Ipak će biti Lige šampiona samo za bogate?!

Udruženje evropskih fudbalskih klubova (ECA) odlučilo je da "pojača" priču o transformaciji sadašnjeg formata Lige šampiona od 2024. godine. Bojkot FIFA takmičenja!

Fudbal 30.03.2019 | 18:00
Ipak će biti Lige šampiona samo za bogate?!
Pre nekoliko meseci, prvi čovek Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksandar Čeferinkategorički je izjavio da "evropska Superliga", takmičenje u kojoj bi igrali najbogatiji i najmoćniji klubovi Starog kontinenta, neće biti osnovana.

"To je fikcija i san", rekao je Čeferin krajem novembra prošle godine, što je potom ponovio i u nekoliko potonjih nastupa.

Ponovio je to i u februaru ove godine kada je reizabran na mesto prvog čoveka evropskog fudbala. "Neće biti Superlige", poručio je.

"Čini mi se da su klubovi, pre mog izbora 2016. godine, razmišljali o 'otcepljenju'. Pričali smo mnogo, saslušali jedni druge i shvatili da moramo da budemo jedinstveni. To da neće biti Superlige nije obećanje, već činjenica. Da su veliki klubovi izvršili svoj plan, izgubili bi status u srcima ljudi", rekao je Čeferin u februaru.

Poručio je i da novac ne sme da bude jedini motiv u fudbalu:

"Poštujemo fudbalsku piramidu, sistem ispadanja i promocije, a rezultati, a ne finansijske knjige, čine veličinu kluba".

Čeferin je tako reagovao na informacije koje je plasirao "Fudbal liks" (Football Leaks), da sepriprema "Evropska Superliga", koja bi bila zatvorenog tipa, odnosno u kojoj bi učestvovali moćni i bogati klubovi.

Ovaj izvor tada je obelodanio i Ugovor o pokretanju Superlige, koje je, navodno, potpisalo 16 klubova. Oni bi, prema tim informacijama, trebalo da se odreknu Lige šampiona, a samim tim i da istupe iz UEFA. Zauzvrat će dobiti nastup u takmičenju sa daleko više novca. Ligu bi prve sezone trebalo da čine: Real, Barselona, Mančester junajted, Bajern, Juventus, Čelsi, Arsenal, PSŽ, Mančester siti, Liverpul i Milan kao osnivači, odnosno Atletiko Madrid, Borusija Dortmund, Marsej, Inter i Roma kao gosti.

Iako je Čeferin odbacio takvu mogućnost, UEFA je i dalje pod pritiskom da nešto promeni što se tiče Lige šampiona i njenog formata. A izgleda da i Čeferin "popušta"...

Sa sastanka Udruženja evropskih fudbalskih klubova u Amsterdamu potekla je nova inicijativa o promeni Lige šampiona.

Predsednik tog udruženja Andrea Anjeli (Juventus) nije želeo da govori o detaljima, jer je još sve u fazi početne ideje, ali je istakao da će format ovog takmičenja "sigurno biti promenjen".

"Real Madrid, Bajern, Juventus i mnogi drugi klubovi žele novo takmičenje. Trenutno razgovaramo i u narednih nekoliko meseci videćemo da li će novo takmičenje biti otvoreno za sve. Dijalog će biti otvoren za sve klubove i tražićemo način da nađemo pravičan model za fudbal i sve evropske klubove", rekao je Anjeli, prenose mediji u Evropi.

Istakao je i da se sve radi u dogovoru sa UEFA.

"Mi smo epcientar dešavanja u svetskom fudbalu i mi smo ti koji treba da pokrenu promene. Biće nove Super-Lige šampiona u dogovoru sa UEFA. Već smo pokrenuli razgovore o budućim izgledima evropskih takmičenja pod okriljem UEFA. Ovo je početak našeg putovanja", rekao je Anjeli.

Takođe, poručio je i da evropski klubovi ne podržavaju odluku FIFA da  uspostavi Svetsko klupsko prvenstvo od 2021. godine (takmičenje sa 24 kluba).

Nikakve promene ne bi trebalo da se dogode u narednih pet godina, odnosno do 2024. godine, jer je upravo za toliko unapred dogovoren sistem takmičenja u Ligi šampiona.

Ali, posle 2024. godine...

Izneto je nekoliko ideja -  da se novi format Lige šampiona igra vikendom, a nacionalne lige tokom sedmice. Za početak predlažu se da se vikendom igraju samo utakmice nokaut-faze i finale prje nego što se celo takmičenje prebaci na subotu i nedelju.

Španske klubove, čiji su predstavnici bili na sastanku ECA u Amterdamu, mnogo više zanima potpuna promena formata evropskih formata i klupskog prvenstva sveta, nego da se utakmice igraju vikendom.

Prema informacijama sa sastanka u Amsterdamu, prisutan je bio i predsednik UEFA Aleksandar Čeferin, koji, navodno, podržava plan stvaranja takmičenja kojeg bi činili elitni klubovi Starog kontinenta.

Međutim, Čeferin zna da mu podrška zavisi od slabijih nacionalnih saveza, koji čine većinu u UEFA.

Dakle, klubovi iz takozvanog "srednjeg" i "nižeg" staleža ne bi igrali sa evropskim fudbalskim kremom, ali bi ustupak onoj "srednjoj klasi" bio da dobije koje mesto više i Ligi Evropa (a razmiščja se i o Ligi Evropa 2). Kako bi se to odrazilo na srpski klupski fudbal - videćemo, ali svakako da bi nova Liga šampiona ili Superliga ostala samo san.

Zatvaranje Lige šampiona samo za bogate, već je naišlo na razne osude i kritike, pre svega jer bi se izgubila suština fudbala, da bi ova igra, koja i jeste potekla od siromašnijih, izgubila i ono malo duše koja joj je ostala...

Ali, bogati ne haju za to.

Jedna od ideja Udruženja evropskih klubova jeste i da se uspostavi sistem ispadanja i ulaska u Ligu šampiona, odnosno Superligu. Prema rečima Anjelija, promocija u viši rang i ispadanje iz njega su prirodni.

Naglašava da je oduvek funkcionisalo u nacionalnim ligama pa ne vidi zašto ne bi i na međunarodnom nivou. Ali, dodaje, treba analizirati prema kojem će modelu to biti izvodljivo.  

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar