EL: Makabi, Baskonija i Panatinaikos lako do pobjeda!

Košarkaši Makabija, Baskonije i Panatinaikosa nisu imali problema da dođu do pobeda u utakmicama 24. kola Evrolige.  Makabi ne popušta u borbi za plej-of, Darušafaka zalutala u Evroligu! Novi dokaz za takvu tvrdnju - 77:58.  

Košarka 28.02.2019 | 23:24
EL: Makabi, Baskonija i Panatinaikos lako do pobjeda!
Košarkaši Makabija pobedili su na svom terenu Darušafaku sa 77:58, Baskonija je sa 80:73 slavila protiv Žalgirisa, dok je PAO odneo pobedu protiv Gran Kanarije rezultatom 99:80.

Makabi je do pobede protiv poslednje plasirane ekipe Evrolige predvodio Tarik Blek sa 17 poena, dok je pet manje dodao Majkl Rol.

U ekipi Darušafake Džeremi Evans postigao je 17 poena, a jedino je još Oguz Savas bio dvocifren sa 10.

Makabi je pobedom ostao u trci za plasman u Top 8 Evrolige, pošto je sada 10. sa 11 trijumfa iz 24 utakmice, dok je Darušafaka 16. sa tri pobede i 21 porazom.

Baskonija je napravila veliki iskorak ka plej-ofu, pošto je na svom parketu pobedila prošlosezonskog učesnika Fajnal fora u Beogradu.

Klub iz Vitorije do pobede je predvodio Luka Vildosa sa 16 poena, dok je Ševon Šilds postigao je 14, a jedan manje dodao je Johanes Fohman.

U ekipi Žalgirisa istakao se Brendon Dejvis sa 13 poena, dok je Dion Tompson postigao 11.

Na kraju dana, Panatinaikos je rutinski odneo pobedu sa Kanarskih ostrva.

U timu Rika Pitinoa istaklo se nekoliko igrača. Kit Lengford je dodao 18, Nik Kalates 17, Tanasis Adetokumbo 16, a Jorgos Papajanis 14 poena. Kalates je imao i devet asistencija.

Najbolji u Granki bio je Ćavi Rabaseda sa 21 poenom. Džejkob Vili je upisao 16, a srpski plejmejker Nikola Radičević imao je pet poena i sedam asistencija za 20 minuta na parketu.

Neće biti lako Makabiju da se plasira u plej-of, ali boriće se tim iz Tel Aviva do poslednje kapi znoja za tako nešto. To su pokazali i protiv Darušafake i tako očitali još jednu lekciju turskom klubu - 77:58.

Novi dokaz da Makabi ima aspiracije da uđe u osam, ali i da je Darušafaka zalutala u Evroligu ove sezone, iako je tu došla kao šampion Evrokupa.

Makabi je odlično neutralisao Tonija Daglasa, potpuno ga zaustavio u prvih 20 minuta i zato Darušafaka nije mogla ništa da uradi u prvom poluvremenu u kom je turski tim postigao samo 23 poena. Za isti period Makabi je dao 38 poena i tako već tada sebi obezbedio sigurnu prednost.

Ponos Izraela su do pobede predvodili Tarik Blek (17p) i Majkl Rol (12p), dok je najveći otpor domaćinu pružao Džeremi Evans (17p), ali to nije bilo dovoljno.

Posle ove pobede Tel Aviv ima skor od 11 pobeda i 13 poraza i sa time se izjednačio sa Bajernom i Baskonijom, s tim što ove dve ekipe imaju utakmicu manje u odnosu na Makabi.

Biće to žestoka borba za ulazak u najboljih osam.

Nema Šengelije, ali ima ko da nosi Baskoniju - Žalgiris pao u Vitoriji! Najefikasniji bio je Luka Vildoza.

Fajnal for Evrolige ove sezone igra se u Vitoriji. Zato Baskonija ima poseban pritisak da se izbori za plasman u najboljih osam ekipa. Baski već dugo ne mogu da računaju na najboljeg igrača Tornikea Šengeliju, ali ima ko da nosi ovaj tim. U Vitoriji je gostovao Žalgiris, ali je litvanski sastav morao da položi oružje - 80:73.

Možemo da konstatujemo da je Baskonija dobila ovaj susret zbog bolje igre u prvom poluvremenu. Baski su za 20 minuta dali 40 poena, a primili samo 25. Sa takvim brojkama nije mogao tim Šarunasa Jasikevičijusa ni da se nada nečemu boljem.

Treća deonica je bila šansa, Litvanci su odigrali mnogo bolje, ali je u poslednjoj četvrtini Baskonija dobro privela meč kraju i nije dopustila Žalgirisu da se vrati u potpunosti u meč.

Baskoniji je to pošlo za rukom jer je imala dosta raspoloženih igrača. Čak petoricu dvocifrenih. Luka Vildoza je dao 16, Šejvon Šilds 14. Vensan Pojrije je dodao 13, koliko je ubacio i Johanes Vojtman.Marselinjo Uertas je dao 11 i imao sedam asistencija.

Brendon Dejvis je dao 13, a bivši košarkaš Crvene zvezde Dion Tompson je dodao 11 poena za Žalgiris. To nije bilo dovoljno da se pruži otpor Baskoniji.

Baski sada imaju skor od 12 pobeda i 12 poraza. Sa tim učinkom drže osmu poziciju.

Čudo se dogodilo - Panatinaikos slavio u gostima posle četiri meseca! Važan trijumf Zelenih u borbi za plej-of.

Panatinaikos je uhvatio poslednji voz za četvrtfinale, pošto je na gostovanju Gran Kanariji slavio rezultatom 99:80 (28:26, 22:19, 23:21, 26:14) i tako prekinuo nimalo prijatnu seriju poraza na evropskim gostovanjima... Verovali ili ne, Panatinaikos je do ove utakmice naređao čak devet poraza izvan svoje OAKA Arene, a brejk protiv Gran Kanarije prvi je posle puna četiri meseca! Odnosno, posle gostovanja Budućnosti u Podgorici. 

Dobro se držao tim sa Kanarskih ostrva pune tri četvrtine, ali je praktično od prvog minuta Panatinaikos držao vođstvo u svojim rukama i diktirao tempo, a onda u poslednjoj četvrtini dodao gas i pregazio rivala ubedljivije nego što se možda očekivalo. Baš u tom periodu Panatinaikos je ubacio 26, a dozvolio tek 14 poena, što je bilo dovoljno za sigurnu pobedu i važan korak napred ka četvrtfinalu, iako će borba za isto biti duga i neizvesna verovatno do poslednjeg kola...

Pobednički sastav predvodio je raspucani Kit Lengford sa 18 poena (6/11 iz igre), Tanasis Adetokunbokomandovao je sa 16 poena i četiri skoka, dok je Nik Kalates imao još jednu „all-round“ partiju sa 17 poena (7/13 iz igre), te devet asistencija, pet skokova, tri ukradene, ali i šest izgubljenih lopti. Obojica su na kraju imali indeks 20! Odličnu partiju imao je i Jorgos Papajanis pod koševima, pa je na kraju skupio 14 poena i pet skokova. U domaćem sastavu najbolji je bio Ćavi Rabaseda sa 21 poenom, dok je Markus Erikson imao 11 poena. Nikola Radičević je odigrao nešto manje od 20 poena, a pribeležio je pet poena (2/6 iz igre), uz sedam asistencija i dva skoka.

Rezultati 24. kola

Himki - Armani 88:90
Fenerbahče - Efes 84:66
Makabi - Darušafaka 77:58
Baskonija - Žalgiris 80:73
Gran Kanarija - Panatinaikos 80:99

u petak

Budućnost - Bajern 19.00
Olimpijakos - CSKA 20.30
Barselona - Real Madrid 21.00

Tabela: Fenerbahče 21-3, CSKA 18-5, Real Madrid 18-5, Efes 15-9, Barselona 14-9, Armani 13-11, Olimpijakos 12-11, Baskonija 12-12, Bajern 11-12, Makabi 11-13, Panatinaikos 11-13, Himki 9-15, Žalgiris 9-15, Budućnost 6-17, Gran Kanarija 6-18.

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar