Uskoro izvoz piletine u EU

Odluka kojom je Bosni i Hercegovini dozvoljen izvoz pilećeg mesa na tržište Evropske unije stupila je na snagu, a četiri kompanije iz BiH s izvozom će moći početi za mjesec i po.

Bosna i Hercegovina 27.02.2019 | 21:45
Uskoro izvoz piletine u EU
Ovo je danas objelodanio Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nakon sastanka s peradarima. Pravo na izvoz u zemlje EU trenutno imaju kompanije "Brovis", "Madi", "Argeta" i "Ovako".

"Očekujemo barijere od zemalja u koje ćemo izvoziti, ali moramo se pripremati, kao što je bio slučaj s mlijekom. Takođe, moramo spriječiti i zloupotrebe koje se dešavaju s uvozom smrznutog mesa koje se odleđava i stavlja na tržište BiH", kazao je Šarović.

Prema njegovim riječima, i proizvođači konzumnih jaja su u procesu monitoringa, a nadležno tijelo je razmatralo i zahtjev BiH kada su u pitanju prerađevine od pilećeg mesa.

"Očekujemo narednih dana da i ta odluka bude objavljena. Dozvole za izvoz će davati Kancelarija za veterinarstvo BiH", pojasnio je ministar.

Sa druge strane, u Kancelariji za veterinarstvo rekli su kako je odluka objavljena 21. februara, a da je postala validna tri dana kasnije.

"Od 45 do 50 dana treba za procedure, odnosno upis u sistem EU, te 10 dana da lista postane validna na tom sistemu. Dakle, prve pošiljke mogu krenuti za 50 dana", kazao je Ljubomir Kalaba, direktor ove kancelarije.

Iz kompanije "Madi" najavili su da će izvoz značiti nova zapošljavanja, nove kapacitete i finansijske tokove.

"Nadamo se da će barijera biti što manje. Već imamo dogovorene neke stvari i prvi kupci već sljedeće sedmice dolaze u Tešanj", kazao je Maid Jabandžić, direktor društva "Madi".

Inače, pored piletine, veliki potencijal imaju i jaja. Međutim, u BiH trenutno ne postoji plan za borbu protiv salmonele, koji je neophodan da bi se BiH našla na listi za izvoz u EU.

"Konzumna jaja su vrlo potentna grana i sigurno nećemo imati ulogu autsajdera, ali nas čeka niz poslova i na uređenju unutrašnjeg tržišta", kazao je Predrag Miličić, potpredsjednik Koordinacionog tijela za živinarstvo/peradarstvo BiH.

(Nezavisne novine)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Federacija BiH Sarajevo

27.02.2019 22:59

Ministar Sarovic treba dobiti jos jedan mandat,jedini ministar koji radi i vide mu se rezultati....posteno radi posao koji mu je dat...svaka cast ministre Sarovicu...

ODGOVORITE
Name

Poslednji kineski car

28.02.2019 05:00

Slažem se sa tobom. Međutim treba biti oprezan kod ove Odluke jer je ona mač sa dvije oštrice. Svi pominju i hvale Odluku o odobravanju izvoza mesa u EU, ali niko ne pominje da se uz tu Odluku ukidaju i prelevani /akcize, carine/ na uvoz tog istog mesa u BiH.Znači, sada je otvoreno tržište i vidjeće se koliko je ova Odluka "dobra". Može se desiti da naše meso ukoliko ne bude podsticaja države ne bude konkurentno cijenom na tržištu EU, dok će u isto vrijeme pileće meso iz zemalja EU /sa podsticajima tih država/ biti jeftinije od našeg u BiH. Vidjećemo šta će biti. Ova Odluka znači samo potpunu liberizaciju tržišta BiH kada je u pitanju ovaj proizvod.

Name

Patriota

27.02.2019 23:37

Neznam samo sta ce izvoziti kad je piletina jeftinija vani.Sad je uvoze iz firme Aia iz Italije.

ODGOVORITE
Name

stranac

28.02.2019 03:16

Svaka čast ovom čovjeku. Jedini koji radi.

ODGOVORITE
Name

ma jasta

28.02.2019 04:44

sve firme su iz federacije, RS lagano tone

ODGOVORITE