Pupovac: Loša poruka sa karnevala

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorad Pupovac izjavio je da za ono što se dešavalo na karnevalu u Kaštelu nisu krivi učesnici maškara, već oni koji su stvorili i stvaraju takvu atmosferu u Hrvatskoj, odnosno da su “krive glave koje vode zemlju ili bi trebalo da je vode, a savim sigurno bi trebalo da je izvedu iz kaljuge predrasuda, mržnje i poruka nasilja, ali to ne čine”.

  • Vijesti
  • Region


Pupovac je to rekao za list Politika od utorka, reagujući na maškarijadu održanu u subotu nedaleko od Splita, na kojoj je spaljena njegova figura i izveden skeč koji prikazuje nedavni incident sa vaterpolistima Crvene zvezde koji su napadnuti u Splitu.

Prema njegovim riječima, ono što se događalo u Kaštel Suđurću je daleko od bilo kakve zabave.

On objašnjava da su maškare jedna lijepa i bogata tradicija dalmatinskih i mediteranskih krajeva i da predstavljaju “baštinu njegovog detinjstva”, na kojoj se biraju moćni i onda se kroz šalu, na narodski način, kritikuju i ismevaju.

Pupovac je ocijenio da je to što se događa u pojedinim prigradskim splitskim opštinama ili gradovima daleko od bogate tradicije, jer se nisu dohvatili onih koji imaju moć i vlast, nego su “usmjereni prema onima prema kojima imaju predrasude, mržnju, prema drugačijima i slabijima”. 

– I zato su ove maškare oskrnavile tu bogatu tradiciju i od kritike i ismijavanja moćnih i važnih došli su na nacionalistički i šovinistički teren. To je čin mržnje i podstiče na nasilje – rekao je Pupovac.

Politički analitičar iz Zagreba Žarko Puhovski kaže da u “optimističkoj interpretaciji” to može da bude shvaćeno kao da se rugaju sami sebi, ali za većinu to je “veselje u ponavljanju poniženja koje su neprijatelji doživjeli”.

– Kod hrvatskih nacionalista postoji jedna vrsta perverzije, oni se osjećaju kao da su u Jugosalaviji, a da su Srbi nadmoćni. A nalaze se u Hrvatskoj gdje su Srbi zanemarljiva manjina. Paradoks je da se hrvatska desnica još jugoslovenski osjeća. I to je jedino objašnjenje za ovakvo ponašanje – rekao je Puhovski.

On je dodao i da bi, da je takvog izrugivanja bilo s Jevrejima, postojala internacionalna reakcija, a da je sa Srbima to samo hrvatsko-srpska stvar.

Srpskainfo

KOMENTARI2
POŠALJITE PORUKU

MIMI53

05.03.2019 10:42

Kompleksi su cudna stvar ,a naj izrazeniji kod "nize inteligencije" u svim narodima ,i tu pilule ne pomazu.

Baš tako

05.03.2019 11:38

Sve rečeno kako i jeste!

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.