"Karadžića stigla zaslužna kazna"

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas u Sarajevu da je prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Кaradžića "stigla zaslužena kazna" i da sve žrtve njegovih zločina mogu biti zadovoljne.

Bosna i Hercegovina 20.03.2019 | 18:01
"Karadžića stigla zaslužna kazna"
Džaferović je na konferenciji za novinare rekao da haške presude Кaradžiću i drugim predstavnicima ratnog političkog i vojnog rukovodstva Republike Srpske ne doživljava kao presudu srpskom narodu, već "političkom projektu koji je kreirao režim Slobodana Miloševića u Beogradu", a koji su u BiH provodili Кaradžić i komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić.

Džaferović je ocijenio da je "svima u BiH potrebno suočavanje sa činjenicama koje je utvrdio sud u Hagu".

"Povjerenje se ne može graditi na negiranju, opravdavanju i slavljenju zločina i zločinaca, već odricanju te politike", zaključio je Džaferović.

On je izrazio žaljenje što presudom Кaradžiću, uz Srebrenicu, nije obuhvaćeno još sedam opština u BiH.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu drugostepenom presudom osudio je Кaradžića na kaznu doživotnog zatvora.

Drugostepena presuda izrečena je nakon što su razmotrene žalbe odbrane i tužilaštva na prvostepenu, kojom ga je 2016. godine Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora. 

(Srna)