Apelantima skoro tri miliona KM

Građanima koji su se Ustavnom sudu BiH žalili na povredu prava na suđenje u razumnom roku zaključno sa septembrom 2018. godine iz entitetskih i kantonalnih budžeta treba da bude isplaćena naknada štete od oko 2. 949. 000 KM, izjavio je sudija i član Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Goran Nezirović.  

Bosna i Hercegovina 11.03.2019 | 09:05
Apelantima skoro tri miliona KM
Nezirović je istakao da taj iznos nije konačan jer je Ustavni sud u međuvremenu donio određen broj novih odluka i apelantima dosudio novčanu naknadu, a određeni broj predmeta tek treba da bude riješen.

Prema Nezirovićevim riječima, očigledno da BiH nije organizovala svoj pravni sistem na način koji bi spriječio pretjerano trajanje sudskih postupaka. 

– Faktori koji utiču na odugovlačenje sudskih postupaka su mnogobrojni, a neki od značajnih su loše regulisanje teritorijalne nadležnosti sudova, nedovoljan broj sudija, veliki zaostaci u predmetima iz prethodnih godina, loša rješenja u procesnim zakonima koja generišu odugovlačenje postupka, te loši ili nejasni materijalni zakoni koji ne samo da odugovlače postupak već nepotrebno generišu nove sudske postupke – rekao je Nezirović za sarajevsko “Oslobođenje”.

On je dodao da Kantonalni sud u Sarajevu sa sadašnjim brojem sudija i uz prebacivanje kvantitativne norme, kada bi radio samo predmete iz prethodnih godina, ne bi uspio da ih riješi ni za tri godine.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ma, vidi molim te

11.03.2019 12:32

Pa zaposliti još sudija gospodo! Vi odugovlačite, da biste "nekom" izašli u susret, pa budete počašćeni, i na kraju sve to plaćamo mi!

ODGOVORITE
Name

PRAVOBRANILASTVO

11.03.2019 17:56

COVJEK KOJI ZASTUPA REPUBLIKU SRPSKU RADULJ NIKAD NE DOLAZI NA POSAO A SEKRETARICA MU PO GRADU ZUJI PO CIJELI UBOGI DAN,KO CE ZASTUPATI REPUBLIKU SRPSKU?

ODGOVORITE