BDP BiH na evropskom dnu

Prema najnovijoj listi najbogatijih zemalja, koju je oslanjajući se na podatke MMF-a objavio magazin "Global finance", BiH se nalazi na 96. mjestu, sa BDP-om od 13. 513 dolara po glavi stanovnika, a što je daleko od najbogatijih zemalja.

Bosna i Hercegovina 06.03.2019 | 07:20
BDP BiH na evropskom dnu
S druge strane, kada je region u pitanju Srbija se nalazi na 85. mjestu sa BDP-om od 16.090 dolara, dok je Hrvatska na 61. mjestu sa BDP-om od 26.216 dolara po glavi stanovnika, a najbolje rangirana u regionu je Slovenija, koja se nalazi na 41. mjestu sa BDP-om od 36.826 dolara.

Kako stoji u izvještaju "Global Financea", standardna metodologija za mjerenje bogatstva date zemlje u odnosu na druge je utvrđivanje prosječnog bogatstva svakog stanovnika u toj zemlji.

Stručnjaci smatraju kako bi bruto društveni proizvod BiH mogao rasti aktiviranjem enormnih prirodnih resursa.

Međutim, dodaju da je u prethodnim godinama došlo do odsustva konkretne i produktivne ekonomske politike, pa stoga ne daju nikakvu nadu da će BDP realno rasti.

Naprotiv, skromna stopa ekonomskog rasta od tri odsto godišnje nije dovoljna za sustizanje zemalja regiona.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, kaže za "Nezavisne" kako će BDP u BiH rasti samo statistički, i to po osnovu odlaska stanovništva.

Naveo je da realan osnov za rast BDP-a postoji, a da su jedini razlog zašto BiH nema viši nivo ekonomskog razvoja, životnog standarda i svih ostalih parametara - domaće vlasti.

"Svi ostali faktori mogu se umanjiti, izbjeći ili promijeniti ako imamo odgovornu domaću vlast s produktivnom ekonomskom politikom", zaključuje Gavran.

Komentarišući pomenutu listu, Gavran je istakao da je ona statistički realna, ali da ne predstavlja listu u kojoj je prosječan građanin "najbogatiji", nego je, kako kaže, riječ o jednostavnoj matematičkoj raspodjeli koliko bi se teorijski moglo alocirati od ukupnog BDP-a na svakog građanina.

"Ovo u praksi, naravno, nikada nije slučaj niti je moguće, te su među vodećim državama i mnoge diktature u kojima pojedini vladar ili vladarska porodica i uski krug privilegovanih pojedinaca uživaju u najvećem dijelu ukupnog bogatstva, a tek minimalan dio se u stvari dijeli na većinu stanovništva. Zbog toga i sam napredak na ovoj listi ne mora značiti da bi prosječan građanin države zaista i živio bolje", smatra Gavran.

Faruk Hadžić, makroekonomski analitičar, ističe da se kada se govori o BDP-u BiH nalazi na samom evropskom dnu.

"Razlog tome je skromna stopa ekonomskog rasta. Naime, ekonomski rast od tri odsto godišnje nije dovoljan da sustignemo druge zemlje regiona, tako da je naš ekonomski rast u stvari stagnacija", kazao je on.

Hadžić smatra da će, ukoliko se ove tendencije nastave i narednih godina, doći do još masovnijeg iseljavanja stanovništva, jer u ovom trenutku minimalni godišnji rast koji treba BiH je šest odsto.

"S obzirom na razmjere iseljavanja, danas je teško procijeniti koliki je zaista BDP po glavi stanovnika u BiH", pojašnjava Hadžić. Inače, na tronu liste najbogatijih zemalja se nalazi Katar, koji ima BDP po glavi stanovnika od 128.487 dolara.

(Nezavisne novine)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Pa da

06.03.2019 07:23

Neka smo bar u necemu najjj goriii!!' Mi koji gledamo rtrs se neslazemo sa mmf om

ODGOVORITE
Name

BOG PREDSJEDNIK

06.03.2019 11:36

Ali smo najbolji sto narod glupo i njemo posmatra kako jedan covjek trosi novce poreznih obaveznika Vozika se avionom helikopterom i ponekad mercedesom E sad moj narode recite jel to uopste normalno u bogatim zemljama EU politicari njegovog tipa vozikaju se vozovima i ponekad autima a dalje putuju redovnim avio linijama nije ni cudo da smo tako pali

Name

Rs

06.03.2019 08:10

Ali smo zato prvi po iseljavanju mladih i nacionalizmu kladionicama i to je uspjeh

ODGOVORITE
Name

prvi sa zada

06.03.2019 09:05

Mi smo najbolja drzava, zivimo u virtuelnom svijetu gdje samo treba pricati dobro je, bice bolje. I tako od zavrsetka rata vise od 20godina vicemo i nista se nije promjenilo stanje gore nego u ratu ubijaju nas psihicki bez metka. Zadnje vrijeme doslo

ODGOVORITE
Name

Ministar

06.03.2019 09:22

Ovaj analiticar je dobro rekao. Npr Srbija ima veci bdp po glavi stanovnika, vece resurse, bolju infrastrukturu i geografski polozaj i onaj koji ne zna kako je u Srbiji stice utisak da je bolje ziviti u Srbiji a zapravo je standard u Srbiji gori nego u BiH. Npr plate su vece u Beogradu ali kada se pogleda ukupan prosjek plate su im manje nego u BiH a cijene goriva, struje, komunalija, cigara i slicno vece nego u BiH za 20-30%. Srbija je jedino bolja jer su se malo dozvali pameti i polako rade na resavanju problema dok se u BiH radi na stvaranju problema. Npr prosjecna plata u Srbiji prije 6 godina je bila 150-200 km manja nego u BiH a sada je za 30-40 km manja nego u BiH, tj Srbija je povecala platu i sve vise ce je povecavati a u BiH plata ostaje manje vise ista. Srbija postepeno smanjuje dug a ipak grade drzavu a BiH povecava dug i otvara bolnice koje ne rade. Bih juri svoj rep a Srbija pokusava da ubrza rast. Kroz par godina bice daleko ispred nas a prije par godina smo bili daleko ispred njih.

ODGOVORITE
Name

Komentar

06.03.2019 10:28

Zato su nam opanak-politicari prvi u Evropi po pljacki naroda i veleizdaji...

ODGOVORITE