Šta su dogovorili SNSD, SDA i HDZ

Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA, usaglasili su izjavu o principima vezanim za formiranje vlasti na državnom nivou, ali na večerašnjem sastanku u zgradi Predsjedništva BiH nisu načinili drugi korak i razgovarali o podjeli resora u Savjetu ministara BiH.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


To je u izjavi za novinare nakon sastanka potvrdio Čović kazavši da je Izetbegović, kada se bude razgovaralo o podjeli resora, tražio da bude prisutna delegacija SDA.

"Čekat ćemo novi termin za razgovore o podjeli resora. Izjavu smo usaglasili i sada treba napraviti novi korak. U izjavi piše da trebamo raditi u skladu sa ustavom i zakonima, ništa posebno. Nju čak nismo ni potpisali", objasnio je Čović.

Upitan da li je u navedenoj izjavi NATO put BiH, Dodik je odgovorio negativno kazavši da to on neće prihvatiti, jer postoji rezolucija NSRS. NATO je, kaže, samo želja SDA.

"Savjet ministara je stvar ustava i zakona i nakon izbora su jasne procedure. Mislim da smo usaglasili da tri ministarstva pripadaju Bošnjacima, tri Srbima, tri Hrvatima. Do sada je predsjedavajući bio Bošnjak i opet su imali tri ministarstva isti princip treba da važi i sada", kazao je Dodik.

"Ako neko misli da ponovo otvara neka druga pitanja onda neće biti ni Savjeta ministara. Nećemo dozvoliti ni imenovanje predsjedavajućeg bez dogovora o Savjetu ministara. Ja sam mislio da to trebao završiti prije dolaska evropskog komesara Johanesa Hana, ali evo vjerovatno od toga neće biti ništa, jer to procedure ne dozvoljavaju", kazao je Dodik.

Izetbegović je rekao da su danas usaglasali principe djelovanja u sljedeće četiri godine.

"Mislim da smo napravili dobar korak, preostaje dogovor u vezi resora i biće nastavljen na nivou delegacija već iduće sedmice. U izjavi pišu bitne stvari za ovu zemlju - ekonomija, integracijski procesi svi, a nemojte nas tjerati da se dalje sudaramo, dopustite nam da tu stvar riješimo. Aktivacija MAP-a nije članstvo u NATO-u, pustite nas da nađemo tu rješenje, dajte nam još vremena", rekao je on.

Upitan je da li će biti Savjet ministara BiH formiran do kraja marta.

"Ako Dodik kaže da ne može onda je vjerovatno u pravu, što se tiče nas iz SDA može odmah sutra. Svi su dobrodošli i pozvani, mislim na bh. stranke, SDA će prepustiti poneku fotelju. Danas smo napravili korak, nije bilo lako ga napraviti, trebalo je sedam dana. Sve će ići kako to kod nas ide, presporo i do sada su bile krize, nadam se da ćemo uspjeti to u rokovima riješiti kao prošle godine kada je bilo 31. marta", kazao je, kako prenosi Klix, Izetbegović.BN TV

KOMENTARI16
POŠALJITE PORUKU

RONAC

18.03.2019 20:43

Ista priča u malo drugačijem pakovanju. Usaglasili se a ništa nisu dogovorili.

Nasuka Bakir, naseg Rudonju, morao prihvatiti 10. Principa za formiranje vlasti u BiH i to: PRVI princip je postivanje i provodjenje Opceg okvirnog sporazum za mir i njegovih 11 aneksa ukljucujuci i EU konvenciju o ljudskim pravima i slobodama.Drugi princip je postivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH kao i njenog medjunarodnog subjektiviteta,sto je najbolji garant odrzivosti mira i stabilnosti uz postivanje Dejtonske ustavne strukture.Treci princip odnosi se na nastavak integracionih procesa u skladu sa Ustavom i zakonima, uskladjujući stavove svih nivoa vlasti u BiH. Treci princip se odnosi na postivanje Ustava i donesenih zakona na nivou BiH, gdje se podrazumijeva i usvojeni zakoni za MAP i postepeno priblizavanje Nato-u koje je Dodik i SNSD usvojili u Parlamentu BiH, a Nebojsa Radmanovic /SNSD/trazio hitan prijem BiH u NATO. Imaju i potpisani dokumenti za NATO od Radmanovica.

Sudija

18.03.2019 23:14

Da ovo je tipičan Rudonjin pristup....gurnut će da to potpiše neko drugi,na nivou stranaka, tako da se nemile lično suditi nizašto jer umjesto njega to uvijek urade drugi ,a on nigdje nije ostavio svoj trag....čovjek je samo za skupljanje u gotovom.....

re

19.03.2019 08:04

Boki

18.03.2019 21:28

Tri lopova su dogovorila dalju pljačku, zaduživanje i raseljavanje naroda.

Valter

18.03.2019 21:33

Braca po materi. Koalicija za propast.Koalicija za mito i korupciju.Koalicija za odlazak mladih i starih iz BiH,za sva vremena.Nek je njima lijepo,narod se svakako ne pita,sem na pokradenim izborima.Tesko onom ko se od njih bilo cemu nada.Dodik,Bakir, i Dragan vode u bezdan....

Narod

18.03.2019 21:34

Pa mozete vi dogovarati koliko hocete,a koliko vidimo nikako to da uradite. Narod ce vama urediti drzavu! Jer vi ste lopovi,sverceri,kriminalci koji rade sve za svoj dzep a ne za narod!

realno stanje

18.03.2019 21:35

Kao da je bitno sta ovi dzabalebarosi dogovore?

Jovan

18.03.2019 22:17

Mapetovci!!

Molibog

18.03.2019 22:47

Jedna slična koalicija nas je devedesetih uvukla u rat i stradanja neviđena na ovim prostorima.

Milan

18.03.2019 23:06

Ma šta me briga....

Jami

18.03.2019 23:32

Ma sta ce dogovarati? Dogovorili podjelu fotelja i cao , sad krece cerupanje naroda dok se svi ne iselimo vidite kako azurno sad objavljuju podatke o broju nezaposlenih tj iseljenih

Sosa

19.03.2019 01:00

Lezi hljebu da te jedem.Ovo su tri Dripca Dodik jakci,Covic drakci i Izadbegovic Droni.

DOGOVOR

19.03.2019 05:05

Bakir u vrecama,Dodik u polugama a Covic u kalemovima.

borac

19.03.2019 06:31

neznam stace vam te institucije osim da primaju platu.

brcak

19.03.2019 06:52

Bakir je ovaj put veliki gubitnik.Ove godine ima samo svoja dva covjeka u presednistvu (bosnjackog i hrvatskog)) i cetir u savjetu ministara (4 bosnjaka) ,Prosli mandat je imao dva u presednistvu (bosnjackog i srpskog) i sedam u savjetu ministara (4 bosnjaka i 3 srbina)

Sdsdsdsdsd

19.03.2019 07:47

Jedna zemlja, a tri gospodara...

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.