Decenija od dolaska Incka

Visokom predstavniku Valentinu Incku danas se navršila decenija otkad je preuzeo dužnost, a u tom vremenu svi se manje-više slažu da je Inckova uloga bila znatno manja u odnosu na njegove prethodnike.

Bosna i Hercegovina 26.03.2019 | 18:57
Decenija od dolaska Incka
Veći dio njegovog dosadašnjeg mandata prošao je bez značajnijih intervencija i korištenja bonskih ovlaštenja, a najznačajniji potezi koji je povukao bilo je uklanjanje zabrana političkog djelovanja pojedinim funkcionerima kojima su ih raniji visoki predstavnici uveli.

Radovan Kovačević, portparol SNSD-a, za Srnu je izjavio da ne postoji ništa na čemu mu se može čestitati, osim da mu se poželi da što prije napusti BiH.

"Deset godina Inckovog mandata možemo opisati jedino kao deset godina propuštenih šansi da BiH postane normalno društvo na bilo koji način", rekao je Kovačević.

On je podsjetio da je u tih deset godina u BiH održano čak pet izbora i da su političari morali pet puta da traže povjerenje građana na izborima.

"Za to vrijeme Incko je bez polaganja računa bilo kome primao ogroman novac isključivo za nanošenje štete BiH. Stav SNSD-a je da je krajnje vrijeme da visoki predstavnik ode iz zemlje i da BiH dobije priliku da odlučuje sama o sebi", naglasio je Kovačević.

Tanja Topić, politička analitičarka iz Banjaluke, pak, kaže da je teško govoriti o odlukama i potezima koje je donosio jer su mu ruke bile vezane.

"Stoički je izdržao udare političara koji godinama žele i rade na tome da se ova kancelarija zatvori. Najveći uspjeh je što je slučaj Davida Dragičevića iznio u izvještaju pred Savjetom bezbjednosti UN-a. To je veliki korak koji je uradio za malog čovjeka u BiH", rekla je Topićeva.

Ona je istakla da je Incko na neki način bio razapet između OHR-a i Kancelarije specijalnog izaslanika EU za BiH.

"I, naravno, bio je razapet i između različitih pozicija unutar Savjeta za sprovođenje mira, što ga je svelo na 'bezubog tigra', što je mnogima poslužilo da ga omalovažavaju", rekla je ona.

Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH, najveći uspjeh je da je međunarodna zajednica ostala nepokolebljiva u svom opredjeljenju da Bosni i Hercegovini pruži podršku u njenim nastojanjima da postigne nepovratnu stabilnost i funkcionalnost u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"Činjenica da je visoki predstavnik sa postojećim mandatom ostao u BiH, pokazatelj je ovog opredjeljenja međunarodne zajednice koja želi da bosanskohercegovački lideri pruže uvjerljivije dokaze da su spremni obezbijediti bolju funkcionalnost institucija BiH, da su spremni da okrenu leđa podjelama iz prošlosti i krenu u reintegraciju zemlje", rekao je Incko.

Kao najveće razočarenje naveo je da bosanskohercegovački lideri nisu iskoristili proteklih deset godina da u potpunosti sprovedu Dejtonski mirovni sporazum, konkretnije 5 ciljeva i 2 uslova koji su ustanovljeni od strane Savjeta za provođenje mira, i da na taj način stvore uslove za zatvaranje OHR-a.

"Upravo kao što je Glas Srpske ovog mjeseca prenio izjavu šefa Delegacije EU u BiH, ambasadora Vigemarka, BiH treba izaći iz faze međunarodne supervizije ukoliko želi u EU. Stoga bosanskohercegovački lideri, ukoliko su ozbiljni u svojim izjavama o putu BiH u EU, moraju da završe implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma što je prvi korak. Nakon toga će BiH, kao i svaka druga  zemlja koja želi članstvo u EU, trebati da preduzme neophodne aktivnosti, vođena smjernicama EU, da postigne taj cilj", zaključio je Incko.

(Nezavisne)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

bl

26.03.2019 18:00

Dobro se ugradio sa snsd strankom 120puta 50000 je 6000000km tj 6miliona nas kostao a nista nije uradio

ODGOVORITE
Name

dosta vise

26.03.2019 19:22

Covjek je toliko zaradio za nikakav rad da kad pitas djecu sta ce biti kad porastu kazu "hocemo da postanemo Valentin Incko"

Name

Re BL

26.03.2019 22:14

da je zaradio i 600 miliona, sta je tebe briga. Njega placaju stranci. Problem bi trebali biti oni koje ti placas iz svoga dzepa ali to je za tebe visa matematika.

Name

Re RE BL

27.03.2019 07:13

Samo ti sanjaj. Stranci nikoga ne plaćaju bez interesa. Sve smo to mi platili.

Name

Jaffa

26.03.2019 18:06

Sve stane u : Operacija uspjela, pacijent je mrtav.

ODGOVORITE
Name

decko

26.03.2019 18:08

Geh zu hause! Go home! Idi kuci!

ODGOVORITE
Name

Не у НАТО

26.03.2019 18:09

120 мјесеци по 25000 евра- 3 милиона евра/ 6 000 000 марака.

ODGOVORITE
Name

veliko postenje

26.03.2019 18:21

doslo vreme putuj igumane nemisli na manastir

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

26.03.2019 18:32

Neka Incka malo se ulijenio i uspavao vrijeme je da pocne da radi.

ODGOVORITE
Name

ha ha

26.03.2019 18:59

Zimus je on u Sarajevu prespavao govor Bogića Bogićevića a ima mjesečnu platu od 25000 €.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

26.03.2019 19:13

Ali ovi nasi ga se plase i kad spava.Kazem malo se ulijenio i pustio da vidi koliko nam treba da nesto pametno uradimo.Samo ga treba razbuditi.

Name

Ja

27.03.2019 07:19

Inzko je zabrinut..

ODGOVORITE