Sporazum mora da prođe SB UN

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini izjavila je danas u Njujorku da je za nastavak dijaloga Beograda i Prištine neophodno da Kosovo ukine tarife i poručila da finalni sporazum mora biti u skladu sa međunarodnim pravom, ali i dobiti podršku Savjeta bezbjednosti UN.  

  • Vijesti
  • Svijet


– Vaša uloga jeste i biće ključna, a mi smo spremni, i ja lično, da tim povodom intenziviramo razgovore sa svim članica Savjeta bezbjednosti UN – izjavila je Mogerini u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN.

Mogerini je u govoru o ulozi i prioritetima spoljne politike EU govorila o pomirenju na Zapadnom Balkanu kao doprinosu EU multilateralizmu u svijetu.

U svom izlaganju Mogerini se posebno osvrnula na dijalog Beograda i Prištine.

– Za nastavak dijaloga Beograda i Prištine neophodno ukidanje tarifa koje je uvela vlada Kosova. Istog dana kada se tarife povuku, odmah ću sazvati novi sastanak u okviru dijaloga kako bi se došlo do pravno obavezujućeg sporazuma koji mora da riješi sva otvorena pitanja i u potpunosti normalizuje odnose Beograda i Prištine – izjavila je Mogerini. 

Ona je navela da, iako posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, on ne pripada “niti njoj, niti EU, već stranama u procesu”.

– Na njima je da nađu dogovor koji bi bio prihvatljiv i odgovarao objema stranama – kaže Mogerini.

Visoka predstavnica EU se zahvalila svim članicama Savjeta bezbjednosti UN na, kako je rekla, konstruktivnom pristupu dijalogu Beograda i Prištine.

Federika Mogerini je u Njuorku zaključila da bi pored dogovora Atine i Skoplja o imenu “pozitivan ishod dijaloga Beograda i Prištine donio više nade regionu i bio model i inspiracija za Evropu i cijeli svijet.”

(Tanjug) 

KOMENTARI1
POŠALJITE PORUKU

Vrlo prljavo

13.03.2019 10:21

Ova gospojca prima velike pare za vrlo prljavu igru.Dakle da se sporazumom ponisti rezolucija 1244.E ne moze gospojice.Moze samo da bude dodatak Rezolucije 1244.Nece Taci komandovati Srbiji. A inace i vas Italijana je puna kapa.Otkad je Italija propala ispod svakog kamena u Briselu neki Italijan.

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.