Pomen žrtvama hrvatske agresije

U Brodu je danas obilježeno 27 godina od agresije Hrvatske vojske na ovu opštinu. Tim povodom ispred spomen-obilježja u brodskoj mjesnoj zajednici Brodsko polje jedan služen je parastos poginulim borcima i položeni su vijenci.

Republika Srpska 03.03.2019 | 16:53
Pomen žrtvama hrvatske agresije
Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Brod Zoran Vidić rekao je da je 3. mart u istoriji Broda upisan kao dan kada su Srbi sa područja tadašnje opštine Bosanski Brod 1992. godine bili izloženi otvorenoj agresiji iz Hrvatske.

- Tog dana je iz Slavonskog Broda preko mosta u Brod prešao veliki broj dobro naoružanih hrvatskih vojnika sa teškim naoružanjem. Napad na srpsko stanovništvo počeo je na glavnom putu Brod-Derventa, odnosno u Stadionskoj ulici, kada su hrvatsko-muslimanske vojne snage, zajedno sa 108. Brigadom Zbora narodne garde /ZNG/ zauzele centar grada - podsjetio je u obraćanju Vidić.

Načelnik opštine Brod Ilija Јovičić rekao je novinarima da je Brod prvo mjesto na koje je izvršena agresija, mjesto gdje je počeo rat, mada to medijski ne "zvuči tako".

- U Brodskom polju i drugim mjesnim zajednicama bile su ogromne žrtve, dok je u Sijekovcu počinjen strahovit zločin - rekao je Јovičić.

On je istakao da je Brod otvoren grad za svakoga ko poštuje Ustav Republike Srpske i nadležnosti lokalne zajednice.

Milena Јugović, koja je u ratu ostala bez muža i sina, kaže da svake godine obilježavanje 3. marta proživljava veoma bolno.

- Ne možemo se pomiriti sa činjenicom da niko nije kažnjen za zločine koji su počinjeni - kaže Јugovićeva.

Vijence ispred spomen-obilježja položila je delegacija Boračke organizacije Brod, načelnik opštine Ilija Јovičić, delegacije udruženja i organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i delegacije političkih partija.

Napad na opštinu Brod 3. marta bio je samo uvod za najstrašnije i najsvirepije zločine koji su se tog mjeseca desili na području ove opštine.

Članovi porodica Martić i Dujanić ubijeni su 25. marta 1992. godine u Brodu, a već sutradan, 26. marta, dogodio se pokolj u Sijekovcu.

Pripadnici regularne Hrvatske vojske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, 26. marta 1992. godine u Sijekovcu su ubili devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.

Najmlađa žrtva imala je 17, a najstarija 72 godine. Tokom 1992. godine u Sijekovcu je ubijeno 46 srpskih civila, navodi se u dokumentima Boračke organizacije Brod.

Okupacija hrvatskih snaga prekinuta je 7. oktobra 1992. godine, kada je general Slavko Lisica pažljivo osmišljenom vojnom akcijom oslobodio područje opštine Brod.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ulica

03.03.2019 16:10

Da li pukovnik kasnije general Lisica ima ulicu u Brodu?

ODGOVORITE
Name

sarajlija

03.03.2019 17:36

A Ravno u Hercegovini?

ODGOVORITE