Priča: Polufinala su nacrtana, ali...

Gde su moguća iznenađenja? Ko prolazi? Ko osvaja? Kakve su kvote? Ništa od okršaja favorita u četvrtfinalu. . .

Fudbal 16.03.2019 | 00:06
Priča: Polufinala su nacrtana, ali...
Žreb za četvrtfinale Lige šampiona nije doneo probleme velikima, niti povećao šanse malima na putu za polufinale. Uglavnom igraju favoriti protiv autsajdera.

Liverpul i Juventus mogu da pevaju jer su izbegli Barselonu i Mančester Siti protiv kojih sigurno ne bi bili favoriti. Ajaks i Porto su se verovatno nadali jednom drugome i otvorenim vratima polufinala, ali ih čekaju dva od četiri favorita za osvajanje pehara. Mančester Junajted i Totenhem su mogli da budu favoriti u četvrtfinalu da su izvukli Porto ili Ajaks, a ovako su naletetli na trenutno dva najjača tima u Evropi i može se reći da su najgore prošli.

Na prvi pogled, polufinala deluju kao nacrtana: Barselona – Liverpul, Mančester Siti – Juventus.

Ali ako nas je nešto Liga šampiona naučila ove sezone, to je da su iznenađenja moguća i da se čuda dešavaju. Ko je davao šanse Ajaksu pre dvomeča sa Realom, a pogotovo posle prve utakmice? Kakve su šanse prognozirane Mančester Junajtedu posle 0:2 na Old Trafordu protiv Pari Sen Žermena? I Juventus je bio otpisan posle prvog meča sa Atletikom...

Na dve utakmice u četvrtfinalu, svi vide šansu i svima rastu apetiti.

PROLAZ: (4,20) MANČESTER JUNAJTED - BARSELONA (1,22)

Pre desetak godina je ovo bio derbi i klasik evropskog fudbala, bili su redovni učesnici finala i polufinala. Mnogo toga se promenilo od tada. Barselona je ostala na istom nivou, čak i porasla, dok je Mančester Junajted doživeo slom posle odlaska Aleksa Fergusona sa klupe. Doduše, ni u finišu Fergijeve karijere, Junajted nije mogao da nađe recept za Barsu. Dva puta su Gvardiolini izabranici pregazili Fergusonove u finalima Liga šampiona 2009. i 2011. Bio je to poslednji put da je Junajted bio ozbiljan favorit za trofej.

Barselona je od tada samo jednom osvojila klempavi pehar, a često je igrala najbolji fudbal u Evropi... Pritisak polako raste i u Kataloniji jer Mesijev biološki sat otkucava bez obzira što je i dalje na nadljudskom nivou igara. Ipak, pred njim je još nekoliko godina u kojima Barsa mora da napadne što više trofeja u Ligi šampiona. Ova sezona deluje kao idealna za to. U prvenstvu su rešili pitanje šampiona, veliki su favoriti i u finalu Kupa kralja, tako da maksimalno mogu da se posvete Ligi šampiona. Svi preduslovi za trku do samog kraja su tu...

Mančester Junajted se preporodio otkako je Ole Gunar Solskjer došao na klupu, u Parizu je napravio pravo malo čudo izbacivanjem favorizovanog Pari Sen Žermena. Ipak, mora se priznati da su Crveni đavoli imali mnogo sreće u tom meču, da je PSŽ skupo platio senu sopstvenih grešaka i da će Junajted teško ponoviti neto slično protiv Barse.

A kad smo već kod Kamp Nou, Ole Gunar Solskjer se vraća na taj stadion 20 godina posle onog kultnog finala sa Bajernom koje je preokrenuo u nadoknadi vremena.

PROLAZ: (4,50) TOTENHEM – MANČESTER SITI (1,20)

Deluje kao najzanimljiviji par u kojem nije tolika razlika u kvalitetu. Iako je Siti ekipa od šampionskog materijala stvorena da osvaja trofeja, a Totenhem simpatičan tim koji nema taj gen i uvek posustane kada je bitno, ovaj dvomeč bi možda mogao da donese velika uzbuđenja. Kao neki prethodni okršaji engleskih klubova u nokaut fazama Lige šampiona kada razlika u kvalitetu nije presuđvala na kraju. Prisetimo se dvomeča Arsenala i Čelsija 2004. kada su Tobdžije bile favoriti kao sada Siti, a dalje su otišli Plavci. Sledeće godine je Čelsi u polufinalu bio favorit protiv Liverpula, a u finale su otišli Redsi. Ili primer od prošle godine iz četvrtfinala kada je Mančester Siti isto ovako bio izraziti favorit protiv Liverpula, a ispao je. Uglavnom se u tim engleskim okršajima nokat faze Lige šampiona igra neki lud fudbal i neke lude utakmice.

Mančester Siti ulazi u poslednju četvrtinu sezone gde juri sve moguće trofeje. U Premijer ligi ga čeka iscrpljujuća trka sa Liverpulom, tu je i FA Kup, svaku utakmicu će morati da pobedi... Totenhem je sa druge strane već akumulirao razočaranje još jedne sezone bez trofeja i može da potpuno promeni utisak o sebi ako u Ligi šampiona napravi neko čudo. Protiv Borusije Dortmund su odigrali dve sjajne utakmice i nagovestili  za šta su sve sposobni. Prošle godine su nezasluženo eliminisani od Juventusa i možda je vreme da se preokrene sudbina ovog Poketinovog tima i da naprave nešto veliko. Nemaju pritisak kao Siti, mada i njih u prvenstvu očekuje borba za svaki bod i plasman među četiri za Ligu šampiona.

Ono što Sitiju daje samopouzdanje, a Totenhemu ubija nadu pred dvomeč u četvrtfinalu je tradicija Gvardiole i Poketina. Jedan je izraziti šampion koji pobeđuje i osvaja, a drugi je neko ko nije nagrađen peharima i pobeda za dobar rad. Međusobni skor u Engleskoj je poguban po Poketina. U dosadašnja tri duela u Premijer ligi, Gvardiola je protiv Poketina zabeležio tri pobede (dve u gostima) uz gol razliku 8:2.

Ne postoji teži rival za Toitenhem od Sitija. Tu je i suštinski nedostatak domaćeg terena za Totenhem u prvom meču. Kada igraju na Vembliju, Spursi ne osećaju prednost domaćeg terena kao na Vaj Hart Lejnu. A to nije zanermarljiv faktor s obzirom da su domaćini u prvom meču. Interesantno je da će dva tima u istom periodu odmeriti snage i u Premijer ligi. Samo tri dana posle revanša u Ligi šampiona. To znači da će za desetak dana odigrati tri mđusobna okršaja i da će tenzija biti velika.

PROLAZ: (3,95) AJAKS - JUVENTUS (1,25)

Ajaks je postao „Pepeljuga“ fudbalske Evrope kada je u čudesnoj partiji Dušana Tadića šokirao Madrid u revanšu i okončao trogodišnju vladavinu Reala. Počele su paralele sa Van Galovim „bebama“ iz 1995. godine, ali posle današnjeg žreba je verovatno i euforija u Amstredamu splasnula. Za Ajaksov stil igre, nije mogao teži rival od Juventusa.

Mladi i talentovani tim Kopljanika će i protiv favorita iz Torina igrati svoju igru i ostati veran svom stilu, a za prekaljeni i preiskusni tim Stare dame je to idealan scenario. Ajaks je pokazao da svima može da zatrese mrežu, verovatno ni čelična odbrana Juventusa neće lako odoleti, ali isto tako i prima previše golova. A to je protiv Juventusa često nenadoknadiv hendikep. Situacija malo podseća na onu od pre dve godine kada je talentovana ekipa Monaka sa Mbapeom, Bernardom Silvom i ostalima naletela na Juventus i polomila zube. Razlika u odnosu na Monako je što Ajaks ipak ima tradiciju, ima više iskustva, ima fudbalsku aroganciju za sve rivale i imaće ogromnu podršku navijača na moćnoj "Johan Krojf" Areni. Problem je što Ajaks u prvom meču sa Realom i dva sa Bajernom nije uspevao da dobru i lepu igru pretvori u rezultatski kapital. A Juve to ne prašta... Ako opet planiraju čudo, Kopljanici protiv Juventusa neće smeti da promašuju.

Naravno, Juventus može da bude prezadovoljan. Iz njihove perspektive je Ajaks idealan rival. Verovatno već pomalo razmišljaju i o polufinalu gde bi mogli da nalete na Siti. Posle ustajanja iz mrtvih protiv Atletika, Juventusovo samopouzdanje je sada poraslo do nebesa. Na domaćem frontu su završili sve bitke i Liga šampiona je jedini cilj do kraja sezone. Nemaju probleme ni sa povredama, Alegri je sjajan trener za nokaut fazu, revanš se igra u Torinu, baš im sve ide na ruku. Ronalda nije uspela da zaustavi ni Ateltikova granitna odbrana, pa teško da će Ajaksova u kojoj bekovi poput Mazrauija vole da zaborave defanzivne obaveze i da odlete u napad.

Inače, dva kluba su se do sada dva puta sastajala u finalima za titulu prvaka Evrope. Prvi put je KrojfovAjaks slavio u Beogradu 1973. protiv Zofovog Juventusa. Repriza je usledila u Rimu 1996. godine kada je Juventus penalom Valdimira Jugovića srušio Ajaks sa evropskog trona. Posle toga su još četiri puta igrali u Evropi, a Juve je pobedio tri puta i jednom remizirao.

PROLAZ: (1,22) LIVERPUL - PORTO (4,20)

Liverpul je protiv Bajerna pokazao da ga borba za titulu u Premijer ligi nimalo neće sputati u ambicijama u Ligi šampiona. Jirgen Klop želi da gazi na oba fronta, a žreb u četvrtfinalu mu je verovatno ispunio želju. Godinu dana posle osmine finala u kojoj je Liverpul kao gost u prvom meču razneo Porto sa 5:0, opet će biti favorit protiv popularnih Zmajeva.

Doduše, prvi meč se igra na Enfildu, ali teško da je to neka dobra vest za Portugalce. Gubili su u gostima i od znatno slabije Rome, pa će im ovoga puta zaista biti potrebno čudo pred revanš. A Liverpul je ekipa koja čak i bez pozitivnog rezultata sa svog stadiona, može da u revanšu postigne mnogo golova i da bude možda i još ubitačnija kada joj se otvori prostor.

Čak ni trka sa Sitijem u Premijer ligi ne bi trebalo da bude ugrožena zbog Lige šampiona. Liverpulov raspored je jako dobar. Posle gostovanja Sautemptonu dočekuju Porto i Čelsi, potom idu u goste Portu i Kardifu. To je objektivno lak raspored iz kojeg mogu da izvuku maksmimum.

Porto je u sličnoj situaciji u svom prvenstvu gde trči mrtvu trku sa Benfikom pošto su bodovno poravnati na čelu tabele. Čini se da su protiv Rome pokazali svoj pun potencijal i da više od onoga ne mogu. Sam pogled na kostur žreba ih verovatno deprimira. Da bi ponovili čudo od pre 15 godina, potrebno im je da eliminišu, Liverpula, pa verovatno Siti i na kraju Barsu ili Juventus. Dosta im je i ovo četvrtfinale...

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar