Sudije za OVK – advokati Orića ...

Od ukupno 20 sudija Specijalizovanih veća novog haškog suda za zločine tzv. OVK, osmoro je sudilo u okviru misije Euleksa na Kosovu i Metohiji.

Svijet 15.03.2019 | 08:55
Sudije za OVK – advokati Orića ...
Šestoro imaju neko iskustvo kao članovi veća Haškog tribunala za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, piše "Politika".

Među njima su bivši advokati Nasera Orića, Ante Gotovine, Mladena Markača, Florans Artman i drugi. 

Većina sudija izabranih u novi haški sud imala je neko iskustvo sa postupcima za zločine na prostoru bivše Jugoslavije, a time i kontakte sa optuženima, advokatima ili svedocima. To je potvrdila i nimalo tajna večera sudije tog suda Vladimira Mikule i advokata Arijata Kocija, branioca dvojice kosovskih Albanaca osumnjičenih za zločine nad Srbima, piše "Politika", dodajući da se večera održala u Prištini, gde Mikula i dalje obavlja neke poslove za Euleks. 

Da li će sudija Mikula biti opomenut ili smenjen, znaće se uskoro, ali je šteta već napravljena, navodi se u tekstu. 

Poverenje u ovaj sud od početka je, kako navodi "Politika", na vrlo klimavim nogama. 

Novi haški sud stalno naglašava da mu je briga za svedoke od prvorazrednog značaja. Ipak, samo pominjanje bezbednosti svedoka otvorilo je mnogo širu temu, ako se zna da je Kosovo mala sredina, da međunarodno pravosuđe tamo funkcioniše godinama i da se mnoge sudije, tužioci i advokati veoma dobro poznaju. Posebno ako se zna koliko je svedoka ubijeno širom Evrope, čekajući da svedoče pred međunarodnim tribunalom, navodi "Politika". 

Zato se postavlja pitanje ko su ljudi koji će suditi za zločine nad Srbima i koji će imati pristup poverljivim podacima, pa time i onim o mestima i načinima kako se čuvaju svedoci, bez čijih iskaza teško da se ijedan zločin može dokazati. 

Uvidom u kraće biografije ostalih sudija objavljenih na sajtu suda vidi se da većina njih ima solidno iskustvo u predmetima radnih zločina i organizovanog kriminala ka Kosovu. 

Nemac Vidar Stensland bivši je sudija Euleksa u Kosovskoj Mitrovici, baš kao i Italijani Antonio Balzamo i Emilio Gati, Amerikanac Čarls Smit i Estonac Andres Parmas. 

Sudija iz Belgije Kristina van den Vajngart radila je u Haškom tribunalu i Međunarodnom sudu pravde. Sudija iz Francuske Mišel Pikar javnosti je dobro poznata kao član veća u predmetu protiv Radovana Karadžića, ali i potiv Momčila Perišića. Njeno mišljenje je bilo izdvojeno u prvoj presudi Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, kada se, nasuprot većini drugih članova veća, ona zalagala za osuđujuću presudu.

Bivši nemački advoka Kai Ambos, sada sudija suda za zločine tzv. OVK, bio je svojevremeno u timu odbrane hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača. U taj tim je uključen posle prvostepene presude kojom su hrvatski generali osuđeni, da bi u žalbenom postupku bili oslobođeni za zločine nad Srbima u "Oluji".

Dugogodišnju karijeru, najpre zamenika sekretara suda, a zatim i višeg pravnog savetnika u bivšem tribunalu, a zatim i u misiji Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji, ima i Kanađanin Kenet Roberts.

Švajcarac Genel Metro bio je advokat odbrane i konsultat na mnogim suđenjima za ratne zločine u Haškom tribunalu. Bio je branilac Nasera Orića, kada je uhapšen u Ženevi po srpskoj poternici, posle čega je Orić prebačen u BiH. Zastupao je i Florans Artman, bivšu hašku portparolku, osuđenu zbog nepoštovanja suda.

Metro je bio i advokat sarajevskog balističara Berka Zečevića, na čijem je nalazu utvrđena krivica Vojske Republike Srbija za slučajeve "Markale jedan i dva", kao i za "Tuzlansku kapiju". Berković je bio svedok optužbe na suđenju Slobodanu Miloševiću, Radovanu Karadžiću i mnogobrojnim bosanskim generalima.

(Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

To je to

15.03.2019 09:25

Hag i pravda /nebo i zemlja

ODGOVORITE
Name

Zoran

15.03.2019 16:24

Evo da vam kažem i prije nego što je počelo suđenje minimum 95% optuženih će biti oslobođeno a ostalih 5% možda dobiju godinu dvije zatvora.

ODGOVORITE
Name

Gergely

16.03.2019 01:09

Hoce,a znas radi cega zato sto Srbi imaju dokaze sta je pisalo u vecernjem listu i politici.Drugi dokaza nemaju.

Name

role

15.03.2019 17:46

Najbolje ja da Srbija posalje svoje sudije ili unaprijed sve osumnjicene osudii. Sve ostalo je neprihvatljivo!

ODGOVORITE