Miškovići krivi za utaju poreza

Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković, njegov sin Marko proglašeni su danas, u Specijalnom sudu u Beogradu, krivim za utaju poreza.

Srbija 08.03.2019 | 10:43
Miškovići krivi za utaju poreza
Kako javlja reporter "Blica" s lica mesta, Marko Mišković je u sud stigao na motoru, došao je i Milo Đurašković, ali Miroslav Mišković je iskoristio svoje zakonsko pravo i nije došao na izricanje presude.

Ovo će biti druga prvostepena presuda u ovom slučaju, pošto je prvu 2017. godine delimično ukinuo Apelacioni sud i naložio da se ponovi suđenje.

I na novu presudu tužilaštvo za organizovani kriminal i odbrana imaće pravo žalbe.

Marko Mišković je optužen za utaju poreza po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja putarskih preduzeća, od oko 320,3 miliona dinara, a njegov otac da mu je u tome pomogao.

Za oštećenje putarskih preduzeća obojica su pravosnažno oslobođeni optužbi.

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je u završnoj reči sudu da Miroslava Miškovića osudi na kaznu od pet godina zatvora i osam miliona dinara zbog pomaganja sinu da utaji porez, dok je za Marka Miškovića tužilaštvo zbog utaje poreza predložilo kaznu od četiri godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara.

Za optužene Živojina Petrovića i Jadranku Bardić predložene su kazne od po dve ogodine zatvora zbog pomaganja Marku Miškoviću u utaji poreza.

U ovom procesu ponovo se sudilo se i vlasniku Nibens grupe Milu Ðuraškoviću, takođe zbog utaje poreza iz posla s putarskim preduzećima, kao i zbog optužbi da je sa saradnicima oštetio kruševački FAM (fabrika maziva).

Za Ðuraškovića je tužilaštvo preložilo jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora.

On je prvooptuženi u ovom procesu, a posle slede njegovi saradnici, dok su Miškovići navedeni u optužnici nakon njih.

Suđenje im je ponovljeno po nalogu Apelacionog suda u Beogradu, koji je u septembru 2017. godine ukinuo prvostepenu presudu kojom su Miškovići i Ðurašković bili osuđeni za poresku utaju i naložio da im se suđenje ponovi za to delo, a Ðuraškoviću i njegovim saradnicima i za zloupotrebe s kruševačkom Fabrikom maziva (FAM).

Miškovići i Ðurašković kao i još četiri okrivljena su zbog nedostatka dokaza odlukom Apelacionog suda pravosnažno oslobođeni optužbi za zloupotrebe s putarskim preduzećima, zbog čega su bili prvobitno uhapšeni u decembru 2012.

Marko Mišković i Milo Ðurašković se terete za krivično delo utaja poreza po odbitku, za koje je zaprećena kazna od jedne do 10 godina zatvora, a ista kazna je zaprećena i za pomagače.

Ðurašković se tereti i za zloupotrebu položaja odgovornog lica zbog oštećenja FAM-a, a za isto delo su optuženi su i njegovi saradnici Dejan Jeftić, Risto Ristić, Boro Jelić, Branislav Jovanović, Ljiljana Kostić i Srđan Filipović.

Protiv Miškovića, Đuraškovića, kao i još osam optuženih, krivični postupak je pokrenut krajem 2012. godine zbog sumnje da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra i utajili porez.

Tada su bili uhapšeni i posle višemesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode, pošto su položili višemilionska jemstva u evrima, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.

Takođe im je blokiran veliki deo imovine, ali Miškovićev Delta holding radi bez problema.

Odlukom Apelacionog suda, "pala je" optužnica tužilaštva za organizovani kriminal koja ih je teretila da su finansijskim transakcijama izvlačili novac iz putarskih preduzeća i tako doveli do njihove propasti, odnosno da su ih u periodu od 2005. do 2010. godine oštetili za 16,95 milijardi dinara, a budžet Srbije za 472 miliona dinara.

Slučaj u vezi s Fabrikom maziva iz Kruševca pokrenut je 2010. godine.

U tom slučaju, sumnja se da su optuženi oštetili preduzeće iz Kruševca za iznos od oko 3.181.070.378,54 dinara (više od 32 miliona evra) i Ðuraškoviću pribavili imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.498.289.138,43 dinara (oko 15 miliona evra).

S obzirom da je većina optuženih za putarska preduzeća bila i na optužnici za FAM, postupci su bili spojeni i u februaru 2015. godine je krenulo objedinjeno suđenje.

Izvor: Blic

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Gama

08.03.2019 10:51

To su veliki investitori u Banjaluci,a u Srbiji im se sudi za kriminal.

ODGOVORITE
Name

re

08.03.2019 11:08

Firma "Lakting" je na prevaru od grada Banjaluke maznula povrsinu na Banjaluckom polju gdje Miskovic gradi. Ljigavi Radojicic je po duznosti morao da vrati to zemljiste u vlasnistvo Grada, tako da ce kada dodje vrijeme odgovarati i za to.

Name

MK

08.03.2019 11:16

KOJI SMO MI JAD I BIJEDA OD NARODA SVE NAM OBRAZ PRIMA MA TREBA NAS OGULITI DO GOLE KOZE.LAKSE NAM JE TRAZITI VIZE NEGO SE DIGNUTI I PONOVO BRANITI SVOJA PRAVA U SVOJOJ DRZAVI .JOS MALO I STIDICEMO SE SAMI SEBE I SVOJE VJERE.

Name

Igor

08.03.2019 11:18

Pred izbore i gubitak Kosova krivi , poslije oslobadjanje.

Name

SHOICH DEMOKRATIC REPUBLIC

08.03.2019 11:39

NEVJEROVATNO. ZAR JE TO MOGUĆE U NASOJ SHOICH DEMOCRATIC REPUBLIC.

Name

RUGIPP

08.03.2019 12:24

Mirko Stojčinović i Aleksandar Deurić, koje tužilaštvo tereti za zloupotrebu službenog položaja i višemilionsku štetu gradu Banjaluci, vraćeni su na posao u Republičku upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) . Da stvar bude gora, ponovo se nalaze na rukovodećim mestima, na kojima mogu da donose odluke. Stojčinović i Deurić i još nekoliko službenika su optuženi za krivično delo kojima su, kako ih tereti Republičko tužilaštvo, oštetili grad u predmetima „Naš dom“, „Građa“ i „Poljoprivredna škola“. Na posao su vraćeni čim su izašli iz pritvora. Stojčinović je pomoćnik direktora za poslove nadzora i može da utiče na ishod predmeta koji se vode u Geodetskoj upravi. Deurić je takođe vraćen, na poziciju pomoćnika direktora za osnivanje katastra nepokretnosti.

Name

Aa

08.03.2019 12:39

Dobro dosli u Republiku Srpsku

Name

Bbb

08.03.2019 10:59

Ovde je raj za kriminal

ODGOVORITE
Name

Skeptik

08.03.2019 11:22

i Al Kapone je osuđen samo za porez. Eto. 100 godina se ništa nije promjenilo.

Name

BOBA

08.03.2019 11:05

KRIMINAL SE PLAĆA NOVCEM.ONAJ KO IMA PARE SE NAGODI I PLATI,PREMA TOME NIŠTA NE GUBI OSTA ĆE MU DOVOLJNO .

ODGOVORITE
Name

PRAVDA

08.03.2019 11:17

ONI TREBAJU DOCI U RS I RADITI STA ZELE ,NIKO IH OVDJE NECE DIRATI. RS JE LEGLO KRIMINALA ,OVDJE KRIMINALCI IMAJU DALEKO VISE PRAVA OD POSTENIH LJUDI. USTVARI, OBICAN, POSTEN COVJEK U RS NEMA NIKAKVA PRAVA.

ODGOVORITE
Name

Za

08.03.2019 11:47

Apsolutna istina. Sve ste rekli u nekoliko rečenica, golu istinu i suštinu.

Name

BESKRAJ

08.03.2019 11:45

E VELIKE SU NJEGOVE PARE KOJE VUCICU TREBAJU A OVAMO DODIKU..A RADNICI GINU SA DELTE U BANJA LUCI..AJD SAD BOZE GDJE JE TU PRAVDA..

ODGOVORITE
Name

veliko postenje

08.03.2019 12:15

LOPOV OD LOPOVA RDJA OD RDJE NIKAD VRANA NIJE RODILA SOKOLA STO MACKA OMACI MISE LOVI

ODGOVORITE