BiH najzagađenija zemlja u Evropi

Bosna i Hercegovina najzagađenija je država Evrope, na drugom mestu je Severna Makedonija, treće Kosovo, zatim slede Bugarska i Srbija, prenela je Al Džazira Balkan, pokazala je nova analiza prošlogodišnjeg stanja vazduha širom sveta koju su uradili Er Vižual (AirVisual) i Grinpis (Greenpeace).

Svijet 06.03.2019 | 16:42
BiH najzagađenija zemlja u Evropi
Srbija je na nezavidnom petom mestu po zagađenosti u Evropi, dok je Beograd 26. na listi svetskih prestonica sa najzagađenijim vazduhom.

Države zapadnog Balkana imale su u 2018. godini imale najzagađeniji vazduh u Evropi.
 
Srbija je po zagađenosti na 28. mestu na svetu, Bosna i Hercegovina na 14., Hrvatska je na 30. poziciji, Makedonija je 15.

Na nezavidnom mestu od stotinu gradova sveta, pored 99 azijskih, na 92. mestu se našao i grad na istoku Bosne i Hercegovine Lukavac.

Transport, poljoprivredno zagađenje koje dolazi do gradova i industrijske emisije su zajednički faktori u raznim područjima.
 
Na globalnom planu, grad Gurugram jugozapadno od Nju Delhija imao je najgore rezultate na svetu u prošloj godini, dok je Bangladeš država sa najzagađenijim vazduhom na svetu.

Od 20 gradova koji su u 2018. godini imali najzagađeniji vazduh 18 je iz Indije, dok su dva iz Kine.

Na listi glavnih gradova sveta Nju Delhi je grad sa ubedljivo najgorim vazduhom na svetu, zatim slede Daka (Bangladeš) i Kabul (UAE), Sarajevo je na 14. mestu, Skoplje na 16., Priština je 18., Beograd je na 26 poziciji.

Izveštaj Er Vižual (AirVisuala) i Greenpeacea zasnovan je na količinama štetnih čestica pod oznakom PM2.5 registrovanih prošle godine u desetinama hiljada stanica koje su pratile kvalitet vazduha širom sveta.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) procenjuje kako zbog zagađenosti vazduha svake godine umre sedam miliona osoba.
 
– Želimo da ovaj izveštaj natera ljude da razmisle kakav to vazduh udišemo jer, kada razumemo njegov uticaj na naše živote, radićemo maksimalno na zaštiti onog što je najvažnije – rekao je Jeb Sano, izvršni direktor Greanpeacea za jugoistok Azije.

(Al Džazira Balkan)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Ratko

06.03.2019 16:48

Ma to je najmanji problem, doci ce vetar i oduvati, ali ove iz crvene bande je najprece "oduvati", ostro oko i mirna ruka su resenje.

ODGOVORITE
Name

Komentar

07.03.2019 01:04

Da, zagadjena smrdljivim politicarima...

Name

Zox

06.03.2019 16:49

Čim pogledaš ove političare, vidiš da živimo u zagađenoj sredini. I da, Kabul je glavni grad Afganistana.

ODGOVORITE
Name

Joco

06.03.2019 16:58

Prirodne ljepote krase BiH, a a po zagađenosti vazduha je na prvom mjestu u Evropi.Ovo je za plakanje.

ODGOVORITE
Name

Па

06.03.2019 17:39

Од чега је клета загађена кад у њој ниђе ништа не ради?

ODGOVORITE
Name

mithrandir

06.03.2019 17:44

Nesto mi tu nije logicno.Nemamo fabrike,imamo mali broj vozila u odnosu na velike evropske drzave?Nemamo ni jedan milionski grad.Stanovnistvo odlazi.Po kojim istrazivanjima smo najzagadjeniji?

ODGOVORITE
Name

Re

06.03.2019 18:08

Nazalost imamo mnogo vise starijih auta koji ne ispunjavaju ni euro1 tako da broj vozila nije bitan.A i mnoge pekare i slicni loze cak i gume i ko zna sta sve ne.Vjerovatno i to sve doprinosi ovom rezultatu.

Name

RE MITHRANDIR

06.03.2019 19:45

Od cega? Osim termoelektrana kao najvecih zagadjivaca tu smo i mi. Da, mi, "obicni" gradjani. Nasi dimnjaci, osim ogrevnog drveta, cesto izbacuju i dim od sagorijevanja svega i svacega, pa tu su i nasa stara vozila, onda bezobzirne paljevine guma i plasticne ambalaze sa ostacima sadrzaja ... Ocigledno da mi uopste nemamo razvijenu svijest o stetnosti zagadjenja na nase zdravlje i jedini nacin je da se donesu odgovarajuci zakonski propisi i primijene odgovarajuce mjere za one koji ih krse. Naravno, ne mozemo preko noci ostati bez auta i prestati proizvoditi struju, ali mozemo se rijesiti onoga sto je cist proizvod nase bahatosti.

Name

zux

06.03.2019 17:56

Dok god se mozes grijati na sta hoces i uvoziti aute kakve hoces, bicemo jad i cemer...

ODGOVORITE
Name

Re

06.03.2019 18:57

Pored problema kao sto su stara auta i grijanje na sve moguce nacine,problem je i sto se malo novca izdvaja u svrhu cistije okoline.

ODGOVORITE
Name

Paraziti

07.03.2019 09:02

DA NAJZAGAĐENIJA KORUMPIRANIM BAHATIM POLITIČARIMA KRIMINALCIMA NARKO KARTELIMA KOJI UNIŠTIŠE POKRADOŠE OSIROMAŠIŠE ZEMLJU I ODNESOŠE PREKO GRANICE U RUSIJU TURSKU I STAVIŠE NA SVOJE RAČUNE TO SE NEDA OČISTITI OSTALA SVA ZAGAĐENJA BI NEKAKO IŠLA ALI NEKA NAROD JE TO I ZASLUŽIO KAD KRIMINALCE BIRAJU

ODGOVORITE