Gradski prevoz budućnosti

Naplata korišćenja gradskog prevoza nije problem samo Beograda već i metropola širom planete. Međutim u Kini, tačnije u gradu Šendženu, gradski čelnici pokušavaju da uz primenu pametnih tehnologija reše ovu poteškoću.

Informacione tehnologije 19.03.2019 | 12:58
Gradski prevoz budućnosti
Sve je više gradova širom planete koji ulažu ogromna sredstva kako bi u skorijoj budućnosti mogli da stave atribut pametan ispred svog naziva. Cilj je, naravno, da svaka usluga koju jedan grad ima uz pomoć tehnoloških inovacija bude olakšana celom stanovništvu.

Jedan takav primer stiže iz Kine, gde digitalna transformacija menja način na koji se koristi gradski prevoz.

Šendžen, tehnološki centar najmnogoljudnije zemlje na planeti, uvodi novi sistem plaćanja karata za metro i autobuse – umesto očitavanja karata ili slanja poruka putem mobilnih telefona, korisnicima će se skenirati lice i kada informacija o putniku stigne u centar sa podacima, sa njegovog računa se jednostavno skine iznos jedne karte.

Ovaj revolucionarni način naplate usluge gradskog prevoza sprovodi se u saradnji sa kompanijom "Huavej", koja je obezbedila algoritam za prepoznavanje lica na skenerima, a prenos informacija sprovodi se preko 5G mreže.

U toku je eksperimentalna primena ovog vida plaćanja na jednoj od glavnih stanica metroa u gradu, ali se još ne znaju rezultati.

Ono što ide u prilog ovoj inovaciji jeste da je Kina omogućila još 2017. godine plaćanje računa skeniranjem lica.

Lanac restorana brze hrane KFC širom Kine u svojim objektima poseduje skenere lica pomoću kojih posetioci mogu da plate obrok.

Takođe, ako se pokaže uspešnim, implementacija ovakvog sistema ne bi trebalo da traje dugo budući da su svi veliki gradovi u Kini potpuno pokriveni kamerama na stanicama gradskog prevoza.

Iako primena ovakvog načina plaćanja svakako ubrzava i olakšava javni prevoz u gradu, postavlja se pitanje privatnosti putnika, odnosno građana jer kada je nečije lice skenirano, praćenje njegovog kretanja po gradu ne predstavlja nikakav problem budući da je Šendžen kompletno pokriven tzv. CCTV kamerama.

Tako da je glavno pitanje da li ćemo jednog dana ugroziti svoju privatnost zarad udobnijeg gradskog prevoza.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar