Haradinaj odbio zahtjeve SAD-a

Sat i po od početka sastanka sa delegacijom američkog Nacionalnog savjeta za bezbjednost, premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, je izašao iz kabineta kosovskog predsjednika Hašima Tačija, a da pritom nije želio da komentariše o čemu se razgovaralo sa predstavnicima Trampove administracije.

Srbija 27.02.2019 | 19:45
Haradinaj odbio zahtjeve SAD-a
U prolazu, Haradinaj je, kako je prenijela prištinska GazetaExpres samo kratko rekao:"Želim vam dobrodošlicu sutra".

Sastanak je završen nekoliko minuta nakon izlaska Haradinaja, a Expres saznaje da Haradinaj nije pristao na ukidanje nametnutih taksi.

Inače, predsjednik parlamenta Kadri Veselji nije prisustvovao sastanku, napominje Expres.

Do sastanka sa delegacijom američkog Nacionalnog savjeta za bezbjednost, koju predvodi šef za evropska pitanja, Džim Erat, došlo je nakon niza pritisaka SAD na Prištinu da ukine sto odsto uvećane takse na robu iz Srbije i BiH.

Tači i Haradinaj o tom pitanju imaju različite stavove. Dok Tači smatra da tu mjeru treba suspendovati, jer to od Prištine traže SAD da bi se otvorila mogućnost za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, Haradinaj je stava da tako uvećane takse treba da ostanu na snazi sve dok Beograd ne prizna kosovsku nezavisnost.

Expres piše da su Tači i Haradinaj jedini politički i institucionalni lideri Prištine koji su se sastali sa administacijom SAD po pitanju taksi. Pozivajući se na svoje izvore, portal navodi da nema nijednog ubjedljivog razloga koji bi mogao da opravda činjenicu da Veselji ne prisustvuje ovom sastanku.

Navodno dnevni plan rada Veseljija nije predvidio taj susret.

Inače, delegacija SAD je u Prištinu doputovala iz Beograda nakon dvodnevne posjete tokom koje su se sastali sa prvim potpredsjednikom vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Oni su u Beogradu potvrdili da se SAD insistiraju na nastavku dijaloga, postizanju sporazuma i podršku suspenziji nametnutih taksi.

(Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Sa strane

27.02.2019 20:33

Retko glup čovek! Ruke su mu krvave do ramena. Ameri će ga pustiti niz vodu, a onda će da robija za silne ratne zločine koje je počinio.

ODGOVORITE
Name

Radovan III

27.02.2019 20:45

Treba donijeti odluku na skupštini da ih nikada niko u ime države Srbije ne smije priznati.Zatim uvesti mjeru za svakog alabnca kada uđe na teritoriju države Srbije da mora platiti 1000Eura, a izlazak takođe 1000Eura.

ODGOVORITE
Name

Dora.

27.02.2019 23:31

Baš tako treba i Njima neko udariti nitinu i vratiti im još većom mjerom, Gdje toga ima daim Srbija prepusti i prizna Svoju Teritoriju, Toje van svake pameti.

Name

Mislim

28.02.2019 09:20

Da me ne vara osjećaj, da je ovo sve dogovoreni scenario, jer šta imaju šiptari misliti, ako sila naredi. Što se tiče Srbije, aktuelna vlast već duže vrijeme spominje bezizlaznu situaciju, neshvatanje, skrštene ruke,.., što implicira da je stvar gotova, samo treba sve uljudno upakovati, da bi narod lakše svario. Ovi je, na žalost rodoljubivih Srba i preostalih na KiM, izgleda privedeno kraju, ali na našu štetu.

ODGOVORITE