Prlić će kaznu izdržavati u VB

Nekadašnji premijer Herceg-Bosne Jadranko Prlić, koji je u Hagu osuđen na 25 godina zatvora, uskoro bi trebalo da bude prebačen u britanski zatvor, navodi portal "Кliks".

Svijet 23.03.2019 | 12:53
Prlić će kaznu izdržavati u VB
Prema ovom portalu, Prlić bi trebalo da služi kaznu u zatvoru na jednom od britanskih ostrva, a u opciji su Vajt ili Men.

Oba zatvora su B i C kategorije u kojima kazne služe lica osuđena za teška krivična djela, a među njima su seksualni prestupnici, silovatelji i pedofili.

"Кliks" piše, pozivajući se na izvor blizak Tribunalu u Hagu, da Prlić u ovom slučaju nema pravo na žalbu, već će ga steći kad počne izdržavati kaznu u zatvorskoj ustanovi.

Isti izvor navodi da je u proteklom periodu poslato više zahtjeva u više zemalja, ali da su potvrdno odgovorili samo iz Velike Britanije.

Haški osuđenici se, prema pravilniku, jedino ne mogu slati u Tursku i Rusiju, rekao je taj izvor.

U kojoj mjeri su zatvori u Velikoj Britaniji na lošem glasu govori i slučaj bivšeg generala Vojske Republike Srpske Radislava Кrstića koga su u zatvoru Vejkfild u maju 2010. zatvorski čuvari pronašli na podu zatvorske ćelije u lokvi krvi.

Njaga su napala trojica zatvorenika, nakon čega je smješten u bolnicu, ali je nakon toga uspješno hospitalizovan.

Prlić i još petorica nekadašnjih zvaničnika Herceg-Bosne i pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane osuđeni su pred Tribunalom u Hagu 20. novembra 2017. godine na ukupno 111 godina zatvora.

Jadranko Prlić dobio je 25 godina zatvora, Bruno Stojić 20, kao i Slobodan Praljak, te Milivoj Petković, dok je Valentin Ćorić osuđen na 16, a Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Praljak je u haškoj sudnici tokom čitanja presude uzviknuo "general Praljak nije ratni zločinac i s prezirom odbacujem vašu presudu", te je potom popio otrov iz bočice koju je do tada skrivao.

Ubrzo nakon  toga je preminuo.

Istraga koja je trajala donedavno nije pokazala na koji način i u kojem trenutku je on dobio kalij-cijanid koji je popio. Holandsko tužilaštvo je objavilo kako nije utvrđeno da je počinjeno krivično djelo. 

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Re

23.03.2019 12:40

Bas mi je zao

ODGOVORITE
Name

Mir

23.03.2019 13:30

Došlo vrijeme da se ide u pravi zatvor!!!!

ODGOVORITE