Potvrđeno: Startuje SP klubova sa 24 kluba u grupama!

Đani Infantino je prelomio.

Fudbal 13.03.2019 | 15:15
Potvrđeno: Startuje SP klubova sa 24 kluba u grupama!
Udruženje evropskih klubova (ECA) se buni, ali Udruženje neće imati pravo glasa na sastanku najviših Fifinih zvaničnika u petak u Majamiju. A na Floridi će Đani Infantino konačno progurati svoju davnašnju ideju o reformi Svetskog klupskog prvenstva. Nemački mediji su doznali – a nemački mediji retko greše – sve je već dogovoreno i u petak će Fifa ozvančiti: novo Svetsko klupsko prvenstvo startovaće juna 2021. godine.

Telefizija Ze-De-Ef (ZDF) i časopis Kiker donose i detalje. O terminu recimo: igraće se od 17. juna do 4. jula. Mnogo bitnije: o sistemu takmičenja. Zamišljeno je da učestvuju 24 klubova, podeljenih u osam grupa sa po tri tima. Pobednici grupa bi odlučivali o šampionu. Od tih 24 učesnika inače 12 bi dolazilo iz Evrope.

“Da, tako će biti. Želimo da poželimo dobrodošlicu novom Svetskom klupskom prvenstvu i takva će i biti odluka”, potvrdio je za ZDF Fernando Sarni, brazilski predstavnik u Fifi.

Novo Svetsko klupsko prvenstvo će popuniti termin koji je do sada bio rezervisan za Kup konfederacija. Međutim, daleko od toga da su svi problem arhivirani.

Prvo, tu je Uefa, koja se protivi broju od čak 12 klubova iz Evrope što je opet korak napred pošto je do sada bila izrazito protiv samog takmičenja uopšte. Sada se buni samo zbog broja predstavnika, smatra da je osam sasvim dovoljno, osvajači Lige šampiona iz prethodne četiri godine i još četiri tima: ne zna se trenutno da li bi to bili finalisti ili osvajači Lige Evrope.

Sporna je očekivano i raspodela novca. Fifin “solidarni” plan je da nacionalnim savezima podeli 25 odsto ukupnih prihoda. Teško da će klubovi udruženi  ECA biti zadovoljni time. Dalje, koliko će kom klubu pripasti? Velikani poput Reala, Barselona, Bajerna, Pari Sen Žermena, Juventusa ili Mančester junajteda sebe smatraju “jednakijim” od drugih. ECA je zato i dalje protiv ovog novog takmičenja, iako načelno jeste za reformu postojećeg Svetskog klupskog prvenstva, te da je ipak prerano forsirati ovu novu priču već 2021. godine. Ali, ponavljamo, klubove niko ne pita.

Inače, nemački mediji vest završavaju tvrdnjom da globalna Liga nacija, još jedna Infantinova zamisao, više nije aktuelna. Mada dozvoljavaju da ta inicijativa oživi u nekoj budućnosti.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar