Pljušte smjene u „Elektrokrajini“

Rukovodilac i tehnički rukovodilac u Radnoj jedinici (RJ) „Elektrodistribucija“ Banjaluka Mirko Šurlan i Dragomir Špikić smijenjeni su, a iduće sedmice bez posla bi trebalo da ostanu i izvršni direktori za ekonomska i pravna pitanja u „Elektrokrajini“ Rodoljub Topić i Rajko Srdić, kao i članovi Nadzornog odbora tog preduzeća, saznaje portal CAPITAL.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Naime, vršilac dužnosti direktora „Elektrokrajine“ Dragan Čavić smijenio je Šurlana i Špikića u petak i zatražio popis nenaplaćenih potraživanja, sudskih sporova, stanje zaliha repromaterijala, personalno stanje…

Na rukovodeća mjesta u RJ „Elektrodistribucija“ Banjaluka za direktora je postavljen Predrag Drljača, brat izvršnog direktora za tehnička pitanja u „Elektrokrajini“ Nenada Drljače.

Za tehničkog rukovodioca u banjalučkoj „Elektrodistribuciji“ postavljen je Vladimir Radusinović.

Pored ovih kadrovskih promjena, Čavić je za savjetnika za tehnička pitanja imenovao inženjera elektrotehnike Vladimira Arnauta koji je i do sada bio zaposlen u „Elektrokrajini“, ali nije obavljao rukovodeće funkcije.

Uprava nove zaposlene nezvanično pravda “povećanjem naplate od pravnih lica i smanjenjem gubitaka na mreži, umjesto što se razračunavaju sa sirotinjom”.

Promjene u javnim nabavkama i otpuštanje radnika
Naloženo je i da svi postupci javnih nabavki budu realizovani otvorenim postupkom, bez zaključivanja direktnih sporazuma, preko kojih se godinama, prema tvrdnjama iz „Elektrokrajine“, izvlačio novac, pogotovo za finansiranje izbornih kampanja.

Najavljena je reorganizacija sektora nabavki i investicija u „Elektrokrajini“.

Svi investicioni poslovi, izgradnja te održavanje elektro mreže, tvrdi se, neće više biti dodijeljivani privatnim kompanijama kao što je to bio slučaj do sada, već će ti poslovi biti rađeni sopstvenim kapacitetima jer u „Elektrokrajini“ imaju sve preduslove za to. Da su ranije u tom preduzeću sklapali ugovore sa spoljnim pravnim licima za najbanalnije poslove pisao je CAPITAL i u tekstu „`Elektrokrajina` novcem potrošača „farba“ trafostanice“.

Pored toga, u „Elektrokrajini“ je 170 radnika zaposleno na određeno vrijeme i svi oni koji su u administraciji, što je 50 odsto, ostaće bez posla, odnosno neće im biti produžen ugovor, saznaje CAPITAL.

Ugovori će biti produženi samo neophodnim radnicima i onima u proizvodnji. Što se tiče učinka, u pripremi je pravilnik nagrađivanja koji će imati mogućnost 20 odsto smanjenja ili povećanja plate.

SNSD želi da se riješi izvršnih direktora

Rodoljub Topić i Rajko Srdić su na mjestima izvršnih direktora u „Elektrokrajini“ postavljeni kao kadrovi SNSD-a i sada su na tapetu da budu zamijenjeni. Izvor CAPITAL-a tvrdi da će Srdić sasvim sigurno biti smijenjen, dok Topić lobira po opštinskim odborima da dobije podršku da ostane na poziciji izvršnog direktora za ekonomske poslove.

Kandidata za poziciju izvršnog direktora za ekonomske poslove predlagaće opštinski odbor SNSD-a Prijedor, a za pravna pitanja SNSD iz Gradiške.

Za smjenu Topića i Srdića nadležan je Nadzorni odbor, koji je i sam pred promjenom i priprema se raspisivanje konkursa za izbor tri člana NO.

Skupština akcionara ZP „Elektrokrajina“ na dnevni red sjednice zakazane za 1. april stavila je odluku o razrješenju i o imenovanju člana NO ispred PREF-a te o raspisivanju konkursa za članove NO tog preduzeća ispred Matičnog preduzeća „Elektroprivreda RS“ i Fonda za restituciju RS.

Još uvijek nije poznato ko bi mogao da bude izabran u Nadzorni odbor.

Čavić: Sagledavam stanje
Čavić nije želio da za CAPITAL govori o smjenama, istakavši samo da je u procesu sagledavanja stanja i da je analizirao stanje u dvije trećine preduzeća.

„Sagledao sam stanje u tehničkom, pravnom i ekonomskom sektoru, do polovine aprila očekujem da ću imati kompletan izvještaj o stanju u firmi. Ima dosta prostora da se naprave ozbiljni pomaci u poslovanju“, istakao je kratko Čavić.

Čavić je za v.d. direktora preduzeća „Elektrokrajina“ imenovan prije nešto više od mjesec dana, o čemu je CAPITAL pisao u tekstu „Čavić: Neću tolerisati skrivanje gubitaka u `Elektrokrajini`“.

Čavić je predsjednik NDP-a, a nakon slabog rezultata na prethodnim Opštim izborima, ta stranka je napustila opoziciju i djeluje u vladajućoj koaliciji sa SNSD-om, DNS-om, SP-om i Ujedinjenom Srpskom, te novoosnovanim DEMOS-om.

Prije Čavića, zavisnim preduzećem „Elektrokrajina“ je u dva mandata rukovodila Seka Kuzmanović iz SNSD-a.

(Capital)

KOMENTARI70
POŠALJITE PORUKU

007

26.03.2019 12:40

Samo tako Dragane,neradnicima i lopovima pokaži vrata.

Onog dana kada jeČavvić postavljen na ovu funkciju napisao sam ovde da je postavljen samo da odradi prljave poslove : otkazi, prodaja EP itd. Kad to sve obavi Dodik će ga se otarasiti kao stare krpe.

Skeptik

26.03.2019 13:53

A šta ćemo sa hiljadu i više radnika viška!

Nada

26.03.2019 14:00

I tebi nije jasno da Čavić radi ono što mu kaže Dodik. Ovako Dodik sa sebe skida odgovornost. Ovo su dječije igre, hljeba i igara. U svakom trenutku Dodik Čavića može odkvitati. Igre su iste u cijeloj BiH. Čović okupio sve Hrvate u HNS U borbu ZA 3. entitet, Bakir zove SDP, DF, Fahru u jedinstvenu borbu za BiH, Dodik isto za RS. Tzv. homogenizacija naroda, svi narodi su na liniji odbrane nacionalnih interesa, drugačija država je nemoguća. Predstava za narodi međunarodnu zajednicu. A oni i dalje sjede gdje jesu, bogate se pljačkom i bez rada,a ljudi gladuju, napuštaju domove u potrazi za egzistencijom, ostaju bez imovine zadužujući se. "Čovjeće, osvijesti se !"

Goran

26.03.2019 14:13

Opet ste ga počeli podržavati? Stvarno imate kratko pamćenje hahahah.

Sta

26.03.2019 14:16

Таман може позапошљавати све своје чланове и немаји нешто пуно.

Мирослав

26.03.2019 14:49

Papak preuzima brigu o redu i radu.

Bravo SNSD

26.03.2019 15:35

papak, ,, ČISTI " (BABA SERA)

N*1

26.03.2019 15:53

Čavić je čovjek bez ikakvog morala. Da ga imalo ima predao bi funkciju odbornika. Ni u Elektrokrajini on nema šta da traži jer sasvim bi bilo logično da taj posao radi taj njegov savjetnik koji je inženjer elektrotehnike, al tako nam je kako je.

Re

29.03.2019 01:57

Čavića je zreo za zatvor. Srpska omladino imaš perspektivu, da radiš po istom šablonu ili da bježiš.

Baka

29.03.2019 02:00

Jovan

26.03.2019 12:48

Čavina zadnja hapa,pa ko veli da se ja nagrabim sa obe ruke!!?Kukala Nam majka kukavica!!!

Otpušta pa će primati svoje kadrove intelektualce kao onaj ministar šta ga je stavio, nema čovjek možda ni srednju pošteno.

Re

26.03.2019 16:02

Papak, kradljivac narodnih glasova, lažov i prefrigani prevarant, Dragan Čavić, izigrava ovdje savjesnog čovjeka i profesionalca. Prodao je i dušu i sebe za pare, samim tim sve što radi, jeste po naređenju koje dobije. On je samo slijepi izvršilac, jad i bijeda, rezultat našeg hvatanja za slamku i želje da se u moru nekulturnih neznalica, kupovnih stručnjaka i slučajeva svih vrsta i oblika, uoči bilo ko... Žali Bože izigranog povjerenja, jer ova spodoba je prevazišla i kameleona.

Kameleon "čavić"

28.03.2019 08:31

novi svetski poredak

26.03.2019 12:53

ŠURLAN LOPOV, KRIMINALAC, OTIMAO LJUDIMA PARE, SIROTINJU ISKLJUČIVAPO SA DOVODA STRUJE. Čaviću, bravo , skidaj kriminalce , spozoruše i neznalice.

Cava, ta dva brata Drljaca ne znaju ama bas nista ! Pazi se

S

26.03.2019 14:12

njegov ministar privrede danas u Visegradu i u Bilici kao ide on da osnazi i omoguci privrednicima da uspjesno rade....majko moja mila otisao konobar sa Novakovicem i sa Cavinom ljubavnicom da ono sto je ostalo sirotinje pokusju da u 100 dana vlade ubace kao da su nesta radili.... obilazeci tesku sirotinju ..... uvijek je budala bilo... ali ovih Cavinih nema dalje....

Boro

26.03.2019 17:38

Da ova dva brata ne znaju nista.i da nista nikada nece znati to je cinjenica. Ipak su rodbinske veze sa Bajom jace

kiza

27.03.2019 22:24

Krle

26.03.2019 13:09

Samo izdrži Čava. Provjeri koliko je Dodik spreman da trpi što hoćeš da pometeš njegove ljude. Jasno je da ti je to Dodik aminovao, ali upao si u osinjak. Sad si il pobjednik ili pokojnik. Pokajnik ne možeš biti jer si zacementirao svoj dugogodišnji opozicioni rad i priključio se režimu. Predlažem da u Nadzorni odbor staviš Vojina Mitrovića. On ti je osvjetlio put i pokazao kako se postaje papak. Jeste da si ga kritikovao i ponižavao ali si pošao njegovim stopama. Zato sad pokaži koliko seže tvoja autonomija u kadrovanju firmom gdje je Snsd žario a naročito palio 15 godina.

Cavina ljubavnica koju je zaposlio u ministarstvo privrede zove se Ivanka koju je dao ovom Vjekoslavu da mi se nadje pri ruci.... niko joj nesmije nista reci a i sam Vjekoslav je pustio ispred sebe ona je ministar..

Sanja Majstorovic

26.03.2019 21:25

Papak Čavić

King

27.03.2019 01:46

Milena k

26.03.2019 13:25

Bravo za topica cavicu

Čaviću, riješi se svih izvrsnih direktora, Srdić i Topić su dva lopova, a Drljaca Nenad i njegov brat Predrag su dva najlosija elektroinzinjera, sigurno! Taj isti Srdić je na banjalucko polje doveo vrlog pràvnika iz veterinarske stanice Šopina koji je popunio pravnu sluzbu pravnicima sa privatnih fakulteta. Analizirajte malo utuzenja, nema sanse da takvi dobiju na sudu i jedan premet. Advokatica Milana Vukojevic, koji zastupa potrosace, hvalila se javno kako ima dobru saradnju sa pravnicima iz Elektrokrajine. Sve predmete ona naplacuje sudskim izvrsenjima!

SVE

26.03.2019 20:13

Golijat.

26.03.2019 13:39

Ne valjda ovom klosaru topicu dati otkaz naci ce njemu kum jovica suman posla u propaloj secerani barem da radi na porti

Ne sikiraj se da će taj na portu. Taj samo na bolje radno mjesto može

jaaa

26.03.2019 18:11

Kum ima pakleni plan. Dovodi eksperta nekog da sredi stanje kod njega u secerani....a on ce kao napredovati i kandidovati se na mjesto nacelnika...

Ravan

26.03.2019 22:27

Čavić

26.03.2019 13:41

Čavić će sigurno uraditi mnogo više nego Kuzmanovićka, to je čak i u interesu SNSD, pošto su sve pokrali, sad malo da zamažu narodu oči. Krašće se manje u toj firmi, ali za mene ovaj KONVERTIT nikad neće biti čovjek, taman da udupla prihode firme. Siguran sam da bi svaki pošten i hrabar čovjek uradio više od Čavića. Hoće ovaj konvertit koji je izdao Zdravka Krsmanovića uraditi bolji posao od Seke, ali će sebe i svoje uklopiti.Pokazao je da je nula od čovjeka, a nije bio pošten ni kada se pitao. Lično ću se radovati kada ga jednom budu hapsili zbog kriminala i veleizdaje oko Srebrenice.

Iskljucenja

26.03.2019 13:41

I dalje iskljucuj te dlmacinstva za 100 KM duga, a gazde kafica nek vam placaju reket

Valter

26.03.2019 13:42

Čitam komentare i nevijerujem, pa tip je okrenuo krila i leti naopako, vidim neki nasijedaju na njegovu priču, pa njega je burle instalirao na poziciju u Elektro Krajini, zemljo otvori se

Da li će neko od starih loših kadrova odgovarati? Neće. Da li će biti namirena šteta? Neće. Pametnom dosta, ostali neka se zamisle čemu se nadaju.

Jaffa

26.03.2019 16:43

Pa naravno da neće niko odgovarati ljudi su za par godina stekli kapital što u Njemačkoj nebi za par života i o ovom će se pričati dan dva i nikom ništa.

Za jaffu

26.03.2019 23:45

John

26.03.2019 13:44

Tako je Čava. Tjeraj kriminalce i ljubavnice. Dovedi Elektrokrajinu u red. Pokaži šta znaš.

Nemoj onu moju ko da dirne...da joj čvoku slučajno opali...upamtiće....

he...he

26.03.2019 14:18

Taj,,casni covjek " ce sad zaposliti sve sem clanova SNSD -a!!!

Re John

26.03.2019 17:50

Baba Sera da dovede nešto u red?? Pa ti stvarno nisi normalan!

Dux

27.03.2019 01:48

Javna tajna u BL-hajd što je prodao svoju guzu,al se zna da je stavio na giljotinu sav kadar NDP-a,u čitavoj državi tj.one koji ne budu sarađivali sa SNSD-om,Tek će da bude smijurije u NDP-u.Ko preživi,pričaće.A preživjeće samo oni koji se pokore SNSD-u.

Boro

28.03.2019 13:25

ha ha

26.03.2019 14:00

A on čist kao suza....

Semberac

26.03.2019 14:01

Tako ce biti i u AD GRADU,Cavic dobio i ovu firmu.

Određeno

26.03.2019 14:18

Pa svim radnicima koji su zaposleni duže od dvije godine radni odnos je po sili zakona prešao u status na neodređeno. Sad će pljuštati tužbe radnika.

Ne sekiraj se ti za te preko dvije godine staza,oni vec imaju stalni radni odnos. Ima njih sigurno 150 koji su primljeni od avgusta do oktobra prošle godine, zna se zašto i kako!

RE

26.03.2019 18:40

Borkovći

26.03.2019 14:34

Najveći Švaler je Šurlan. Vratiti ga u selo odakle je i došao. Grad mu nije prirodno stanište.

Surlan je samo flertovo sa radnicima ženskog pola i uslovljavao ih sa svim i svacim za radi vece plate a na postene ljude bacao kamenje,najveci kriminal je u prodaji i naplati koje vode Zrnic Vesna i Sanja Marjanović koje je on stitio

Radnik elektrokrajine

26.03.2019 19:20

Nije u redu da pričate tako za čovjeka koga ne poznajete ,Šurlan je naj više radio od svih direktora u Banja luci.Drljacu ne poznajem čast čovjeku ali ovaj Radusinović mije dorastao funkciji the.rukovodioca i mislim da je to čisti promašaj kao i većina radnika ima isto mišljenje pravi momak je Malešević Dragan i Šuškalo Bojan

Realni

27.03.2019 16:05

Ljudi, dozovite se pameti!? Pa šta ste se raspametili, Šurlan ovo, Šurlan ono!?! Mogu reći da ga lično znam i dobar je čovjek. Pa niko ne spominje da je najveći pAPAK svih pAPAKA u istoriji papkarstva, Dragan Čavić, došao da dovodi nekoga i nešto u red??? Ovo sa njim (Draganom Č.) na čelu, početak je ARMAGEDONA. Bože smiluj se. Mirko Šurlane, sreća tvoja pa nećeš biti tu kada se sve raspadne. Za tebe ću uvijek biti mjesta među dobrim ljudima. Hvala ti!

Vučko

28.03.2019 20:11

ДУГОКОНТОВ

26.03.2019 14:49

Чавићу нећеш ни ти дуго у фотељи,живи били па видјели.Испашће само велики блам што си уопште улазио у власт.

Dokle god bude bio poslušan,može biti tu....u suprotnom,leti u zaborav.

Boro

28.03.2019 14:00

veliko postenje

26.03.2019 14:51

mora da nisu svi iz vladajuce elite

ZUMZINJO

26.03.2019 15:00

A, STA JE SA GRADIŠKOM, KAD ĆETE TAMO DA ZAVIRITE DO GOSPODINA VUJIČIĆ MLADENA, MIŠE ČAGLJEVIĆA, E KAKO SE TAMO DJELE RADNA MJESTA I KOJEFICIJENTI JADNA IM MAJKA NEMAJU VIŠE NI TRIPUT JEDAN IPO KABLA OD PLOČE DO WC, AL PLATE PO 2000 PA I 3000 ILJADEE, ovima po kancelarijama ko malo školovanijim kod bakića i po doboju što su išli na fakultete, ajde Čaviću protresi vrzino kolo, naćićeš svašta!

Plata 1680 KM

Gradiška

28.03.2019 19:30

Mirko

26.03.2019 15:01

Cavic o postenju, a je*em te drzavo. Izdajica najveca sad kroji politiku u Eltkrokrajini, sta debila radi tamo sa privatnim fakultetima. Sve ljude sa privatnim faxom treba izbaciti, ljudi su zavrsili za čas fakultete a nisu se namučili ništa. Pi*am se na privatni fax ! A i čavić je papak nevidjeni, prodana dusa...Sram ga bilo. Otici sa dodikom...

Sonja

26.03.2019 15:07

Ko o postenju, sad Čava kao pošten. Zaista ljudima svasta staje u obraz... Izdas glasace i sad sprovodis red. Moj Čava, nema tebe ni tvog NDP a vise u prici...

BRIGA NJEGA SAD ZA NDP, SEBE JE OSIGURAO. BAR TAKO MISLI, DOK GA ONAJ NE SUTNE! ZAO MI SAMO ONOG POSLANIKA JANDRICA, ON DJELUJE DA JE POSTEN COVJEK, CAK MI SE CINI DA SE COVJEK I STIDI ZBOG CAVICA!

Glamoc

26.03.2019 18:04

sds

26.03.2019 15:18

Elektrokrajina leglo kriminala i namjestaljki i zaposljavanja !

Sve je to kriv Igor Radojčić i Amidzic

Banjalucanin

26.03.2019 17:43

jaaa

26.03.2019 16:07

Pa zar elitni kadrovi SNSD-a??? Pa zar svemogući “u sve se mješa” Topić? Ako je i tako, sigurno ima bolje mjesto u najavi. Taj pada samo na noge...

Ako ode Topić, uzgred budi rečeno, najgori izvršni direktor za ekonomska pitanja otkako postoji to radno mjesto, koji ne zna ni bilanse da čita, ali zna za sebe ko niko, sta će mu biti sa ljubavnicom iz Dubice, kojoj je i auto stavio na raspolaganje! Od ekonomske škole koju je imala, kupio joj i diplomu (on je lično donio) pa postala diplomirani ekonomista a ne zna kud je šuplja! Šta ce vozač Suman koji je vozilom Elektrokrajine snabdijevao njegove privatne apoteke! Neka malo Čavić zagrebe po tim troškovima sluzbenih putovanja pa da vidi sta sve tamo ima. Sekica je zajedno sa Srdicem i Topicem sajcala po Zlatiboru, Kopaoniku, Budvi, u vrijeme odrzavanja kojekakvih simpozijuma, bez obzira kojoj struci bili namijenjeni, famozna trojka je isla po nedelju i vise dana. Mnogo je tamo gliba i blata!

RE

26.03.2019 18:55

Komsija

26.03.2019 16:19

ja bruke i sramote svaki put se slavi novi sef a nakon godine ostavi vise smeca nego sto je nasao, a to su balkanski strucnjaci. Meni se cini da oni sa imenovanjem toliko dobiju da i kad umru budu zasluzni.

Banja luka

26.03.2019 16:58

A sta je sa nepismenim sponzorusama ljubavnicama ma drustvo je dotaklo dno

Banjalucanin

26.03.2019 19:32

Najveci kriminal je u Laktasima tamo radi Mirka Surlana ljubavnica ona otpisuje tamo dugove a on u Banja luci

Nije u redu ni korektno pisati ovakve stvari, pogotovu što ne znaš! Žena koju spominjes u ovako ruznom kontekstu, nije uopšte na poslovima koji se odnose na naplatu energije, ima tamo čovjek kojem je to posao! Bolje nemoj ništa da pišeš!

RE

26.03.2019 19:45

Milan

26.03.2019 21:30

Posalji Čavicu provjeru u Rj Dubica,vidjeces sta je analiticara sa koeficijentom,,boli glava,, sve topic doveo i podigao im plate. A inžinjeri sjede u zapećku. Filji kupili od osnovne do fakulteta,topic ga vodao po Širokom,sve diplome stigle u firmu. I takvi vedre i oblace. Auta samo pleto po gradu i selima,eksperti dubicki voze. Zadnjoj turi primljenih topic dao ugovore na neodredjeno,par mjeseci rade. Zaposlio taj topic ,,siromasnu,, djecu koja imaju firme svoje. Trener Borca zaposlen,a nije dosao ni dana da radi. Doveli jos dva radnika iz PD,eto dubica ne treba da svoje zaposli. Mislim da je u Dubici u RJ leglo nerada.

Bogami da. Od Pupija poluretardiranog tokara sa VSS diplomom, Siniše Mušeme-policajca koji se ni u Švedskoj nije uspio snaći.... Blago Dubici sa ovakvim kadrom...

KD

26.03.2019 21:59

A nekad je RJ Dubica bila za uzor ostalima po svemu, dok ne stiže stručnjak Topić!

RE Milan

26.03.2019 22:04

topić je inače u dubičkom SNSDu zadužen za prosvjetu - svi znaju kako mu kolegica iz prosvjete radi, zapošljava, teroriše profesore

kifla

28.03.2019 09:50

Snsd Gradiška

26.03.2019 21:37

A dao BOG da djavo odnese načelnika Adzića u elektrokrajinu..da ga više ne gledaju nezadovoljni članovi snsd-nikad više za njega glasati-nikad-nije normalan čovjek..

Stop !!!

26.03.2019 22:16

Alo,sta vas je za jadnim Topicem,dosao u Dubicu sa dvije najlon kesice i zenom. Malo pomalo,covjek radi,bori se,pomak na vidiku. U Bl dobi podrsku,napredova...zaposli dosta svojih potrcka,umoran od rada. Neka,zna covjek sa tudjim parama. Struju velikanima u Dubici ne da da placaju,placa sirotinja. I tako,malo se obogati sa trudom i radom,a vi skocili da je lopov.

SEKTA

28.03.2019 06:44

Za izvrsnog direktora predlaze OO SNSD a Prijedor a za pravna pitanja OO SNSD a Gradiska.Koje su to sekte.Ovo nema ni u Tunguziji.

re

28.03.2019 12:11

Koja te nagovori moj pobro da uzmeš tu odgovornost na sebe i pljuneš na svoje glasače, tu je u toj SNSD lopovskoj Elektrokrajini haos živi godinama kao i svugdje po RS, gdje samo može neko gramziv da sjedne na takvo mjesto davno osuđeno na zatvor RS.

Ko je jos otisao u zatvor?

Giba

28.03.2019 13:34

Bog te.

28.03.2019 17:45

Kako vazna tema, a diskusije se svela na svalerke. U nasoj politici nema nijedan frajer, valjda je lova po srijedi. Kakva moras biti zena, da te neko protezira zato sto si mu ljubavnica, a ti se ne stidis, nego malteretiras normalan svijet.

sale

30.03.2019 19:01

Ma sve je to super,al ima li ko odgovarati za prije

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.