Priča - Partizan: Nema svjetla u tunelu...!

Osvrt na teško stanje u FK Partizan. Odgovorni su mnogi. . . svi!

Fudbal 20.03.2019 | 00:00
Priča - Partizan: Nema svjetla u tunelu...!
Porazi u nizu, veliki zaostatak na tabeli, borba za evro-licencu, dugovi, ostavke, ali i "rat" struja oko Partizana… Ove reči ukratko opisuju trenutno stanje u FK Partizan. 

Iako je na sastanku Upravnog odbora održanom početkom prošle sedmice donet zaključak da su za rezultate odgovorni igrači i da u klubu iz Humske ulice ne vlada haos, jasno je da se Partizan suočava sa jednom od najvećih kriza poslednjih godina, koja se proširila na sve strukture srpskog fudbalskog velikana. 

A, za takvo stanje, opet je jasno, ne mogu odgovornost da snose isključivo igrači. Na njihova pleća ide nedostižni zaostatak za Crvenom zvezdom i Radničkim, odnosno činjenica da se Partizan posle 27 odigranih kola u Superligi bori tek za treće mesto, bez dobrih izgleda za napretkom. U pitanju je očigledan nedostatak kvaliteta selekcije napravljene posle osvojene "duple krune" u sezoni 2016/17. 

"Stanje je katastrofalno. Ja vidim teren, a na njemu nema ni želje, ni ambicije... Vidim nezadovoljstvo", primetio je legendarni fudbaler Partizana Džedav Prekazi u razgovoru za "Kurir".

Ali… 

I svlačionica je dobar deo sezone više razmišljala o neizmirenim obavezama koje klub ima prema o njoj. Poslednjih meseci u nekoliko navrata igrači su imali sastanke sa čelnicima kako bi se rešio taj problem, koji je u pojedinim momentima mogao da dovede čak i do štrajka.

Predsednik Partizana Milorad Vučelić je odmah posle sednice UO, na kojoj su konstatovane ostavke trenera Zorana Bate Mirkovića i sportskog direktora Ivice Ilieva rekao da "nisu tačne tvrdnje da se igračima duguje" i saopštio da su im "isplaćene sve plate, zaključno sa januarom".

Vatra je privremeno ugušena, ali je pitanje dana kada će opet da bukne ako pojedinci ne pristanu na reprogram duga. Problem nije definitivno saniran, već je primiren.

Najviše novca duguje se Zoranu Tošiću, Vladimir Stojkoviću, Saši Iliću, Bojanu Ostojiću… 

Za razliku od fudbalera Partizana, progovorio je jedan koji je nosio crno-beli dres i koji je upoznat sa situacijom. Valeri Božinov, veliko ime bugarskog fudbala, nedavno je izjavio kako je vreme za "nove ljude u Humskoj".

"Znam da fudbaleri nisu plaćeni i da plate nisu redovne. I tu ne mislim samo na igrače, već i na ljude koji rade u klubu, one koji održavaju terene, kuvarice, spremačice... A, svi oni imaju porodice. Tu je srž problema. Kad igrača jednom slažu za novac, pa drugi put, pa treći put... Kako od njega da tražiš da da sve od sebe na terenu i da bude profesionalac? Kad sam igrao u Partizanu sve je bilo u redu. Plata je bila na vreme, a mi smo redovno igrali Evropu, bili prvaci države...", izjavio je Božinov pre nekoliko dana za "Kurir".

U trenucima kada je klub bez sportskog direktora i trenera (Žarko Lazetić je vršilac dužnosti), čelnici Partizana kao primarni cilj istakli su borbu za evro-licencu, a ishod te bitke bi trebalo da bude poznat poslednjeg dana marta. "Parni valjak" će do tada morati da obezbedi prema nezvaničnim informacijama oko 2.500.000 evra.

U pomoć je pozvan vrh države, koji je navodno spreman da pruži podršku crno-belima u vidu novčane potpore, a tu je i novac od nedavno potpisanih sponzorskih ugovora sa Dunav osiguranjem i Telekomom (1.500.000 evra za tri godine). 

Duguje se i Ognjenu Ožegoviću, Spartaku za transfere Đorđa Ivanovića i Nemanje Nikolića… 

U međuvremenu je i Upravni odbor FK Partizan počeo da se rasipa. Brod koji tone prvo je napustio Goran Skorobać, a za njim su ubrzo krenuli Nebojša Petrović i Dejan Bukvić. 

Pored svih ovih problema, Partizan MORA ozbiljno da razmišlja i o najbitnijim pozicijama u sportskom sektoru - direktoru i treneru. Žarko Lazetić "pao" je u subotu na drugom od dva ispita i teško da će posle poraza od Spartaka u Humskoj dobiti poverenje. Saša Ilić vodio je pregovore sa klubom oko toga da iz kopački uskoči u fotelju sportskog direktora, ali su se oni neuspešno završili.

Zašto?

Verovatno i odgovor na to pitanje daje još jasniju sliku o trenutnom stanju u Partizanu.

"Navijači" su podeljeni, tuku se među sobom, tribine sve praznije, sve u svemu - teški dani za crno-bele. 

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar