Žali zbog zabrane mise u Blajburgu

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović rekla je da kao Hrvatica i katolička vjernica duboko žali zbog odluke Katoličke crkve u Koruškoj da ove godine ne dopusti održavanje mise zadušnice na Blajburškom polju.

  • Vijesti
  • Region


Ona je rekla da se kao predsjednik Hrvatske ne može miješati u odnose između crkvenih vlasti, ali da kao Hrvatica i katolička vjernica duboko žali zbog takve odluke sekretara Biskupije u Klangenfurtu Engelberta Gugenbergera.

Kitarovićeva je uvjerena da će Hrvatska biskupska konferencija naći rješenje kako bi katolički vjernici mogli "javno misom odati počast blajburškim žrtvama", prenijeli su hrvatski mediji.

Katolička crkva u Koruškoj odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Blajburga, jer smatra da se se ova misa politički instrumentalizuje.

"Misa na polju pored Blajburga postala je dio političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju istorije", navodi se u pismu koje je potpisao sekretar Biskupije u Klangenfurtu Engelbert Gugenberger.

Hrvatska biskupska konferencija ne slaže se sa odlukom Katoličke crkve u Koruškoj da ove godine ne dopusti održavanje mise zadušnice kod Blajburga i u potpunosti odbacuje razloge za njeno donošenje.

"Uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskog naroda znači nepoštovanje žrtve i gubitak osjećaja za patnju nedužnih", smatraju u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji.

Austrija je od prošle godine pooštrila odnos prema skupu u Blajburgu, na inicijativu nekoliko austrijskih poslanika u Evropskom parlamentu.

Nedavno je u Austriji stupio na snagu i zakon koji zabranjuje ustaške simbole iz Nezavisne Države Hrvatske.

Hrvatske organizacije, uz podršku vlasti u Zagrebu, godinama organizuju okupljanje u Blajburgu, gdje odaju pomen mnogobrojnim ustašama i domobranima poginulim dok su bježali iz NDH, nakon zločina počinjenih nad Srbima, Jevrejima, Romima i antifašistima.

Dio evropskih medija nazvao je ta okupljanja najvećim neofašističkim manifestacijama nakon Drugog svjetskog rata.

(Srna)

KOMENTARI10
POŠALJITE PORUKU

Kolinda zvana VEGETA

09.03.2019 22:54

u sve se mjesa.svagdje voli zavući nos gdje joj nije mjesto a ne vodi brigu sta se dešava u njenom loncu. SIKTER zgubo retardirana

Pa svoj lonac najlakse skrivaš pričajući o tuđem.

Bj

10.03.2019 07:40

Sandokan

09.03.2019 23:32

I PEJINA UNUKA ZALI

Ogledalo ogledalce moje

09.03.2019 23:45

Pa ne možeš biti veći katolik od katolika!!!

Ja

10.03.2019 07:16

Cuj to ona vjernica,vjernici ne otimaju tudju zemlju usput ovo vazi i za onog patrijaha pavla ili kako se vec zove... VJERA NEMA VEZE SA POLITIKOM....

Магарче један, не помињи имена блаженопочившег Патријарха Павла, јер немаш појма о њему! Ако си толико неинформисан, онда немој овде правити поређења која немају никаквог смисла!

Re:

10.03.2019 14:01

Dzoo

10.03.2019 08:13

Nisu nista mogli lepse jos da nasim vampirima zabrane to bi bilo super.

freedom

10.03.2019 08:35

Mozda bi trebali i Nijemci obiljezavat po svim drzavama Evrope i svijeta i pravit mise za svoje neduzne i ubijene vojnike u drugom svjetskom ratu....

Neđo.10.3.2019

10.03.2019 08:39

Šteta nećeš moci doći doći u Blajburg--Pliberk ,na ustašku proslavu.Ponašali ste se kao divljaci.Ništa ti nisi bolja od Ante pavelića,Artukovića,Franje,Alojza Stepinca.Svaka čast Austrijcima.Kada je bila ustaška misa,Slovenija nije nikada dozvolila da hrvati prelaze na graničnom prelazu Holmec,jer na Holmecu na Poljani se nalazizo partizanski spomenik.Uvek su ih usmeravali na granični prelaz VIČ.

Kolinda

10.03.2019 11:51

Tebi je mjesto na fudbalskim prvenstvima da uveseljavaš narod, nemaš ti pojma o politici

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.