Otrovi kojima čistimo kuću

Deterdženti i druge hemikalije, koje su nam svakodnevno na dohvat ruke i te kako mogu biti opasne po zdravlje, upozoravaju stručnjaci. Najopasnije su one koje držimo ispod lavaboa i ve-ce šolje.

Zdravlje 28.02.2019 | 14:13
Otrovi kojima čistimo kuću
Više štete nego koristi ako golim rukama pokušate da očistite sopstveno kupatilo, zbog čega su rukavice dobrodošle, a i naočare će vas štititi.

„Većina hemijskih sredstava koje svakodnevno koristimo za održavanje higijene, pre svega u kuhinjama i kupatilima, su agresivna, jer sadrže komponente koje mi u laboratorijama držimo u specijalizovanom prostoru“, kaže profesorka Nevenka Rajić.

Prema njenim rečima, takva sredstva su hlorovodonična kiselina, koja se najčešće nalazi u preparatima za skidanje kamenca, ili hipohlorasta kiselina koja nalazi u sredstvima za odmašćivanje i antibakterijsko delovanje.

Hemikalije koje su štetne možemo zamenuti: sodom-bikarbonom, limunom, sirćetom, praškom za pecivo.

„Pošto napravite limunadu i od ostanu tragovi limunske kiseline, njome možete da očistite kamenac sa slavina. Soda bikarbona u dodiru sa sirćetom dolazi do jednostavne hemijske reakcije kojom se izdvaja ugljen-dioksid, čime mogu da se pokrenu nečistoće koje su zapušile odvod“, savetuje Nevenka Rajić.

Za rernu, objašnjava, može da se koristi prašak za pecivo.

„Zajedno sa sirćetom ostaviti da stoji nekih 20 minuta i kasnije to jednostavno prebrisati. Rerna će ostati čista nakon toga“, ističe Rajićeva.

Na svakoj hemikaliji mora da postoji znak za upozorenje da ne sme doći u kontakt sa kožom i sluzokožom, jer može da ih ošteti.Možda će vam trebati više vremena i truda da napravite prirodna sredstva za čišćenje, ali ćete njihovom upotrebom očuvati zdravlje i životnu sredinu.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar