ABA plej-of: Pulen i Kobs "razbili" Budućnost!

Cedevita poslala aktuelnog šampiona ABA lige na rub eliminacije.  Tehničke, nesportske, drama – Cedevita vodi 1:0 u seriji! Košarkaši Cedevite savladali su Budućnost rezultatom 90:83 u prvoj utakmici polufinalne plej of serije ABA lige.  Pulen i Kobs pogađali sve, Budućnost ništa! Cedevita sa vođstvom u Podgoricu.  U Zagrebu sačuvana prednost domaćeg terena.

Košarka 25.03.2019 | 21:35
ABA plej-of: Pulen i Kobs "razbili" Budućnost!
Cedevita je u regularnom delu završila na drugoj poziciji regionalne ABA lige, imaju bolji međusobni skor od Budućnosti i ovaj prvi meč je bio neizvestan do poslednjeg momenta i veoma uzbudljiv za gledanje.

Cedevita je poenima otvorila utakmicu u Draženovom domu, ali je Budućnost momentalno odgovorila svojom serijom. Ipak su izabranici Slavena Rimca dobili prvi desetominutni period.

Bio je veliki broj ličnih grešaka na ovoj utakmici pa smo samim tim imali i veliki broj slobodnih bacanja, Cedevita je u prvom poluvremena šutirala 81% sa penala, a Budućnost 60%.

Drugo poluvreme je počelo poenima Andrije Stipanovića, koji je meč završio sa 12 poena i 8 skokova i nosio Cedevitu do veoma dobrog kvaratala koji su dobili sa 7 razlike i ušli u poslednjih deset minuta košarke sa lepom prednošću.

Džastin Kobs (23 poena, 5 asistencija) i Džejkob Pulen(20 poena, 2 asistencije) vodili su glavnu reč u Cedevitinim redovima, a u drugom poluvremenu smo videli dve tehničke greške klupi Cedevite, jednu za Budućnost i dve nesportske greške.

Erl Klark je sa 23 poena bio najefikasniji igrač Budućnosti, ali i najkonstantniji, dok se Edvin Džekson primera radi prilično mučio sa svojim šutem, dok su Nemanja Gordić i Noris Kol bili prilično zapaženi.

Hrabra igra Cedevite, posebno u napadu donela je zagrebačkoj ekipi prednost od 1:0 u seriji, sledeća utakmica će se igrati u Podgorici i očekuje nas prava drama i jedna veoma interesantna plej of serija.

Ekipa Cedevite napravila je u ponedeljak prvi od potrebna dva koraka na putu do finala plej-ofa ABA lige.

Igrajući kao domaćin u dvorani Cibone, učenici Slavena Rimca vodili su gotovo čitavim tokom drugog poluvremena i zasluženo savladali Budućnost - 90:83 (21:18, 16:20, 28:21, 25:24)!

Posle izjednačene igre i smenjivanja u vođstvu tokom prvih 25 minuta, domaćin je počeo da preuzima kontrolu na krilima kvalitetne igre svojih bekova, koji su konstantno pravili višak i asistirali saigračima. Na drugoj strani su Podgoričani igrali mnogo puta viđenu "igru bez igre", sa previše soliranja i oslanjanja na šut.

Oni su, ipak, bili ravnopravan takmac sve do četiri minuta pre kraja, kada su u jednoj kontri promašili tri "zicera", propustili šansu da smanje na 76:75, pa odmah zatim primili četiri poena posle nesportske lične Nemanje Gordića.

Time su "sokići" odmakli na sedam poena razlike (80:73) i praktično rešili meč.

"Alfa i omega" Cedevite bili su Džastin Kobs (23p, 5as) i Džejkob Pulen (20p, trojke 3/5), dok je njihov zemljak Eldžin Kuk zabeležio 14 poena i šest skokova.

Jedini sa dvocifrenim učinkom od hrvatskih košarkaša bio je iskusni centar Andrija Stipanović, koji je obavio ogroman posao u napadu i odbrani. Sa 12 poena, osam skokova, četiri asistencije i jednom blokadom ostvario je drugi indeks korisnosti u svom timu - 21.

Najbolji u redovima Budućnosti, koja će u nedelju u "Morači" igrati za opstanak u seriji, bio je krilni centarErl Klark sa 23 poena, četiri skoka i tri asistencije, ali uz samo dve pogođene trojke iz osam šuteva.

Noris Kol (13p, 5sk, 7as) na prvi pogled je pružio solidnu partiju, ali kada se uzmu u obzir promašene trojke (0/4) i slobodna bacanja (1/4), kao i očajna odbrana, utisak o igri nekadašnjeg NBA šampiona sa Majami Hitom postaje znatno lošiji.

Prošlosezonski junak "plavih" Nemanja Gordić završio je meč sa 11 poena i šest asistencija, Edvin Džekson i Džejms Bel ubacili su po devet (Bel sve u prvoj četvrtini), a MVP lige Goga Bitadze osam poena, uz četiri skoka, dve blokade i pet ličnih grešaka.

Ovo je, inače, njihov treći susret u plej-ofu ABA lige, a prethodna dva takođe su bila u okviru polufinala.

Cedevita je 2015. dobila "majstoricu" u Podgorici, tako da je sa ukupno 3:2 izborila finale i plasman u Evroligu, dok se Budućnost prošle sezone revanširala, takođe u "majstorici" na svom parketu - 2:1.

Ovog puta prednost domaćeg terena su obezbedili Zagrepčani i to zahvaljujući boljem učinku u međusobnim susretima (63:58, 78:80), pošto su i jedni i drugi završili takmičenje sa skorom 16-6.

Budućnost "juri" drugo finale zaredom, dok Cedevita želi da se plasira u finale četvrti put u istoriji. Do sada je u borbama za titulu uvek izvlačila "deblji kraj" - 2014. u utakmici protiv Cibone u Beogradu, a 2015. i 2017. u serijama protiv Crvene zvezde.

Današnji meč im je ukupno 29. u okviru regionalnog takmičenja. Cedevita sada vodi 16:13 u pobedama, od toga je u Zagrebu 12:2.

Revanš u "Morači" zakazan je za 31. mart u 19 časova.

Ozbiljno je pritislo sve u Podgorici. Cedevita je u prvom meču polufinala Jadranske lige sačuvala prednost domaćeg terena, pa na gostovanje kod Budućnosti ide sa svešću da će ako ništa drugo, a onda sigurno imati barem majstoricu u Zagrebu. Džejkob Pulen i Džastin Kobs uzeli su odgovornost u svoje ruke i vodili hrvatski tim do pobede od 90:83 mada bi Slaven Rimac komotno mogao da pošalje pismo zahvalnosti i na adresu aktuelnog vladara Jadrana pošto je prosto neverovatno koliko je puta Budućnost sama sebi pucala u noge.

Jer večeras smo gledali prilično izjednačen meč u kome ekipe nisu uspevale da dođu do osetnije prednosti, mada su krajem treće deonice Eldžin Kuk i u tim trenucima nezaustavljivi Pulen serijom 7:0 odveli domaćina na 63:58. Kuk je ipak onda šutnuo onu čuvenu kofu s mlekom napravivši nesportsku grešku nad Gogom Bitadzeom i Budućnost je ostala u igri.

Četiri minuta pre kraja utakmice i dalje je imala aktivan rezultat, ali onda prosto neverovatan prizor. Kontra Podgoričana i dva ili tri zicera koje nisu uspeli da pretvore u koš pri rezultatu 73:76! Bitadze iPopović su bili neprecizni, sevnula je kontra na drugoj strani, Gordić nesportskom zaustavlja Džastina Kobsa. On je oba puta precizan sa penala, lopta sa strane za Cedevitu, pogađa i Kuk i Cedevita ide na 80:73. Umesto da je poen razlike, sedam zaostatka.

Čak i posle toga imala je Budućnost priliku da se vrati u život, ali posle još jedne nesportske, sadaAndrije Stipanovića, Noris Džin Kol je promašio oba bacanja. Kobs i Kuk sa nekoliko poena rešavaju pitanje pobednika.

Kobs je u finišu pretekao Pulena na listi najefikasnijih igrača i sa 23 poena (samo 4/10 za dva, ali zato 12/13 sa penala) bio najistaknutiji na terenu. Pulen je pred kraj posustao i završio meč sa 20 poena. Na drugoj strani odskočio je Erl Klark sa 23 poena, Noris Kol je dobacio do 13. Moraće to bolje u Morači ako Budućnost planira da i sledeće sezone igra Evroligu.

Jadranska liga, polufinale:

Crvena zvezda – Partizan 106:101
/Beron 23, Davidovac 18, Čović 16, 9as – Marinković 20, Lendejl 17, Renfro 14, 8as/

Cedevita – Budućnost 90:83
/Kobs 23, Pulen 20 – Klark 23, Kol 13/

Druge utakmice:

Subota, 30. mart, 19.00: Partizan – Crvena zvezda
Nedelja, 31. mart, 19.00: Budućnost VOLI – Cedevita

Eventualne treće utakmice:

Subota, 6. april, 20.00: Crvena zvezda – Partizan
Nedelja, 7. april, 19.00: Cedevita - Budućnost

Izvor: mondo.rs/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar