Građani sumnjaju u vladine mjere

Svaki poslodavac u Republici Srpskoj ubuduće će imati obavezu da javno objavljuje prosječne isplaćene plate u svom privrednom društvu i to na portalu Poreske uprave Republike Srpske. Ovo je najavio premijer Srpske Radovan Višković kao jednu od mjera suzbijanja sive ekonomije.

Republika Srpska 04.03.2019 | 18:12
Građani sumnjaju u vladine mjere
U ekspozeu koji je 18.decembra prošle godine premijer Srpske Radovan Višković izložio pred poslanicima Parlamenta, između ostalog, navedeno je da će se u naredne četiri godine raditi i na pooštravanju rada Poreske uprave i Inspektorata. Kontrolisaće se neprijavljen rad i prijavljen rad na dva ili četiri sata, ali i na neprijavljene djelatnosti. Građani podržavaju nove mjere ali su i dalje skeptični da li će to ikad kod nas zaživiti.

U Savezu sindikata kažu da su oni godinama Vladi ukazivali na problem netransparentnog rada poslodavaca u Srpskoj. Očekuju da će se kazne pooštriti, ali i da će se javno objavljivati isplaćene plate i time zaštiti radnici u Srpskoj.

„Mi smo otrkili da najveći problem predstavlja nepostojanje kolektivnog ugovora jer imamo institut najniže plate gdje su svi poslodavci su obavezni da isplaćuju najnižu platu a što imate to da neko radi sa visokom stručnom spremom da obavlja visokosložene poslove a opet prima najnižu platu upravo smatramo da je tome razlog nepostojanje kolektivnog ugovora. Jer je nelogično da neki poslodavac ima milionske dobiti a da plata bude u iznosu najniže plate ili da bude 400-500 maraka“, kaže Goran Stanković, generalni sekretar Savez sindikata RS.

Poslodavci koji ne prijavljuju radnike i rade na crno predstavljaju nelojalnu konkurenciju. Zato su mjere kojima se predviđa javno objavljivanje plata na portalu Poreske uprave dobra stvar za suzbijanje sive ekonomije, kažu u Uniji udruženja poslodavaca. 

„U tom smislu mi nastavljamo pregovore s Vladom u smislu daljeg rasterećivanja rada u smislu oporezivanja i u tom kontekstu je i ovaj pristup koji je vezan za Poresku upravu mi podržavamo sve aktivnosti koje će suzbiti sivu ekonomiju u RS“, smatra Saša Aćić iz Unije udruženja poslodavaca RS.

Prema analizama Vlade Srpske, poseban izvor sive ekonomije je isplata plata na crno ili popularno plata „na ruke“. To znači da se kroz isplate plata na crno izvlači dobit iz preduzeća koja je oporezovana samo sa 10% poreza na dobit. Kako bi se to spriječilo, sljedeći korak biće uvođenje oporezivanja dividende kroz Zakon o porezu na dohodak.



BN TV

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Skeptik

04.03.2019 17:16

Da li će onda biti javno objavljena visina plate Ranke Mišić?

ODGOVORITE
Name

Realista

04.03.2019 18:47

Kada ċe poslodavci isplaćivati normalne plate preko računa doktorima ,inžinjerima, ekonomistima a ne minimalac. Kad to uspijete da uradite možemo reći da počinje zavodjenje reďa u poslovanju.

Name

Ministar

04.03.2019 19:17

Nije bitna plata. Kada ce se njena primanja uporediti sa njenom imovinom?

Name

Realno

04.03.2019 19:48

Ako je tacno da gradzani sumnjaju u vladu to znaci da su gori od te vlade ko je glaso za takvu vladu i vlast gradzani.

Name

Pzd

05.03.2019 09:43

treba I to jednom objaviti ovdje samo dobro prolaze ljudi koji su bliski vlasti što je sindikat ovdje

Name

Valjda jasno

07.03.2019 16:10

Samo su uhljebi glasali za kfiminalnu vlast,zato su izbori pokradeni.

Name

Tito

04.03.2019 17:35

Višković svira uz K.... Da bi to valjano sproveo, mora prvo pročešljati privatnike lojalne SNSD-u, a svi dobro znamo da od toga nema ništa, pa tako i ova cijela priča pada u vodu.

ODGOVORITE
Name

re Tito

05.03.2019 04:16

Udbaš Sreto Aničić sa svojom firmom Bond obezbjeđuje sjedište fonda zdravstva u Banja Luci. I tu mu rade penzioneri bez ikakvog ugovora o radu. To je ono mjesto gdje nedavno bio Stanivuković zog pelena. Takođe penzioneri mu rade i u agenciji za oduzimanje nelegalno stečene imovine i službenom glasniku u krugu Incela

Name

Dispečer

04.03.2019 17:48

..uvodi mjere. Jooojj...

ODGOVORITE
Name

tesko

04.03.2019 18:37

Da li bi svi zatvori u RS bili dovoljni da prime sve kriminalce privatnike.Sumnjam.

ODGOVORITE
Name

Milan

04.03.2019 19:09

Botovi sumnjaju.

ODGOVORITE
Name

Toša

04.03.2019 19:11

I Višković mora nešto pričati. Ipak je on premijer. Premijer na papiru.

ODGOVORITE
Name

Ocajno stanje

04.03.2019 23:29

Sta je sa poslodavcima koji otpuštaju trudnice pred porodjaj i to sa obrazlozenjem velikih troskova naknada porodiljskog bolovanja misleci na platu i doprinose a ovamo to isto preduzece prikazuje dobit od 18 miliona KM na kraju godine a na sudu ih nije moguce dobiti jer iza njih stoje nasi politicari (koji su stvarni vlasnici tih preduzeća) i koji postavljaju te iste sudije a ovamo narodu pricaju o nekoj borbi protiv bijele kuge, sta reci a ne zaplakati moj dragi narode mislim da zbog ovih politicara koji rade ovako i obmanjuju nas a stoje iza svih uspijesnih privatnih preduzeća kao vlasnici iz senke ovdje u RS nece niko ostati

ODGOVORITE
Name

Poslodavac

05.03.2019 07:11

Vjerujte da penziju necete ni docekati. A zdravstvo bolje da i ne placate nego kod vrača na gorak čaj.

ODGOVORITE
Name

Milan....

05.03.2019 08:35

Ovo ce da bude zanimljivo. zanima mene samo ko ce da stiti nas radnike . ja imam platu 1000 km a uplacuje se 500km.! Zar neko misli da ce nas neko da zastiti kao radnike,,,,, a bas me zanima kako da se stane u kraj tome ako mi radnici nemamo zastitu od drzave.! Sve privatne firme u BL neuplacuju cjele plate ,to je javna tajna hahha

ODGOVORITE
Name

veliko postenje

05.03.2019 08:38

ko od gradjana imalo vjeruje vladi samo sute i trpe ali doklece mocim videcemo

ODGOVORITE