Prije 20 godina Fauler je "šmrkao", sada je ulog titula!

U seriji derbija širom Evrope, jedan će ovog vikenda privući posebnu pažnju. Kao i decenijama unazad.

Fudbal 02.03.2019 | 18:40
Prije 20 godina Fauler je "šmrkao", sada je ulog titula!
Ovog proleća navršavaju se tačno dve decenije od jednog od najčuvenijih derbija Mersisajda u novijoj istoriji.

Bilo je to u aprilu 1999. kada je Everton branio petogodišnji niz nepobedivosti u utakmicama protiv Liverpula i kada je na Enfildu čak i poveo 1:0, udarcem Olivijea Dakura sa distance.

Međutim, to je u svakom pogledu bio dan heroja "Kopa", legendarnog Robija Faulera, koji je u 90 minuta odigrao jednu od svojih boljih partija i napravio jedan od najkontroverznijih gestova evropskog fudbala poslednjih decenija.

Konačan rezultat bio je 3:2 za Liverpul, ali su i rezultat i golovi brzo pali u senku detalja koji se dogodio posle prvog od dva Faulerova pogotka.

Marko Materaci, tada defanzivac Evertona, srušio je u kaznenom prostoru vezistu domaćih Pola Insa i skrivio penal. Fauler je prihvatio loptu i savladao Norvežanina Tomasa Mirea.

Čim je lopta ušla u mrežu, Liverpulov špic je pritrčao gol-aut liniji i "šmrkao" je, da bi poslao poruku navijačima Evertona.



Klub je hitno reagovao, kaznio Faulera sa 60.000 funti, Fudbalska asocijacija Engleske mu je zabranila nastup na četiri utakmice, a on se branio tvrdnjom da je samo odgovarao pristalicama rivala, koji su ga tih dana optuživali da koristi droge.

Pritisak koji je utakmica protiv Evertona (kluba za koji je navijao kao dečak) nosila i u to vreme, učinio je da čuveni napadač svesno uđe u očigledno kršenje pravila, da rizikuje tešku kaznu i da napravi gest koji ga je obeležio kao i brojni golovi.

Sve to je derbi Mersisajda, kao i tradicionalni kartoni, isključenja i žestok fudbal, zbog kojeg je ovo rivalstvo postalo i ostalo jedno od omiljenih u evropskom fudbalu. Ta žestina je zadržana do ove zime, kada je čak i pojačana.

Iako je sećanje na minuli decembar još "sveže", nije greška reći da će se godinama pamtiti završnica prošlog derbija Mersisajda i najluđi gol u 232 utakmice dugačkom nizu međusobnih mečeva Liverpula i Evertona.

Nakon što je sa saigračima preživeo nekoliko zrelih prilika gostiju, štoper "Redsa" Virdžil van Dajk više je te decembarske večeri na Enfildu ispucao loptu nego što je gađao gol. Nezadovoljan udarcem, odmah se okrenuo ka svojoj polovini, dok je lopta letela i letela nad šesnaestercem, pa zbunila ležernog golmana "karamela" Džordana Pikforda, toliko da je promašio u proceni gde će pasti.

Najbolji engleski čuvar mreže skočio je da je uhvati, ali je ona pala na prečku - jednom, pa drugi put - i odbila se pravo do noge rezerviste Divoka Origija. Poznato je šta je usledilo - neverovatan gol i trk oduševljenog Jirgena Klopa do centra igrališta.

"Svi znamo kako sam proslavio. Neću to ponoviti, ali te večeri dogodilo se nešto zaista iznenađujuće. 'Divan' volej Virdža, budna reakcija Diva i gol. Bio je to poseban momenat", rekao je Klop uoči ovog vikenda, dok je najavljivao novi, 233. derbi Mersisajda:

EVERTON - LIVERPUL, NEDELJA U 17.15 ČASOVA.

U nedelju, na "Gudisonu", ulog će biti podjednako veliki kao i tad. Možda i veći!

Čvrsto "zakucan" u sredini tabele, Everton će igrati pre svega za sebe i za prekid neprijatne serije utakmica bez pobede u derbiju, dugačak čak devet godina.

Poslednji put, "karamele" su savladale gradskog rivala 2010, na svom stadionu (2:0), golovima Tima Kejhila i Mikela Artete.
Naravno, pošteno je reći da trenutno ni remi neće razočarati navijače ekipe Marka Silve. Što se njih tiče, važno je samo da Liverpul, lider tabele, ne pobedi i da ne nastavi trk ka tituli, koja nije bila na Enfildu još od 1990. godine.

Uostalom, ko će biti srećniji ako Liverpul ne osvoji titulu . plava strana Liverpula ili obe strane Mančestera - plava i crvena?

Jirgen Klop svestan je toga dok sprema meč za okršaj protiv ekipe od koje klub sa Enfilda nije izgubio u poslednjih 18 utakmica.

"Naravno da navijači Evertona ne žele da osvojimo bilo šta. Sve je to veoma emotivno, veoma strastveno i što se mene tiče fudbal bi takav i trebalo da bude", rekao je Nemac i pomalo pecnuo rivala: "Za Everton je ta utakmica kao finale Svetskog prvenstva".

Liverpul ulazi u ovaj meč kao lider tabele, sa bodom više od drugoplasiranog na tabeli, branioca titule - Mančester sitija.

Do početka meča, gosti će se truditi da oporave centarfora Roberta Firmina, koji je sa strane gledao kako "Redsi" razbijaju Votford u sredu (5:0). Sa druge strane, Everton se priprema za derbi bez definitivno odsutnog levog beka Lejtona Bejnsa i sa nadom da će Gilfi Sigurdson ponoviti partiju kao u utorak, u trijumfu protiv Kardifa (3:0).

U dresu Redinga, Svonsija i Evertona, svestrani Islanđanin je četiri puta tresao mrežu momaka sa Enfilda i u njegovim nogama je najveća vera "karamela" da će naneti Liverpulu prvi poraz još od derbija u kojem je u finišu za "crvene" igrao i srpski internacionalac, Milan Lane Jovanović.

Ako se to dogodi, zaista će biti malo srećnijih navijača od pristalica Evertona. 

Za sada je jedno sigurno. Bez obzira na dešavanja na terenu, Klop će se truditi da ne ponovi proslavu od decembra, kada je mnogima gurao prst u oko. Marku Silvi pogotovo, koliko god se Portugalac ustezao da govori o tome.

Trenutni bilans derbija Mersisajda: 232 odigrane utakmice, 93 pobeda Liverpula, 73 remija, 66 trijumfa Evertona.

"Klop kaže da je za nas ova utakmica kao finale Svetskog prvenstva?", nasmejao se Silva kada je u petak čuo pitanje novinara, pa uzvratio na odapetu strelicu sa Enfilda:

"Pa, oni su taj srećni gol slavili baš kao da je to finale Svetskog prvenstva za njih. Recimo samo da je to posebna utakmica za navijače oba kluba. Ne vidim tu razliku".

U nedelju na "Gudisonu" neće biti ni trofeja Mundijala, ni pehara Premijer lige. Ali će ulog biti mnogo veći od tri boda - za oba kluba. 

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar