je jasno da ne postoji "jednostavan put i izlaz iz situacije", javio je BBC.

Za alternativni plan koji podrazumeva "blisko usklađivanje" sa jedinstvenim tržištem i zaštitu prava radnika glasalo je 237 poslanika, a protiv 307.

Pet drugih predloga, među kojima i podrška za izlazak bez dogovora, takozvani plan zajedničkog tržišta 2.0, predlog da se ostane u Evropskom ekonomskom prostoru i da se zaustavi proces Bregzita ukidanjem člana 50, takođe nisu dobili podršku većine poslanika.

Parlament je glasao ubedljivom većinom za odlaganje izlaska Velike Britanije iz Evropske unije do 12. aprila ili 22. maja.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ADNAN

28.03.2019 10:15

Ma ostacete vi u EU ,biće ponovni referendum

ODGOVORITE