Srpska će ostati trajna kategorija

Presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću neće uticati na status Srpske, koja će ostati trajna kategorija, rekao je Srni predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović.  

Republika Srpska 21.03.2019 | 13:07
Srpska će ostati trajna kategorija
Kuzmanović smatra da će biti pokušaja destabilizovanja Srpske, ali je uvjeren da će se ona oduprijeti svim tim pokušajima.

On ističe da je ova presuda pokazala da je međunarodno javno pravo – propalo.

– Mislio sam da Haški tribunal predstavlja sumrak međunarodnog prava, međutim nakon ovoga pokazuje se da je to mrak i tama – naglasio je Kuzmanović.

Prema njegovim riječima, oni koji to diktiraju su velesile koje svoje ciljeve ostvaruju preko malih naroda i malih zemalja.

– Srbi su slobodoljubiv narod, koji samo traži da opstane i nikoga ne ugrožava. I sam Radovan Karadžić nije ugrožavao nikoga, već je vodio srpski narod da ostvari ono elementarno – da ostane svoj na svome – istakao je Kuzmanović.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao je juče prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću drugostepenu presudu kojom ga je osudio na kaznu doživotnog zatvora.

(Srna)