PL: Novi poraz Čelsija, Evertonu bodovi na "Gudisonu"!

Fudbaleri Evertona ostvarili su pobedu u utakmici 31. kola Premijer lige. Oni su kao domaćini na "Gusidonu" savladali Čelsi sa 2:0.  Ovako neće zadržati Azara. . .  Ko zna koji put ove sezone Čelsi je odigrao loše drugo poluvreme, da bi ga onda rival kaznio za promašaje u prvih 45. Sve neizvesniji nastup u Ligi šampiona naredne sezone.  Sreća pa su Vulvsi daleko iza: Ričarlison i Sigurdson polomili Čelsi, Azar mislima već u Madridu! Everton koristio ono što Plavci iz Londona nisu i slavili na svom Gudisonu.

Fudbal 18.03.2019 | 11:15
PL: Novi poraz Čelsija, Evertonu bodovi na "Gudisonu"!
Bio je to 11. trijumf "karamela" i sedmi poraz izabranika Mauricija Sarija, koji su ostali na šestom mestu sa 57 bodova.

Nema sumnje da će to biti novi udarac za "plavce" koji se bore za četvrto mesto koje vodi u Ligu šampiona. Posle pobeda nad Totenhemom i Fulamom, te remija sa Vulvsima, očekivali su uspeh i na ovom gostovanju, ali Everton je bio snalažljiviiji u fazi napada. 

Ko zna kako bi bilo da su Azar u sedmom i Iguain minut kasnije uspeli da zatresu mrežu domaćina. Belgijanac je pogodio stativu, a Argentinac šutirao pored gola, da bi u finišu prvog dela i Pedro bio u prilici. 

U nastavku, Everton je pripretio u 47. minutu preko Andrea Gomeša, ali je Arisabalaga sjajno "izvadio" loptu koja je išla u levi gornji ugao. 

Konačno, u 49. minutu posle kornera sa desne strane, Rišarlison je sjajno reagovao i loptu glavom poslao pod prečku gola Čelsija. 

U 72. minutu, penal za domaći tim. Markos Alonso je neoprezno oborio Rišarlisona, udarac Gilfija Sigurdsona Kepa Arisabalaga je odbranio, ali lopta se odbila srećno do Islanđanina koji je pogodio iz drugog pokušaja za konačnih 2:0.

Šta Čelsi u ovom trenutku može da ponudi Edenu Azaru, a drugi ne mogu?

"Plavcima" je FIFA zabranila transfere u naredna dva prelazna roka, ove godine su doživeli nekoliko sramotnih poraza, deluje da je "zategnut" odnos između Sarija i igrača, a nakon izgubljene utakmice na "Gudisonu" sve su dalje i od plasmana u Ligu šampiona...

Odnosno, u mečevima protiv Vulverhemptona i Evertona propustili su šansu da uzvrate Junajtedu i Arsenalu, pa je u ovom trenutku možda "lakša" opcija osvajanje Lige Evrope!

EVERTON - ČELSI 2:0 (0:0)

Ko zna koji put ove sezone je Čelsi potpuno stao u drugom poluvremenu, nakon što nije realizovao svoje šanse u prvih 45, a ovoga puta su ih kaznili Rišarlison i Sigurdson.

Samo u prvih petnaestak minuta Čelsi je mogao da postigne bar tri gola, ali će se iz Liverpula vratiti i bez pogotka i bez bodova, dok je Everton s osmehom "prigrabio" prvu pobedu nad jednim od šest najboljih timova Premijer lige, prvu još od januara 2017. godine.

Prvo je lukavi Rišarlison pratio loptu posle odbrane Kepe nakon kornera u 48. minutu i sproveo je u mrežu, dok je "odbitak" pokupio i Sigurdson u 71.

Ovoga puta u pitanju je bio jedanaesterac, koji je napravio nespretni Markos Alonso nad Rišarlisonom, da bi Gilfi Sigurdson preuzeo odgovornost i promašio treći penal ove sezone, ali i ovoga puta je najskuplji golman svih vremena slabo odbio loptu.

Sigurdson je pospremio loptu u mrežu, a Čelsi nije do kraja uspeo da uzdrma Pikforda, koji je tokom meča "izluđivao" Pedra, Iguaina i Azara.

Poslednjepomenuti, posle još jednog poraza, verovatno je korak bliže odluci da napusti Čelsi i preseli se u Real Madrid, posebno što je ekipu ponovo preuzeo Zinedin Zidan, idol Belgijanca prema kome nikada nije skrivao simpatije.

Liga šampiona i dalje je nadohvat ruke, ali kako ono što prikazuju u Premijer ligi sve više nema smisla čini se da je fudbalerima Čelsija bolje da se posvete Ligi Evrope kao poslednjoj nadi da se sezona završi s peharom u vitrinama. Ujedno i direktnim plasmanom u elitu. Čelsi se raspao na Gudison Parku, gde je Everton koristio sve ono što igrači u rezervnim, žutim dresovima nisu i slavili s 2:0 (0:0) za mesto u zlatnoj sredini, iako po količini uloženog novca mora da bude znatno više.

Razočarao je Čelsi sve, a ostaće razočarani i svi poklonici "Sarri-ball" koncepta. Titula je i ove sezone nedostižna, čini se da će biti i narednih godina, mada je pitanje na šta će klub ličiti onog trenutka kada ode njegov najbolji igrač. Mada je sve evidentnije da će odlaskom Edena Azara izgubiti jedinog preostalog igrača svetske klase, možda je i najbolje za Čelsi da se reši Belgijanca koji je mislima očigledno već u Madridu. Azar je ozbiljno pao s formom, a u situaciji kada ekipi sve zavisi od njega - niko ne profitira. Samo jedan gol u više od mesec i po dana takmičarskog fudbala i tek jedna asistencija u istom vremenskom periodu dovele su Čelsi u situaciju da leži na šestom mestu na tabeli, ranjen i izudaran. Sreća za Plavce što su Vulvsi 13 bodova iza i ne moraju da razmišljaju o tome da će ostati bez evropskog plasmana naredne sezone. Pa, makar to bilo opet u Ligu Evrope. 

Nije samo Azar kriv, jasno je. Ima Čelsi dovoljno solidnih fudbalera da bi sebi dozvoljavao ovakve neuspehe, pogotovo jer Everton od januara 2017. ima pomalo zastrašujućih 18 poraza iz 25 utakmica i -44 gol razliku protiv timova iz TOP 6 na tabeli Premijer lige. Ali, Čelsijev problem je upravo to što ima mnogo dobrih, ali ne i igrača koji bi klasom mogli da pariraju Azaru. Zato i jesu u ovoj situaciji...

Everton je, kako i naglasismo, koristio sve ono što Čelsi nije. Prvi gol ide donekle na dušu 80.000.000 evra plaćenog Kepe, pošto je loše izbio loptu posle udarca Dominika Kalvert Levina glavom, što je Ričarlison poslao u mrežu, mada je i Čelsijeva odbrana loše reagovala. Upravo je Brazilac bio taj koga je Markos Alonso sapleo u svom kaznenom prostoru i poklonio kazneni udarac domaćinu. Nesigurni Gilfi Sigurdson preuzeo je odgovornost, njegovu nameru prvobitno je pročitao Kepa, ali je islandski fudbaler vratio loptu na mestu i duplirao vođstvo Evertona. 

Ko zna, opet, kakvu bismo utakmicu gledali da su gosti iz Zapadnog Londona materijalizovali inicijativu iz uvodnih osam minuta. Čelsi se svim silama obrušio ka golu Evertona i imao tri kolosalne šanse, ali je ispaljivao samo ćorke. Dva puta je Azar bio neprecizan, prvo ga je Džordan Pikford odlično pročitao, da bi ga onda stativa sprečila da zatrese mrežu, a onda je i Gonzalo Iguain imao svoj pokušaj, ali je lopta protutnjala kraj leve stative. Igra se kasnije umrtvila i praktično sve do Ričarlisonovog pogotka na otvaranju drugog poluvremena nije bilo mnogo opasnosti ispred oba gola. Tek po jedna polušansa na obe strane.

Everton je u nastavku ostao mirniji, što se Čelsiju obilo o glavu. 

PREMIJER LIGA 31. KOLO:

Fulam - Liverpul 1:2 (0:1)
/Babel 74 - Mane 26, Milner 81p/

Everton - Čelsi 2:0 (0:0)
/Rišarlison 48, Sigurdson 71/

odigrano u subotu

Bornmut - Njukasl 2:2 (0:1)
/King 48p, 81 - Rondon 45+5, Riči 90+4/

Barnli - Lester 1:2 (1:1)
/Meknil 38 - Medison 33, Morgan 90/

Vest Hem - Hadersfild 4:3 (1:2)
/Nobl 15p, Ogbona 75, Čičarito 84, 90+1 - Bakuna 17, Grant 30, 65/

odložene utakmice

Brajton - Kardif
Votford - Sautempton
Vulverhempton - Arsenal
Totenhem - Kristal Palas
Mančester junajted - Mančester siti

TABELA: Liverpul (+1) 76, Siti 74, Totenhem 61, Arsenal 60, Mančester junajted 58, Čelsi (-1) 57, Vulverhempton 44, Votford 43, Vest Hem (+1) 42, Lester (+1) 41, Everton (+1) 40, Bornmut (+1) 38, Njukasl 35, Kristal Palas 33, Brajton (-2) 33, Sautempton 30, Barnli (-1) 30, Kardif 28, Fulam (+1) 17, Hadersfild (+1) 14.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar